Presedintele Traian Basescu a atras atentia, ieri, la emisiunea “ProVest”, de la PRO TV, ca, daca dupa termenul de sase luni pe care l-a dat, va constata ca institutiile chemate sa lupte impotriva coruptiei sint “o cangrena”, va merge in parlament sa ceara modificarea legislatiei pentru a schimba oamenii din aceste structuri “de sus pina jos”.

Seful statului a explicat ca toate discutiile oficiale sau amicale cu orice sef de stat incep astfel: “Ce faceti cu coruptia?!”. Basescu a dezvaluit ca un ambasador la Bucuresti al unei tari occidentale i-a spus chiar: “Vrem sa vedem multe arestari. Ne convingeti ca luptati impotriva coruptiei, daca vor fi multe arestari”.

“Am cerut atit: Scoateti dosarele!”

Prioritatea sa este sa le creeze institutiilor confortul ca nu vor fi interventii politice pe un dosar sau altul. “Va asigur ca nu am dat nici o indicatie pretioasa nici unei institutii: ocupati-va de Iacobov sau ocupati-va de Sechelariu. Nu ma gindesc nici la Adrian Nastase, nici la Mitrea, nici la nimeni, nici la Dan Ioan Popescu, la nici un ministru nu ma gindesc.

(...) Eu le-am cerut atit: scoateti dosarele din sertare, va garantez ca nu veti avea interventie politic”, a adaugat seful statului. Presedintele a precizat ca il intereseaza in mod deosebit reactia mediului de afaceri.

Cu ochii pe guvern

El a insistat asupra faptului ca si guvernul face parte din institutiile a caror activitate va fi analizata. Basescu a spus ca nu da un termen de sase luni guvernului, dar ca toate institutiile vor fi analizate si ca va avea o discutie cu primul-ministru privind eventualele “nerealizari” ale executivului.

Seful statului a precizat ca actualul guvern exista pentru ca el a sustinut in campania electorala un program care l-a dus la cea mai inalta functie in stat si ca acel program trebuie realizat.

“Telenovele”

Pe de alta parte, seful statului a declarat ca, daca peste sase luni se constata ca serviciile secrete s-au limitat doar “la telenovele la Actualitati”, este clar ca sistemul este mai “putred” decit il crede el si atunci va merge in fata parlamentului. “Scoatem lege si schimbam oamenii din structuri de sus pina jos.

Unii se cred la adapost ca au fost alesi prin legi care ii protejeaza pentru 6 ani, pentru 15 ani, pentru toata viata lor. S-o creada ei!”, a declarat presedintele. Basescu intentioneaza sa ceara modificarea Legii de organizare a Administratiei Prezidentiale, pentru a infiinta un post de consilier pentru relatia cu SUA si Marea Britanie.

Cazul “Teo Peter” va fi discutat la Washington

Seful statului a precizat ca spera ca, in cursul vizitei pe care o va face la Washington, sa obtina “clarificari” in privinta amplasarii unor baze militare in Romania. Basescu doreste ca la Washington sa discute si o analiza temeinica a perioadei de mentinere a trupelor aliatilor in Irak si Afganistan, respectiv care sint perspectivele de retragere a acestora.

El va discuta, la Washington, si despre cazul militarului american implicat in accidentul in care a murit basistul trupei Compact, Teo Peter. Basescu a precizat ca a inceput deja sa ridice aceasta problema, considerind ca militarul american trebuie judecat in Romania.

Cristian Oprea, Ev. Zilei - 7 februarie 2005