Alianta PNL-PD nu are probleme doar la Constanta, ci si la Bihor. Datorita rivalitatilor dintre liderii organizatiilor locale ale PNL si PD din Bihor, in acest judet Alianta practic nu exista in acest moment.

Dincolo de atacurile reciproce, principala acuza pe care reprezentantii conducerii PD Bihor au adus-o liberalilor este ca acestia fac „jocurile“ fratilor Micula, doi dintre cei mai puternici oameni de afaceri din judet, patroni ai grupului European Drinks&Food. Principalul vizat este liderul PNL Bihor, Cornel Popa, fost director al unei firme a fratilor Viorel si Ioan Micula.

De altfel, in presa locala, PNL Bihor este adesea denumit cu sintagme de genul partidul Frutti Fresh sau partidul European Drinks. Tensiunile dintre cele doua organizatii ale PNL si PD s-au facut vizibile atat in timpul campaniei pentru alegerile locale, cat si dupa stabilirea rezultatelor si demararea negocierilor pentru formarea de coalitii de conducere locala.

Liderii democrati din Bihor i-au acuzat pe liberali de atacurile desfasurate in mass-media controlata de fratii Micula (Crisana, Realitatea bihoreana sau Transilvania TV) la adresa primarului Petru Filip in timpul campaniei electorale.

Ceea ce s-a intamplat in urma cu cateva saptamani cand au fost negociate functiile de conducere atat in Consiliul Judetean Bihor, cat si in Consiliul Local Oradea, ridica si mai multe semne de intrebare cu privire la felul in care se vor „intelege“ cele doua filiale din Bihor ale PNL si PD atunci cand vor trebui sa mearga pe liste comune la alegerile legislative.

In urma negocierilor dintre PSD, UDMR, PD si PNL, primele trei partide si-au adjudecat posturi de conducere in Consiliul Judetean Bihor, in timp ce liberalii au ramas pe dinafara. De asemeni, liberalii au fost lasati pe dinafara si in CL Oradea, un post de viceprimar primind UDMR de la PD, si nu PNL.

Concret, PD Bihor a explicat lipsa de sprijin acordat colegilor liberali din judet prin faptul ca au inclus pe listele lor de candidati o serie de angajati ai firmelor fratilor Micula.

Datorita neintelegerilor dintre cei doi oameni de afaceri si liderul PD Bihor, Petru Filip, solicitarea ca angajatii lor sa fie prezenti pe listele pentru Parlament va ingreuna negocierile din toamna dintre cele doua partide. Numarul de voturi obtinute de PD in Bihor il indreptateste la cel putin doua din cele noua locuri de deputati.

Cu exceptia UDMR, care are asigurate 3 mandate de deputat, restul de 4 locuri sunt disputate de PSD, PNL si PRM. Voturile obtinute de aceste trei partide le dau posibilitatea sa spere la cel putin un mandat de deputat, insa atat PSD, cat si PNL isi propun obtinerea a doua locuri, nefiind multumite doar cu unul.

Calin Popescu Tariceanu, vicepresedinte al PNL si purtator de cuvant al Aliantei PNL-PD a afirmat ca problemele listelor de candidati in Bihor, dar si in celelalte judete se vor rezolva conform Protocolului stabilit.

„Atat PNL, cat si PD vor primi locuri in functie de criteriile stabilite, adica sondajul efectuat si rezultatele obtinute la nivel local“, a precizat Tariceanu care crede ca se vor rezolva problemele existente in Bihor.

„Acestia au diverse cai de a se intelege, iar dupa epuizarea lor se poate interveni de la centru chiar in maniera excluderii, pentru ca cei de acolo trebuie sa fie oameni politici cand intra pe usa organizatiei si sa lase la o parte problemele extrapolitice“, a explicat purtatorul de cuvant al Aliantei PNL-PD.

Pusa in contextul declaratiilor lui Theodor Stolojan impotriva baronilor PSD, situatia de la Bihor trebuie sa dea serios de gandit liderilor PNL.