Cercetatorii britanici au dedus formula fimului de groaza perfect si au ajuns la concluzia ca filmul care se apropie cel mai mult de aceasta este 'Shining', in regia lui Stanley Kubrick, cu Jack Nicholson in rolul principal, transmite BBC online.

Cercetatorii de la King's College, Londra, au descoperit ecuatia care arata de ce filme ca 'Shining', 'Psycho' si 'Blair Witch Project' reusesc atit de bine sa sperie spectatorii. Formula combina elemente de suspans, realism, sange si elemente de soc pentru a masura intensitatea fiorilor de groaza pe care ii creeaza un film.

Cercetatorii au petrecut doua saptamini urmarind filme horror ca 'Exorcistul', 'The Texas Chainsaw Massacre' si 'Tacerea mieilor' in cautarea unei formule comune. Printre factorii luati in considerare se afla muzica, proportia dintre verosimil si fantezie si cantitatea de singe implicata.

Pentru a fi infricosator, un film trebuie sa fie realist, personajele nu trebuie sa fie prea numeroase, pentru a mari gradul de empatie, iar decorul trebuie sa fie intunecat.

Exemplele perfecte sint decorul izolat din 'Shining' si scena tipatului de la dus din 'Psycho'. Din punctul de vedere al cantitatii de singe, exemplul cistigator este 'Falci'. 'Steven Spielberg a atins nivelul optim, aratind spectatorului destul de mult singe cit sa i se faca frica de rechini, fara sa ii inspire repulsie', au spus specialistii.

Studiul a fost comandat de Sky Movies, care va difuza o serie de filme de groaza.