NATO a propus Ucrainei inceperea unui dialog intensificat asupra aspiratiilor Ucrainei de a deveni membra a Aliantei.

La reuniunea informala a ministrilor de externe din tarile NATO, care are loc la Vilnius, s-au convenit o serie de actiuni, dar este delimitata clar sporirea cooperarii de orice fel de decizie pe care ar putea-o lua la un moment dat Alianta.

Intarirea dialogului dintre NATO si Ucraina are cateva repere clare - ajutarea noii conduceri de la Kiev de a consolida institutiile democratice, reinnoirea dialogului politic, revitalizarea cooperarii in reformarea sectorului apararii si de securitate.

Iar secretarul general NATO, Jaap de Hoop Scheffer, declara: "semnand acordul de azi (n.r. joi), Ucraina adauga inca o dimensiune concreta la spectrul deja impresionant de contributii la securitatea euro-atlantica si demonstreaza inca o data importanta strategica a parteneriatului NATO-Ucraina."

Ce reprezinta insa de fapt acest dialog intensificat?

Corespondenta BBC Ana Maria Bota spune ca:"este fara discutie un pas inainte, dar este inca un pas intermediar, pentru ca nu reprezinta inca asa-numitul plan de actiune pentru aderare, Membership Action Plan, pe care de exemplu l-a finalizat si Romania inainte sa adere, la fel ca si celelalte tari candidate din fostul bl

oc comunist."

"Deci din acest punct de vedere unele tari din Balcani, precum Albania sau Macedonia, sunt de fapt mai avansate decat Ucraina, sunt deja in cadrul acestui plan de actiune pentru aderare. Ceea ce primeste acum Ucraina este un fel de recunoastere tacita ca ea este de fapt o potentiala tara candidata."

Ministrul de externe al Ucrainei, Boris Tarasiuk a declarat la BBC ca va pleda pentru admiterea Ucrainei in NATO pana in anul 2008.

"Ucraina este o tara cu o pozitie strategica, geografica foarte buna si cu un potential imens", a spus Boris Tarasiuk.

"Deja putem sa ne referim la Ucraina ca la o tara care contribuie la securitatea si stabilitatea din Europa si in alte parti ale lumii si consider ca ceea ce are tara in materie de tehnologie, industrie, agricultura si tehnica militara, poate reprezenta un capital pentru NATO", a declarat ministrul de externe ucrainean.

Dar domnul Tarasiuk se intoace acasa la Kiev fara nici o promisiune ferma. S-ar putea explica acest lucru prin dorinta de a menaja susceptibilitatile Rusiei ?

"Fara discutie ca susceptibilitatile Rusiei, precum si susceptibilitatile populatiei ruse din Ucraina" - spune corespondenta BBC Ana Maria Bota - "sunt un element care trebuie luat in considerare, atat la Kiev, cat si in capitalele tarilor NATO."

"Si e interesant ca in acest dialog intensificat, un element este si de a disipa neintelegerile privind ceea ce inseamna NATO in toare regiunile Ucrainei. Inclusiv, se arata in acest plan, punand la dispozitia publicului versiuni in limba rusa ale publicatiilor privind relatiile dintre NATO si Ucraina." - mai spune corespondenta BBC.

"Aceste susceptibilitati sunt avute in vedere mai ales de anumite tari din NATO, care au relatii foarte bune cu Moscova, de exemplu Germania, Franta sau Italia."

"Pe de alta parte insa, tari membre mai recente ale NATO, Polonia, Lituania, deci tarile vecine cu Ucraina, dar si, foarte important, Statele Unite, au dorit sa dea un semnal mai clar Ucrainei ca se afla pe drumul cel bun, urmand insa ca dupa aceasta reuniune la urma-urmei informala a ministrilor de externe NATO, care nu

puteau lua decizii importante cum ar fi invitarea Ucrainei sa adere la NATO, la urmatoarea reuniune formala a ministrilor de externe care va avea loc in decembrie, ei sa analizeze mai in detaliu performantele Ucrainei si sa vada daca in acel moment, deci la sfarsitul anului, vor putea lansa o invitatie formala", precizeaza cor

espondenta BBC Ana Maria Bota.

Deocamdata, intrebat daca Ucraina ar fi gata de aderare pana in 2008, secretarul general NATO a raspuns, "nu stiu... NATO este o organizatie in care deciziile se iau pe baza performantelor."