Potrivit proiectului de lege propus de acestia, minorii nu mai au voie sa mearga la discoteca sau la internet-café fara mama sau tata. Ei vor fi amendati si daca isi vor face piercing-uri sau tatuaje fara stirea parintilor.

Unul dintre initiatorii legii, Monica Ridzi, ne-a oferit o mostra de aplicare a legii: „Cel care il va vedea pe unul ca are tatuaj in frunte va intocmi un proces-verbal si va aplica amenda."

Patru deputati PD s-au gindit sa-i puna la punct pe minori. Ei au conceput un proiect de lege prin care celor sub 18 ani li se interzice, printre altele, sa intre neinsotiti de parinti in discoteci sau Internet café-uri.

Sint tineri si sint deputati. Au la indemina un intreg sistem legislativ pentru a-si promova ideile. Deputatii PD Monica Ridzi, Ioan Oltean, Daniel Buda si Augustin Zegrea s-au gindit sa propuna o lege care sa reglementeze o serie de masuri pentru protectia minorilor.

Potrivit propunerii legislative a celor patru, minorii care nu au implinit virsta de 16 ani nu mai au voie sa „calce" in discoteci, cluburi, localuri, baruri sau restaurante decit daca sint insotiti de parinti. Nici la Internet café nu se mai pot duce pentru un joc in retea decit daca mama sau tata le este alaturi. Nu au voie nici sa consume cafea in locuri publice.

In ceea ce priveste fumatul, cei patru deputati au adus o mica completare prevederii care deja este in vigoare. Acum nu numai ca minorii sub 18 ani nu au voie sa fumeze, dar nu au voie nici sa detina asupra lor produse din tutun si nici nu au voie sa patrunda in spatiile special amenajate pentru fumat.

Amenzi zdravene

La fel de prohibit ca fumatul este sa-ti faci un tatuaj sau un piercing fara acordul parintilor. Poti fi sanctionat cu amenda intre 1,5 milioane de lei si 3 milioane de lei. O suma pe care, dupa parerea unuia dintre initiatori, deputatul Monica Ridzi, „minorul o poate plati din alocatie". Motivatia pentru o astfel de prevedere legislativa vine tot din partea doamnei deputat.

„Am vrut sa venim in ajutorul parintilor. Daca un tinar stie ca ceva este interzis, are un pic de teama inainte de a o face". In ceea ce priveste aplicarea unei astfel de prevederi, Monica Ridzi ne-a lamurit imediat. „Si aici legea se aplica pe loc ca atunci cind treci pe culoarea rosie a semaforului.

Cel care il va vedea pe unul ca are tatuaj in frunte si are sub 18 ani, va constata contraventia, va intocmi un proces-verbal de constatare, procesul se semneaza de cel care a fost prins si i se va aplica amenda.

Dupa aceea se poate face contestatie in care parintii pot confirma ca si-au dat acordul", spune deputata, fiind convinsa ca vor fi totusi si parinti care nu vor face contestatie, ci „vor plati amenda si il vor pedepsi pe tinar". Monica Ridzi ne-a asigurat ca astfel de prevederi sint aplicate si in China, Canada sau Anglia.