Proiect de lege drastic pentru protectia minorilor: amenzi usturatoare pentru alcool, discoteca, piercing si tatuaje

Cu mama la discoteca sau la Internet cafe" nu este un banc, ci poate deveni o realitate a copiilor sub 16 ani. Pentru ca asta este ceea ce propune un proiect de lege pentru protectia minorilor. Daca va primi votul parlamentului si va intra in vigoare, aceasta initiativa legislativa ii va tine pe adolescenti departe de cluburi, discoteci, baruri si-i va amenda pentru tatuaje sau piercing-uri.

Ideea a pornit de la patru tineri deputati PD, Monica Iacob Ridzi, Ioan Oltean, Daniel Buda si Augustin Zegrea, care s-au gandit la sanatatea fizica si mintala a tinerilor.

Considerand ca Romaniei ii lipseste un cadru legislativ coerent, care sa apere minorii de unele „vicii si tentatii daunatoare, cu consecinte grave asupra procesului de dezvoltare normala", deputatii s-au inspirat din legislatiile altor state pentru a concepe o lege incomoda celor sub 18 ani.

Legea prevede insa si amenzi, atat pentru minori, cat si pentru persoanele fizice si juridice care ii ajuta pe acestia sa incalce legea.

Iar daca a-i tine departe pe juniori de bauturi alcoolice, droguri sau tutun este mai mult decat normal, alte masuri, cum ar fi cele legate de Internet cafe-uri sau de piercing-uri si tatuaje, li se par celor mai multi „o prostie".

„Proiectul are toate sansele sa devina lege"

Desi cativa parlamentari au spus ca poate interdictiile sunt exagerate, Monica Ridzi crede ca proiectul are mari sanse sa treaca: „Pentru ca marea majoritate a colegilor mei au inteles de fapt ca ceea ce ne dorim noi este sa prevenim, sa descurajam. Iar in perspectiva integrarii in Uniunea Europeana, ne aliniem si cu legislatia, care trebuie pusa la punct din mai multe puncte de vedere. In alte state se pune foarte mult accent pe protectia minorilor. La noi, nu."

Intrebata cand a intrat prima oara intr-o discoteca, Monica Ridzi spune ca „preocuparile ei s-au indreptat mai mult spre studiu si mai putin spre distractie" si ca oricum discoteci pe vremea aia nu prea erau. „Eu n-am frecventat discotecile. Cred ca prima data am fost la discoteca dupa ce-am implinit 18 ani, dar chiar nu-mi amintesc momentul", incheie deputata.

„E o mare aberatie. Nu e treaba statului si nici a scolilor sa se bage in viata particulara a oamenilor, sa le spuna statul ce sa faca cu pielea lor sau cu timpul lor liber", spune sociologul Liviu Chelcea, directorul Centrului pentru Studii si Cercetari in domeniul Culturii. Specialistul aminteste de legea anti-avort, un alt moment in care „statul s-a bagat in patul oamenilor". Dupa doi ani au aparut tot felul de cabinete si medici care faceau avorturi".

„O mare aberatie"

„Intotdeauna se dezvolta o piata de servicii informale pentru cei care nu vor sa faca ce le spune legea. Si in acest caz o sa fie la fel. In America, unde tinerii sub 21 de ani nu au voie sa consume alcool, foarte multi folosesc cartile de identitate ale altora, fie cu poza lor, fie cu poza unora care seamana cu ei. Deci cum o sa fie aplicata o astfel de lege ramane de vazut.

Probabil o sa apara si la noi o intreaga industrie de acte de identitate false, de spagi etc. Adolescentul, daca vrea sa se tatueze, tot o face!", zice Chelcea.

El crede ca avem de-a face cu un fel de „discurs moralizator al statului", care-ti spune ce e nociv pentru tine si pentru corpul tau, dar care, „pe psihologia inversa, arata de fapt ca cei mici devin mult mai independenti fata de parintii lor si e normal sa fie asa".

„Din pacate insa, eu cred ca legea asta are mari sanse sa treaca, la ce fel de oameni sunt prin parlament si la cum gandesc...", conchide sociologul.

Frustrarile unei generatii ratate

Amintind inca o data de generatii intregi de tineri care in timpul comunismului nu au fost responsabilizati si nici invatati sa ia singuri propriile decizii, psihoterapeutul Cosmin Zidurean crede ca pe alocuri legea face exces de zel. „Da, sunt reguli care trebuie respectate, dar nu e bine sa impui adolescentilor cu forta restrictii legislative neobligatorii.

Pentru ca acestea nu creeaza in plus decat traume si nevoia de a evada. Probabil ca acesti tineri deputati au un regret congenital al perioadei comuniste si daca ei au fost surprinsi la varste mici de revolutie, nu au simtit restrictiile stupide, aberante, mutilante de dinainte.

Or, oamenii maturi de astazi sunt incapabili sa se adapteze lumii in care traim, tocmai din cauza unor tinereti pierdute atunci. Si-atunci ce facem? Alte generatii ratate peste 15 ani?", se intreaba psihoterapeutul.

In ceea ce priveste sursele de inspiratie ale legii, Zidurean crede ca, in momentul in care luam modelul USA in educatia juvenila trebuie sa ne gandim si la violenta din scoli, la rata criminalitatii juvenile, la procentul de drogati, la obezitatea generalizata de la varste mici, de la ei, si sa ne intrebam serios daca noi chiar stim ce vrem.

„In alta ordine de idei, bun, le interzicem tinerilor sa se tatueze, sa mearga la discoteca, sa bea o bere, dar ce distractie le ramane? Doza de heroina din spatele blocului? O initiativa legislativa in directia sporirii protectiei minorilor este bine venita, insa daca e lipsita de discernamant, mai bine ne lipsim noi de ea.

Pentru ca, toropiti de caldura si preocupati de probleme filosofice grave, parlamentarii ar fi in stare sa o voteze. Dar ce au tatuajele cu mersul la discoteca, ce are fumatul cu piercing-ul? Cam cat capra cu antena", conchide Zidurean.

Lege de import

Interdictia de a consuma alcool se regaseste in toate legile tarilor dezvoltate, desi pragul de varsta difera: 21 de ani in SUA, 18 ani in Marea Britanie, 19 ani in Canada, unde si fumatul are acelasi regim.

In ceea ce priveste accesul in Internet cafe-uri, masura a fost inspirata de legea chineza care interzice minorilor sub 16 ani sa intre in astfel de cluburi neinsotiti de parinti si nu mai mult de trei ore pe zi. In Franta, tinerii sub 16 ani nu pot intra in localuri, daca nu sunt insotiti de parinti, si nu pot consuma bauturi alcoolice.

In Marea Britanie, tinerii sub 18 ani nu au voie sa-si faca tatuaje sau piercing-uri fara acordul parintilor.

Distractii scumpe: intre 3 si 7 milioane amenda

Legea „cu mama la discoteca" interzice tinerilor sub 16 ani accesul in discoteci, cluburi, baruri, restaurante, daca nu sunt insotiti de un parinte sau tutore legal. Aceeasi interdictie este valabila si pentru Internet cafe-uri. Iar daca cei sub 16 ani nu au voie sa consume cafea in locurile publice, pentru alcool si tutun, interdictia merge pana la 18 ani.

Minorii nu au voie nici sa cumpere si sa inchirieze jocuri video sau electronice care promoveaza violenta si sexualitatea explicita. In plus, tuturor minorilor le sunt interzise tatuajele si piercing-uri, fara acordul parintilor.

Amenzile sunt si ele usturatoare. O vizita la un Internet cafŽ, fara parinte de mana, il poate costa pe un tanar intre 3 si 5 milioane de lei, in timp ce pentru discoteca, club sau restaurant, amenda se ridica pana la 7 milioane.

Un tatuaj sau piercing fara acordul parintelui este pedepsit cu o amenda intre 1,5 si 3 milioane, iar daca un minor este prins fumand sau consumand alcool intr-un loc public, el este pasibil de o amenda intre 4 si 7 milioane de lei.

Unul dintre deputatii PD care au propus aceasta lege, Monica Iacob Ridzi, se numara printre cei mai tineri politicieni din parlament. La cei 28 de ani pe care ii are, Ridzi nu considera ca legea limiteaza libertatea tinerilor, ci ca le intareste drepturile, dupa modelul unor democratii cu traditii vechi.

„Noi nu interzicem tinerilor sa intre in Internet cafe-uri sau discoteci, ci dimpotriva, ne dorim ca ei sa imbine scoala si orele din afara scolii intr-un mod cat mai bun. Daca parintii stiu ce fac tinerii si sunt de acord, atunci nu e nici o problema", spune tanara deputata.

Cei mai multi copii au acordul parintilor

> "Nu putem fi in largul nostru cu parintii dupa noi, in Internet cafe. E adevarat ca parintii trebuie sa vada in ce anturaj stau copiii, dar daca totul e in regula, atunci trebuie sa-i lase singuri. Eu, daca as merge cu parintele la discoteca, m-as simti foarte frustrat. De fapt, n-as mai merge deloc." - Vlad, 15 ani.

> "E cu dublu tais toata povestea. Da, intr-adevar, ideea e ca minorii sa nu consume alcool, dar chiar si asa mi se pare absurd sa nu poti sa intri intr-un club, daca esti minor. In cazul parintilor mei, nu se pune problema sa nu ma lase sa ma duc undeva. Avand libertate din partea lor, nu vad de ce legea trebuie sa spuna altceva. Ma bucur ca implinesc 18 ani." - Adriana, 17 ani.

> "Mi se pare o mare tampenie. Cu alcoolul e ok, e acceptabil. Si poate cu tigarile. Dar tatuajele si pierce-urile nu dauneaza cu nimic sanatatii. Eu nu am probleme, mama mea e de acord. Stie ca e vorba de muzica pe care o ascult, spune ca o sa-mi treaca, e ceva de moment..." - Patricia, 17 ani.

> "Din moment ce stam cu parintii in casa si ei ne accepta asa cum suntem, de ce se baga altcineva?! E doar problema noastra si a parintilor. Persoane cu pierce si tatuaje vezi si la 20 si la 30 de ani si la 40. Nu e o problema de varsta. E si o arta, o forma de exprimare." - Andreea, 15 ani.

Alexandra Diaconu