Agentia de evaluare financiara Moody's apreciaza ca amanarea integrarii Romaniei si Bulgariei in Uniunea Europeana este putin probabila, in conditiile in care noile rapoarte de monitorizare nu contin elemente care sa influenteze perspectivele de aderare.

Analistii agentiei sustin ca ar fi fost ingrijoratoare includerea in raport a unor referiri despre esecuri majore, susceptibile sa duca nu numai la amanarea integrarii, ci chiar la oprirea procesului de aderare.

Ei au amintit ca amanarea nu poate fi realizata, in cazul Romaniei, decat dupa un vot cu majoritate calificata a tarilor membre, la recomandarea Comisiei, ceea ce, in opinia lor, este putin probabil.

De asemenea, agentia de evaluare considera ca unul dintre elemente cheie ale raportului se refera la slabiciunile cadrului macroeconomic din Romania, fiind foarte importante recomandarile oficialilor europeni privind economia de piata functionala.

Din punct de vedere al ratingurilor, amanarea aderarii cu un an, pentru ca Romania sa fie mai bine pregatita nu constituie o problema, dar incetinirea ritmului reformelor si slabirea disciplinei macroeconomice ar fi o sursa de ingrijorare, au conchis analistii Moody's.