Tensiunile latente din Orientul Mijlociu s-au acutizat dupa o noua runda de declaratii anti-israeliene deosebit de dure ale presedintelui iranian Mahmud Ahmadinejad, venite pe fondul recentelor amenintari ale guvernului de la Tel Aviv privind un posibil atac israelian asupra instalatiilor nucleare iraniene.

Intr-un discurs transmis ieri in direct de televiziunea oficiala, ultraconservatorul Ahmadinejad a denuntat „mitul masacrarii evreilor" in timpul celui de-al doilea razboi mondial si a propus crearea unui stat israelian in Europa, SUA sau Canada. Occidentalii „au inventat o legenda numita „Holocaust"", pe care au plasat-o deasupra lui Dumnezeu, a religiilor si a profetilor.

„Daca, in tara sa, cineva il pune in cauza pe Dumnezeu, nu i se reproseaza nimic, insa, daca neaga mitul masacrarii evreilor, purtatorii de cuvant sionisti si guvernele aflate in solda sionismului incep imediat sa vocifereze", a spus Ahmadinejad.

„Daca spuneti ca intr-adevar ati masacrat si incinerat sase milioane de evrei, daca ati comis aceste masacre, de ce trebuie ca opresata natiune palestiniana sa plateasca un pret atat de mare in locul europenilor?", s-a intrebat liderul de la Teheran.

In urma cu o saptamana, Ahmadinejad a sugerat mutarea Israelului in Germania sau Austria. In cursul lunii octombrie, seful statului iranian a provocat reactii de protest la nivelul intregii comunitati internationale, dupa ce a cerut „stergerea Israelului de pe harta lumii". „Israelul dispune de tot ce are nevoie pentru ca orice incercare a regimului extremist al Iranului sa esueze.

Nu va mai exista o a doua „solutie finala"", a replicat purtatorul de cuvant al guvernului israelian, Raanan Gissin.

Articol integral in EVZ