Sunt oameni care „au muncit mult", au fost supusi si fideli. Partidul le-a fost recunoscator pentru serviciile aduse in anii guvernarii si i-a plasat in posturi bune, nu foarte solicitante si la adapost de turbulentele politice.

Dorina Mihailescu, fosta consiliera a lui Adrian Nastase, este vicepresedinta a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare. Fostii colegi considerau prezenta ei in preajma lui Nastase drept „toxica".

Foarte harnica si eficienta, de o fidelitate atingand fanatismul, ajunsese, intre 2000 si 2004, sa centralizeze toate informatiile legate de PSD si de Guvern si sa faca interventii inclusiv in afacerile de partid.

Una dintre atributiile sale de baza era perierea stirilor de la radio si televiziune, in scopul obtinerii unei imagini cat mai idilice a guvernarii Nastase. A gresit, din exces de zel, cand a decis sa inventarieze inregistrarile sedintelor de partid.

Stenogramele au fost facute publice, iar Dorina a fost „sacrificata" cu o slujba discreta la CNVM.

O alta victima a scandalului, Florin Georgescu, fostul finantist al PDSR, cel care se lauda in stenograme ca face interventii telefonice pentru tergiversarea anumitor dosare ale colegilor sai, este acum prim-viceguvernator al BNR.

Colega sa de „dosar", Rodica Stanoiu, care, potrivit acelorasi surse, cerea verde de la partid pentru anchetarea lui Traian Basescu, este simplu senator si sefa a Comisiei de cercetare a abuzurilor.

Despina Neagoe si Claudiu Lucaci, fosti ziaristi intrati in slujba lui Adrian Nastase pe post de purtatori de cuvant, au avut si ei parte de o retragere linistita. Lucaci a fost trimis consul general la Los Angeles (a fost chemat in tara dupa ce PSD a pierdut puterea si a revenit la TVR).

Dupa alegeri, Despina Neagoe a decis sa nu-l lase pe Nastase in momentul in care mai toti fostii colaboratori paraseau corabia. Recompensa nu s-a lasat asteptata. Intr-o zi, un telefon: „Am un post in Consiliul de Administratie la TVR, esti interesata?"

Valentin Nicolau, presedintele TVR, omul care-l conducea pe Adrian Nastase la Otopeni pana la scara avionului atunci cand acesta pleca in strainatate, a fost nevoit sa paraseasca televiziunea publica. Lucreaza pentru una dintre companiile lui Dan Voiculescu, fostul partener de guvernare al PSD.

Ionel Blanculescu, ministrul-trompeta a carui atributie era sa declame eficienta Guvernului in lupta anticoruptie, a intrat „in privat" dupa pierderea alegerilor.

Datorita relatiilor pe care si le-a facut inainte de 2004 (ca sef al AVAB si ministru al Controlului), ii merge acum bine: e presedinte al unei firme cu nume pompos, Compania de Consultanta si Investigatii Financiare.

Serban Mihailescu si Octav Cozmanca, personaje foarte eficiente in partid, in Guvern si in afaceri, foarte apreciate de Adrian Nastase in primii ani ai prim-ministeriatului sau, au intrat in adormire. „Micky Spaga" a devenit un simplu „nea Micky". Cozmanca, responsabil pe vremuri cu pesedizarea, da foarte rar pe la serviciu.

Sunt simpli parlamentari si traiesc din ce au acumulat intr-o viata de munca.

Diplomatia, cimitirul elefantilor

Dan Ghibernea, fost apropiat al lui Nastase, a ramas ambasador la Londra. Ar fi putut fi sef al spionajului romanesc, functie pe care o viza inca din 2000, la concurenta cu Gheorghe Fulga („omul lui Iliescu"). Lazar Comanescu, ambasadorul la UE, si Sorin Ducaru, ambasador in SUA, „oamenii lui Geoana", au ramas si ei pe functii.

Articol integral in Gandul