Avionul San Francisco - Chicago, Business Class. Pe doua locuri alaturate, o femeie de o mare frumusete care arata cam de 30 de ani si un barbat trecut bine de 40, o culme a banalitatii, cu un pronuntat inceput de chelie si o burtica de bautor serios de bere. Femeia lucreaza tot timpul pe laptop.

Profitand de o pauza pentru bauturi racoritoare, barbatul (care astepta prilejul de cateva ore) incearca prima tentativa de conversatie:

- Ah, business-ul! Nici un moment de relaxare...

Femeia intoarce vorba, politicoasa si comunicativa ca toti americanii:

- Nu e nimic legat de afaceri, pregatesc o comunicare stiintifica pentru un congres. Am lucrat neintrerupt in ultimele 6 luni, practic n-am facut nimic altceva, dar tot mi se pare ca mai am ceva de perfectionat.

Barbatul simte ca i se ofera o sansa nesperata:

- Atat de frumoasa si cu asemenea preocupari stiintifice! Ramai la Chicago sau congresul are loc in alta parte?

- Da, raman la Chicago. Congresul dureaza 2 zile, dar voi mai sta cateva dupa aceea ca sa ma relaxez, mi se pare un oras foarte nimerit, desi nu cunosc pe nimeni.

Barbatului nu-i vine sa-si creada urechilor:

- Si eu raman la Chicago pana saptamana viitoare! Crezi ca as putea participa si eu la congres? Nu sunt strain deloc de problemele stiintei... Cat este taxa?

Femeia il priveste amuzata:

- Nu e cu taxa, dar nu vad nici o sansa ca sa poti participa: este vorba despre Congresul Nimfomanelor Americane, care se tine in fiecare an in alt oras mare... Este evident ca nu poate participa nici un barbat!

Desi aflat la numai 10.000 m altitudine, barbatul se vede deja in rai:

- Formidabil! Este prima oara cand vorbesc cu o nimfomana declarata! Daca tot sunteti in cercul vostru exclusiv, de ce esti chiar asa de preocupata de comunicarea stiintifica?

- Pentru ca este rezultatul unei cercetari demografice de peste 10 ani cu privire la performantele sexuale ale barbatilor de diferite etnii, subiect care intereseaza Congresul in cel mai inalt grad, iti dai seama...

Barbatul simte ca i se naruie perspectivele:

- Hmm, e clar, ca la baschet si atletism, afro-americanii sunt lideri detasati...

- Poate n-o sa crezi, dar nu-i asa! Analiza nu tine seama doar de calitatile fizice, ci si de toate celelalte pe care vor femeile sa le descopere la barbati: atentie, comunicare, romantism, dar si preludiu si postludiu, lucruri despre care barbatii americani par a nu avea habar...

Se intrevede o speranta:

- Daca nu sunt indiscret si tinand seama de faptul ca oricum n-am cum sa fac dezvaluiri inainte sa prezinti comunicarea in congres: cine sunt pe primele locuri?

Femeia il priveste amuzata si-i face concesia:

- In mod clar, pe primul loc sunt amerindienii, fostele "piei rosii": pe langa calitatile fizice, este incredibil cata poezie si atentie pot sa investeasca intr-o relatie! Iar pe locul 2 sunt grecii: toate minunatele povesti din mitologia lor par a fi si acum pe deplin actuale.

Afroamericanii sunt doar pe 3... O, dar avionul se pregateste de aterizare si nici nu stim cu cine am vorbit. Eu sunt Anne, Anne Smith din Berkeley; pe tine cum te cheama?

Barbatul pleaca ochii si marturiseste, cu o deplina modestie:

- Winnetou. Winnetou Papadopoulos-Sotirakis din San Diego. La ce hotel ziceai ca vei locui la Chicago?....