Ziarele de azi pun accentul pe faptul ca Romania mai are inca patru stegulete rosii din partea oficialilor europeni, unul pentru finante si trei pentru agricultura. Cotidianul subliniaza ca "aderam, dar cu conditii", iar EVZ spune ca "data aderarii va fi decisa in ultimul moment".

"Jurnalul National" accentueaza avertismentele si posibilele sanctiuni si "Romania libera" sustine ca Romania mai are de pus la punct probleme tehnice, in timp ce Bulgaria nu le-a rezolvat inca pe cele de fond.

Aderare cu stegulete rosii

Un proiect al rapoartelor de monitorizare a Romaniei si Bulgariei, ce urmeaza sa fie publicate pe 16 mai, circula ieri in randurile functionarilor de rang inalt ai Comisiei Europene, a informat Reuters, care afirma ca a intrat in posesia documentului.

Proiectul de raport nu contine nici o recomandare privind aderarea celor doua tari in 2007 sau 2008. Totodata, concluziile rapoartelor nu sunt inca redactate, capitolul urmand sa fie completat inaintea publicarii lor, martea viitoare, a afirmat o sursa din cadrul Comisiei.

Raportul contrazice declaratiile oficialilor de la Bucuresti, care afirmasera ca Romania a reusit sa elimine toate "steguletele rosii" - domenii de serioasa ingrijorare, semnalate de rapoartele din octombrie 2005. Potrivit Reuters, Romania a redus numarul acestora de la 14 la patru, iar Bulgaria de la 16 la 6.

Totodata, raportul constata ca nici Romania, nici Bulgaria nu au reusit sa infiinteze agentii de plati pentru gestionarea subventiilor europene pentru agricultura si evoca posibilitatea ca Uniunea Europeana sa blocheze acordarea unor ajutoare financiare importante pentru ca cele doua tari nu au incheiat reforme cruciale in anumite domenii.

Totusi, deficientele Romaniei sunt de natura tehnica, cum ar fi sistemul informatic de colectare a taxelor, in vreme ce Bulgaria se confrunta cu probleme de fond, cum ar fi lupta impotriva crimei organizate si coruptiei. Totodata, Sofia este incapabila in acest moment sa cheltuiasca ajutoarele regionale de multe miliarde de euro, puse la dispozitie de Uniunea Europeana.

Bulgaria, o povara europeana

Toate speculatiile legate de posibila amanare de catre Comisie a recomandarii datei de aderare sunt legate de situatia catastrofala a sistemului juridic din Bulgaria, compromis de coruptie si incapabil sa lupte cu crima organizata.

Bulgarii au demis miercuri un inalt functionar al Fondului de Stat pentru Agricultura pentru nereguli in administrarea fondurilor europene, ceea ce i-a determinat pe oficialii sofioti sa declare ca sistemul sau juridic functioneaza.

Mortul si raportul

Atat de bine functioneaza incat miercuri seara a mai fost asasinat un om de afaceri bulgar care avea legaturi cu crima organizata. Ivailo Markov a fost impuscat in cap de mai multe ori in fata blocului in care locuia. Anul trecut, a doua zi dupa publicarea raportului CE, cel mai mare bancher bulgar, Emil Kiulev, era impuscat in plin centrul Sofiei.

Articol integral in Romania libera

Aderam la termen, dar cu conditii

Proiectul de raport al Comisiei Europene, obtinut ieri de Reuters, arata ca numarul steguletelor rosii acordate Romaniei a scazut de la 14 la patru. Dar cele patru avertismente nu pot activa clauza de aminare cu un an a aderarii.

Unul greu la Finante

Intirzierea cea mai grava este in domeniul sistemului interoperabil privind taxa pe valoarea adaugata: „Sistemul computerizat de colectare a taxelor nu este interoperabil cu cele din restul UE, ceea ce impiedica colectarea corecta a TVA pe piata interna a UE".

De la 1 ianuarie, Romania trebuie sa transmita instantaneu Bruxelles-ului si statelor membre toate detaliile privind TVA in momentul in care aceasta este colectata. Desi sistemul informatic trebuia implementat inca de la inceputul anului, Ministerul Finantelor a intirziat aceasta masura, motivind ca Delegatia Comisiei Europene la Bucuresti a cerut verificarea suplimentara a licitatiei.

Trei la Agricultura

Celelalte trei stegulete rosii sint pe Agricultura: agentiile de plati nu sint inca operationale si astea ar putea duce la blocarea fondurilor pentru platile directe alocate fermierilor. Nefinalizat este si sistemul de inregistrare a animalelor, necesar pentru plata subventiilor agricole si pentru a mentine standardele veterinare UE.

Iar ultima masura neindeplinita este lipsa facilitatilor sanitar-veterinare pentru prevenirea bolii vacii nebune.

Bulgaria, mereu surprinzatoare

Desi a scazut de la 16 la 6 stegulete rosii, Bulgaria ramine o bataie de cap serioasa pentru Comisia Europeana, mai ales la capitolul justitie si combaterea coruptiei si crimei organizate. Capitol care poate activa clauza de aminare cu un an a aderarii.

Comisarul pentru Justitie Franco Frattini a declarat insa ieri ca „trebuie sa evitam decuplarea celor doua tari", sugerind astfel ca nici la raportul din toamna aminarea Bulgariei nu ar mai fi posibila.

Dar mafiile din Sofia nu tin cont de calcule europene: Ivailo Markov, un cunoscut om de afaceri bulgar, a fost impuscat in stil mafiot miercuri seara in Sofia, iar ieri un om de afaceri turc a fost gasit mort, invelit in folie de plastic si cu o foarfeca infipta in git.

„Grave nu sint incidentele in sine, ele pot avea loc oriunde in Europa, grav este ca nu a inceput nici o ancheta in toate aceste cazuri, care par a fi crime la comanda", ne-a declarat ieri un oficial de la Bruxelles.

Articol integral in Cotidianul

Data aderarii, decisa in ultimul moment

Comisia Europeana nu a decis inca data la care va recomanda aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana (UE), dar va avertiza in raportul de pe 16 mai ca ambele tari vor pierde bani din fondurile alocate de Bruxelles daca nu finalizeaza rapid reformele necesare integrarii.

Potrivit agentiei Reuters, care a intrat in posesia schitelor celor doua documente pe care executivul european urmeaza sa le dea publicitatii saptamana viitoare, rapoartele de monitorizare au in prezent un spatiu liber in paragraful concluziilor care, teoretic, contin data la care Comisia va recomanda liderilor UE momentul integrarii Sofiei si Bucurestiului.

Olanda si Franta vor amanarea unei decizii privind aderarea

Conform surselor Reuters, atat in cazul Romaniei, cat si al Bulgariei, decizia "2007 sau 2008?" poate fi luata in ultimul moment si transcrisa in rapoarte chiar in ziua publicarii lor.

Potrivit "Die Welt", la presiunile Olandei si Frantei, oficialii de la Bruxelles iau inca in considerare o amanare a precizarii datei aderarii pentru a mari presiunea, mai ales asupra Bulgariei, insa sursele Reuters sustin ca executivul UE trebuie sa fie suficient de clar in privinta datei aderarii pentru a convinge statele care nu au ratificat inca Tratatul de aderare sa faca acest lucru in timp util.

Noua din cele 25 de state ale UE, intre care Franta, Germania si Finlanda, care in a doua jumatate a lui 2006 va detine presedintia blocului comunitar, au ales sa astepte raportul din 16 mai pentru a ratifica integrarea celor doua tari.

Senatul Austriei - actuala detinatoare a presedintiei UE - a votat ieri favorabil documentul de aderare, legea de ratificare urmand sa fie promulgata de presedintele Heinz Fischer.

Suntem in pericol de a pierde banii pentru agricultura

Potrivit proiectelor de raport, care circula deja in randul comisarilor de la Bruxelles pentru a fi dezbatute, Romania si Bulgaria risca sa nu primeasca fondurile pentru agricultura pentru ca nu au finalizat pana acum reteaua agentiilor de plata a subventiilor din acest domeniu.

"Daca aceasta situatie nu va fi remediata, Comisia ar putea sista alocarea fondurilor", se mentioneaza in schitele de raport.

Agricultura va fi de altfel unul dintre domeniile la care Bucurestiul va primi saptamana viitoare trei stegulete rosi din partea Comisiei, alaturi de sistemele informatice de monitorizare a colectarii accizelor si a TVA.

Numarul fanioanelor rosii - care indica domeniile deficitare ce suscita ingrijorari acute la Bruxelles - a scazut insa la patru, de la totalul de 14, cate consemna raportul Romaniei din toamna anului trecut.

Potrivit lui Leonard Orban, secretar de stat in Ministerul roman al Integrarii Europene, citat de Mediafax, niciunul dintre cele patru stegulete rosii nu vizeaza insa domenii care ar putea determina amanarea aderarii Romaniei.

Bulgaria are probleme la criteriile politice

Schita de raport privind Bulgaria prezinta o situatie mai grava decat in cazul tarii noastre. Pe langa banii pentru agricultura, Sofia risca sa piarda sume de ordinul miliardelor de euro pentru ca nu este pregatita sa distribuie fondurile regionale.

Si numarul steguletelor rosii in cazul Sofiei va fi mai ridicat - sase - fata de 16 cate avea Bulgaria in toamna lui 2005. Trei dintre acestea vizeaza criterii politice - anticoruptia, combaterea criminalitatii organizate si spalarea banilor.

Articol integral in EVZ