Vicepremierul Gheorghe Pogea neaga ca in PD s-ar fi discutat despre o remaniere a Guvernului. Pogea a declarat, insa, ca schimbari ar trebui sa se produca in agentiile executivului, astfel incat ele sa devina mai eficiente.

Potrivit vicepremierului democrat, exista agentii si autoritati din subordinea Guvernului care acum nu mai trebuie sa functioneze.

"De exemplu", a spus domnia-sa, "in domeniul gazelor naturale si al energiei electrice functioneaza acum doua agentii, care pot fi comasate".

Vicepresedintele PD Ioan Oltean declarase anterior ca Partidul Democrat considera ca "a sosit momentul ca Alianta sa-si tina promisiunea de a crea un guvern flexibil", similar ca structura cu guvernele din statele Uniunii Europene.

Subiectul "a mai fost discutat"

Ioan Oltean sustine ca Guvernul este "mult prea amplu, cu mult prea multe ministere, cu prea multi ministri cu portofolii teoretice si fara suport in practica de zi cu zi si cu mult prea multi vicepremieri care nu au ce face".

Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a declarat despre posibila restructurare guvernamentala ca acest subiect a mai fost discutat si ca el va fi abordat din nou, la reuniunile Aliantei si ale coalitiei de guvernamant.

In schimb, liderul UDMR, Bela Marko, a negat existenta oricaror negocieri pe tema unei restructurari a Guvernului.

Bela Marko: "nu se negociaza remanierea"

Nici reprezentantii Partidului Conservator nu au cunostinta despre discutii in acest sens in interiorul PD sau PNL.

In plus, ei sustin ca, desi au existat discutii despre remaniere, nici unul dintre reprezentantii coalitiei nu a cerut PC sa-si retraga ministrii din Guvern.

Raportul de monitorizare, posibil argument "pentru"

Posibilitatea unei remanieri guvernamentale (sau cea a provocarii unui scrutin anticipat) au mai fost aduse in discutie, inainte ca Uniunea Europeana sa prezinte raportul sau de monitorizare a progreselor Romaniei si Bulgariei in vederea integrarii la 1 ianuarie 2007.

Comisia Europeana a amanat pana in toamna luarea unei decizii privind data aderarii.

Romania va avea de indeplinit patru obiective prioritare ca sa adere anul viitor.

Trei sunt in agricultura - stabilirea agentiilor de plati a subventiilor agricole si a sistemului de administrare computerizata, precum si capacitati de colectare si tratament a carcaselor animale pentru a preveni bolile.

Al patrulea punct priveste sistemul computerizat de colectare a TVA.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a spus ca intentioneaza sa isi duca pana la capat mandatul primit de la Parlament, impreuna cu echipa sa, dar nu exclude totusi o "remaniere neanuntata".