Autoritatile de la Bucuresti au facut demersuri pentru a da de urma a peste 1.300 de copii romani adoptati in anii 1997-2005 de catre familii de straini, intrucat organizatiile private din tarile respective au incalcat conventiile semnate cu statul roman si nu au trimis nici un raport postadoptie.

Romania a semnat conventii diferite cu statele in care au fost adoptati copii romani, prin care organizatiile private care desfasoara activitati in domeniul adoptiei internationale erau obligate - potrivit Conventiei de la Haga - sa trimita periodic rapoarte postadoptie, referitoare la evolutia minorilor in grija parintilor adoptivi.

Cu toate acestea, statul roman nu mai are nici o veste despre 1.153 de copii infiati in perioada 1997-2001 si nici despre alti 175 a caror adoptie internationala a fost aprobata prin memorandum, in perioada 2001-2003, au declarat, ieri, pentru Mediafax, surse din cadrul Oficiului Roman pentru Adoptii (ORA).

Cei mai multi copii pentru care nu au fost primite rapoarte postadoptie au fost luati de familii din Statele Unite. Organizatiile de acolo nu au prezentat nici o situatie autoritatilor romane despre 491 de minori, 382 dintre ei fiind adoptati inainte de 2001.

SUA este singura tara care nu a semnat Conventia de la Haga, insa organizatiile private americane care au intermediat adoptiile au fost obligate sa informeze periodic autoritatile romane despre evolutia copiilor.

„Nu ar fi fost autorizate sa desfasoare astfel de activitati in Romania daca nu respectau aceasta conditie”, a precizat, la randul sau, seful ORA, secretarul de stat Theodora Bertzi.

Abuzul sexual sau bataia crunta nu au fost mentionate in rapoarte

Italia si Grecia sunt alte state care nu au trimis autoritatilor romane nici un raport despre 175 si, respectiv, 151 de copii romani. Potrivit reprezentantilor ORA, nici unul dintre rapoartele postadoptie primite pentru ceilalti copii nu semnaleaza vreo neregula.

„Toate raspunsurile sunt minunate: cu fotografii, cu declaratiile medicilor care spun ca minorul are o evolutie excelenta“, afirma reprezentantii ORA. „Mai mult, ne-a venit un raport din Elvetia despre doi copii, in care ni se comunica ca sunt O.K..

Numai ca noi am aflat ca unul dintre ei nici nu mai sta acolo, ca urmeaza sa fie adoptat de o alta familie, acum aflandu-se in sistemul elvetian de protectie“, a declarat Theodora Bertzi. De asemenea, recent, un alt minor roman adoptat de un cuplu din Spania a ajuns in coma, la spital, dupa ce a fost batut de parintii adoptivi.

Articol integral in Gandul