Fostul ministru al Justitiei Rodica Stanoiu si-a anuntat demisia, miercuri, in plenul Senatului. Decizia vine la doar o zi dupa ce senatorul PSD a fost audiat la CNSAS si la doar doua zile dupa ce alti trei deputati PSD si-au dat demisia din partid.

Motivele care au stat la baza deciziei sunt legate de relatarile care au aparut in presa in legatura cu audierile de la CNSAS, institutie careia Stanoiu i-a declarat razboi.

Stanoiu a anuntat totodata ca va sesiza Parchetul General pentru un articol aparut, miercuri, intr-un cotidian central, lucru care confirma ca “scurgerile de informatii nu vin de la functionarii din CNSAS, ci vin de la cei care erau prezenti acolo, plus directoarea de la investigatii".

In plenul Senatului, Stanoiu a declarat ca nu vrea sa implice partidul in scandalul legat de presupusa sa colaborare cu securitatea:" in lupta mea pentru adevar nu doresc sa implic partidul. Nu doresc ca la fiecare aparitie publica a domnului Iliescu sau a domnului Geoana sa fie intrebaiti ce face cu Stanoiu”.

Principalul motiv pentru demisia de miercuri este ceea ce s-a s-a petrecut marti la CNSAS: “linsajul, aproape fizic, arata ce a ajuns aceasta institutie, sub control parlamentar. Lupta mea pentru adevar va continua si inteleg sa o duc singura", a afirmat fostul senator PSD.

Stanoiu a dat de inteles ca este absolut necesara unei comisii parlamentare de ancheta a activitatii CNSAS, pentru ca:”modul in care parlamentarii coboara de acolo, modul penibil prin care se afla totul inainte trebuie sa dea de gandit".

Stanoiu a explicat si sensul comportantului ei de la CNSAS, unde nu a dorit sa faca nici o declaratie, motivand ca legea interzice divulgarea informatiilor: “am fost acuzata ca amenint cu legea. Intr-o tara normala, nu ameninti cu legea, legea o invoci”.

Marti, dupa iesirea de la CNSAS, Stanoiu a declarat ca nu are un dosar de retea, fiind vorba doar de unul de urmarit. Nici membrii CNSAS nu au oferit mai multe detalii in legatura cu audierile, avand in vedere amenintarile Rodicai Stanoiu privind incalcarea Legii Ticu.

Presedintele PSD, Mircea Geoana a confirmat faptul ca a avut o discutie confidentiala cu Rodica Stanoiu, insa a refuzat sa comenteze aceasta demisie, motivand ca "decizia ii apartine".

In urma cu doua zile si deputatul Dan Ioan Popescu a decis, sa isi dea demisia din Partidul Social Democrat, nemultumit fiind de "actul de conducere din partid", care "nu mai este unul democratic".

Si deputatii PSD, Ioan Timis si Gheorghe Sarb au demisionat luni din partid. Timis urmeaza sa se inscrie in PNL iar Sarb in randurile democratilor.