Potrivit rezultatelor unui studiu publicat de Fundatia Europeana pentru Imbunatatirea Conditiilor de Viata si de Munca, o agentie specializata in domeniu a Uniunii Europene, romanii sunt satisfacuti de viata lor si optimisti in legatura cu viitorul.

Directorul de cercetare din cadrul studiului, Branislav Mikulici, spune ca desi veniturile romanilor sunt modeste in comparatie cu cele ale cetatenilor din Uniunea Europeana, multi au si alte surse care le asigura un nivel de trai acceptabil.

"Veniturile banesti nu sunt singurele care asigura traiul. Peste 50 la suta din gospodariile romanesti isi asigura propria hrana din activitati agricole", spune Branislav Mikulici.

"Mai mult, in multe gospodarii din Romania locuiesc familii largite care traiesc impreuna, copii, parinti, bunici, iar costurile vietii pe fiecare membru de familie sunt mai mici. ", spune domnul Mikulici.

Studiul a fost facut in 28 de tari europene, intre 25 de state membre ale Uniunii Europene, si trei candidate la acest stat: Romania, Bulgaria si Turcia.

Cu toate ca studiul arata ca 2 din 5 romani au spus ca nu se descurca din punct de vedere financiar, si peste 75 la suta nu isi permit o saptamana de concediu pe an, iar una din trei gospodarii au acumulate restante de peste un an la plata facturilor de electricitate apa sau gaze, nivelul de satisfactie al romanilor fata de viata pe care o duc este foarte apropiat de cel din tarile membre ale Uniunii Europene.

Pe de alta parte, satisfactia la locul de munca a romanilor este la un nivel mai ridicat decat in tarile candidate si tarile membre ale Uniunii Europene. Un alt paradox apare aici, spun realizatorii studiului, pentru ca din concluziile cercetarii rezulta ca in general, conditiile de la locul de munca in Romania se afla sub media tarilor din Uniunea Europeana.

"Destul de putini romani afirma ca locul de munca le ofera posibilitati de dezvoltare a carierei, 21 la suta fata de 33 la suta la nivel european", spune Willi Bushak, unul dintre expertii care au realizat studiul.

Doi din cinci romani nu se descurca din punct de vedere financiar, adica nu pot sa-si acopere toate cheltuielile cu veniturile obtinute. Categoriile aflate in cea mai mare dificultate economica sint somerii, pensionarii si familiile numeroase.

Branislav Mikulic spune ca "este uimitor faptul ca romanii, in comparatie cu europenii, inregistreaza o rata foarte mare a proprietatii asupra locuintei". Peste 80% din romani au declarat ca detin apartamentul sau casa in care locuiesc, fara a exista o ipoteca pusa pe ea, doar cinci la suta dintre locuinte fiind in regim de chirie.

Insa Mikulic a atras atentia ca acestea sint case in care locuiesc mai multe generatii, pentru ca acum achizitionarea unui apartament este aproape imposibila pentru tineri. Dificultati au fost semnalate si la nivelul calitatii locuintei, 35% din romanii intervievati declarind ca au probleme la acest capitol.

Mai sanatosi si mai increzatori decit bulgarii, Romanii chestionati si-au notat starea de sanatate, pe o scara de la 1 la 10, cu nota 7.3, mai mult cu aproape un punct fata de bulgari si foarte aproape de nota data de cetatenii UE. In schimb, romanii au notat calitatea serviciilor de sanatate doar cu 5.6, mai putin cu un punct fata de media europeana, dar mai sus cu doua fata de Bulgaria.

In ciuda problemelor si nemultumirilor prezentate mai sus, la intrebarea "Cit de multumiti ati putea spune ca sinteti de viata dumneavoastra in prezent?", romanii se situeaza deasupra Bulgariei, cu un punctaj de 6.2, din totalul de 10, si aproape de media europeana.

Insa, cu privire la viitor, Romania a surclasat inclusiv primele 15 state UE, cu un numar de 30% din romani care au declarat ca sint "complet de acord" ca viitorul le va suride.