In cadrul intrevederii pe care a avut-o cu premierul Tariceanu, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat, pe tema numirii comisarilor europeni, ca in prezent asteapta recomandarile de la Guvern, urmand apoi sa avizeze acea persoana precum si portofoliul care ii va reveni in cadrul Comisiei Europene.

Surse guvernamentale au precizat pentru HotNews.ro ca Monica Macovei, Anca Boagiu si Leonard Orban sunt numele intens vehiculate in interiorul Guvernului ca posibili candidati la postul de comisar european.

[Leonard Orban - fost negociator-sef adjunct, secretar de stat in Ministerul Integrarii Europene; a nu se confunda cu fratele sau, Ludovic Orban, vicepresedintele liberal care s-a remarcat prin declaratii politice belicoase - nota red.]

Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat miercuri in cadrul unei intalniri cu presa ca a primit scrisoarea presedintelui Comisiei Europene Jose Manuel Barroso prin care acesta ii solicita demararearea procedurilor de numire a viitorului membru al CE din partea Romaniei.

Premierul a precizat ca urmeaza sa fie facuti toti pasii necesari pentru desemnarea viitorului comisar european roman, in termenele prevazute de regulile comunitare.

Guvernul are prerogative absolute pentru a face nominalizarile pentru functia de comisar european. Tariceanu a declarat ca propunerile pentru aceasta functie nu se vor negocia la nivelul partidelor din Coalitie.

Barroso: “Viitorul comisar ar trebui sa fie impartial, integru si sa nu promoveze interesele tarii din care provine”

In cadrul intrevederii pe care a avut-o astazi cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, tema numirii comisarilor europeni a fost reluata. Barroso si-ar dori un comisar hotarat si cu recomandari bune.

“La ora actuala, Guvernul trebuie sa sugereze un nume, care va fi avizat de mine si tot eu voi decide ce portofoliu ii voi da. Nu vreau sa creez o instabilitate in cadrul Comisiei Europene si nu voi schimba componenta acesteia, ci doresc sa intaresc aceasta Comisie”, a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

In opinia presedintelui Comisiei Europene, “candidatul la functia de comisar european ar trebui sa fie impartial, integru si sa nu promoveze interesele tarii din care provine”.

Macovei, Boagiu si Orban - numele cele mai vehiculate pentru aceasta functie

Surse guvernamentale au precizat pentru HotNews.ro ca Monica Macovei, Anca Boagiu si Leonard Orban sunt numele intens vehiculate in interiorul Guvernului ca posibili candidati la postul de comisar european.

Ministrul justitiei si ministrul integrarii din postura de candidate sunt foarte apreciate de Comisia Europeana in timp ce secretarul de stat din MIE, Leonard Orban este sustinut puternic de catre Calin Popescu Tariceanu.

Aceleasi surse sustin ca premierul intentioneaza sa numeasca pentru postul de comisar un om cu experienta si fara aparatenenta politca iar Leonard Orban este potrivit in acest situatie.

Numai simpla vehiculare a numelui Monica Macovei a creat proteste din partea conservatorilor. Acestia au iesit la atac impotriva ministrului justitiei, catalogand-o pe aceasta drept “un procuror comunist” si au amenintat ca dau in vileag activitatea acesteia inainte de 89.

Potrivit regulilor Uniunii Europene, Romania dupa ce i-a fost comunicata data aderarii trebuie sa faca nominalizari pentru functia de comisar european care ii revine. Persoanele propuse vor fi audiate de comisiile specializate ale parlamentului european. Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso poate sa respinga sau nu o candidatura.

De asemenea, Barroso este cel care poarta, apoi, negocieri cu grupurile politice din Parlamentul European, plenul forului politic fiind cel care aproba sau nu un comisar, votul final fiind dat in plen.

Conform tratatului de la Nisa, care, in lipsa unei Constitutii, stabileste organizarea si regulile de functionare a institutiilor Uniunii, fiecare tara membra trebuie sa desemneze cate un comisar pentru un domeniu specific. In prezent, nu se stie inca ce domenii vor fi atribuite Bulgariei si Romaniei.

Potrivit unui comunicat de presa al Parlamentului European transmis HotNews.ro, „cea mai posibila data pentru audierile noilor comisari va fi 27 sau 28 noiembrie, iar votul va avea loc inainte de Craciun sau pe 4 sau 9 ianuarie 2007”.