Presedintele rus Vladimir Putin a cerut o reuniune de urgenta a sefilor serviciilor de securitate pentru a discuta despre scandalul de spionaj declansat de Geogia si a le transmite ca fostul stat sovietic incearca sa provoace Rusia, sub protectia Occidentului - transmite Reuters.

Pe de alta parte, Ministerul georgian de Interne a facut publice noi dovezi care ii incrimineaza pe ofiterii rusi arestati de autoritatile de la Tbilisi, sub acuzatia de spionaj; este vorba de inregistrari video si audio, precum si de convorbiri telefonice.

Ministerul georgian de Interne sustine ca militarii rusi au desfasurat pe teritoriul Georgiei nu numai actiuni de spionaj, ci si actiuni diversioniste si teroriste. Autoritatile georgiene ii acuza pe ofiterii rusi de implicare in producerea unor explozii la o centrala electrica, pe calea ferata pe tronsonul Kaspi si la conducta de petrol de la Hasuri, in anul 2004.

Reactia Moscovei a venit imediat. Cei 38 de cetateni rusi, diplomati in post la Tbilisi, angajati ai Ambasadei Federatiei Ruse in Georgia si membri ai familiilor acestora, au fost evacuati din capitala georgiana, la bordul unui avion apartinand Ministerului rus pentru Situatii de Urgenta.

Potrivit Ria Novosti, bazele militare ruse din Georgia au fost plasate in stare de alerta, iar trupelor li s-a ordonat sa "impuste mortal" orice persoana care le provoaca.

De altfel, Federatia Rusa a suspendat procesul de retragere a tuturor subunitatilor militare ruse si a tehnicii de la bazele militare amplasate pe teritoriul Georgiei. Georgia insista, insa, ca Rusia sa continue procesul de retragere a trupelor rusesti de la bazele militare de pe teritoriul sau in termenii stabiliti, pana in anul 2008.

Potrivit Itar Tas, presedintii Ucrainei, Lituaniei si Poloniei au adresat un apel autoritatilor Rusiei si Georgiei in care solicita solutionarea conflictului pe cale diplomatica.

"Liderii celor trei state, Viktor Iuscenko, Valdas Adamkus si Lech Kaczynski, au o pozitie solidara in ceea ce priveste temerile legate de agravarea relatiilor dintre Rusia si Georgia. Lituania Ucraina si Polonia sunt dispuse sa adopte o atitudine constructiva in reglementarea acestei dispute" - a declarat presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko.