Actualizat acum

Articol susținut de BCR

Doamna Ionescu și furtunul de la chiuvetă

de Dan Popa     HotNews.ro
Luni, 22 noiembrie 2021, 10:34 Alegeri Financiare Inteligente


Doamna Ionescu și furtunul de la chiuvetă
Foto: BCR
Discuțiile care aveau loc joi seara în locuința familiei Ionescu numai calme nu erau. Până și pisicul familiei se ascunsese sub pat, de teamă. Și pentru ce? Se spărsese furtunul de la chiuveta din bucătărie. Domnul Ionescu voia să cheme un instalator specializat, dar doamna i-o luase înainte. ”Lasă dragă că se pricepe și nea Ion de la patru, nu mai fi așa de țâfnos! Am vorbit deja cu el, ce dacă e șofer de autobuz? Știi bine ce gospodar e! Își repară singur tot ce se strică prin casă, nu stă ca alții să...”, zise doamna Ionescu, dându-și sugestiv ochii peste cap.

„Decât să dai cine știe câte sute doar ca să vină unul care să-ți constate ce se vede cu ochiul liber, că ți-e pleznit furtunul... La ora 6 nea Ion vine și ni-l schimbă!”, decretă doamna Ionescu.

Într-adevăr, la ora 6 punct, nea Ion se prezentă acasă la Ionești, scoase din geantă câlții, un patent, o cheie franceză și se puse pe treabă. Adusese cu el și un furtun de schimb, că știa ce are de făcut. E drept, furtunul părea puțin mai mare în diametru decât trebuia, dar nea Ion i-a liniștit pe dată: ”Mai bine mai mare, că ai de unde să-l strângi, decât mai îngust și să nu-l poți lărgi! ” Și făcu cu ochiul către domnul Ionescu, care se uita la întreaga operațiune ca la o carte tehnică scrisă într-o limbă de neînțeles pentru el.

Trei ore a meșterit la furtun nea Ion, că nu e chiar cel mai ușor lucru din lume să schimbi ditai furtunul. Ioneștii l-au mai omenit cu un pahar cu vin, că le-a spus din start că bani nu le ia. “Măcar un vinișor curat, de casă, să gustați, dacă altceva nu vreți...”, zise doamna, aducând o carafă de vin. La ora 9, nea Ion a terminat și carafa și munca. A strâns cât a putut sârma în jurul gurilor furtunului, a verificat dacă mai curge prin el apa, a împachetat și dus a fost!. E drept, la plecare domnul Ionescu a mai făcut o încercare de a-i răsplăti efortul, întinzându-i 50 de lei. Nea Ion, roșu în obraji, l-a privit în ochi pe domnul Ionescu, a spus ”Dacă insistați atâta...” și a luat banii.

Pe la 10 seara, Doamna Ionescu s-a pus să spele vasele strânse în chiuvetă. A dat drumul unui jet mai puternic la apa caldă și, după nici un sfert de oră, s-a auzit o pârâitură, după care apa căzând pe gresia de sub chiuvetă. Nea Ion strânsese atât de tare sârma, încât furtunul se gâtuise și cedase.

Au oprit imediat apa cu totul, au șters pe jos, iar pe la 11 noaptea, frânți de oboseală, s-au dus la culcare.

A doua zi, dl. Ionescu a chemat un specialist, care în 30 de minute le-a montat un furtun nou, i-a asigurat doi ani garanție, iar suma totală de pe chitanță a fost de 45 de lei.

Din păcate situații ca cea de mai sus, au loc frecvent în mai multe domenii, inclusiv în cel financiar. Oamenii preferă să întrebe vecinul sau un prieten cum să-și protejeze mai bine economiile, decât să apeleze la un specialist. Potrivit celor mai recente sondaje, peste jumătate (52% ) dintre români preferă să ceară sfaturi de la familie și prieteni și doar 12% apelează la un expert sau specialist în finanțe.

E drept, aici e și o chestiune de încredere. Încredere pe care fiecare dintre experți, mai ales cei financiari, trebuie să lupte ca s-o câștige.
Să iei o decizie informată înseamnă să discuți cu specialșii din domeniu. Ar trebui să aplicăm această regulă în toate domeniile din viața noastră: finanțe, medicină, construcții etc. Pornind de la banalul furtun de chiuvetă.

Citește și:
Articol susținut de BCR
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


7459 vizualizari

 • +14 (16 voturi)    
  Nu stiti ce vorbiti (Luni, 22 noiembrie 2021, 12:40)

  socialismic [utilizator]

  Am asteptat 3 saptamani dupa o echipa de instalatori ca sa sudeze niste tevi de cupru in baie. Alt instalator mi-a luat 200 de lei pt inlocuirea unui pexal de 1m.
  Un amic si-a luat concediu 1 luna cand trebuiau sa vina pietrarii sa ii paveze curtea, ei au venit dupa 2 luni cand era gata deja lucrarea.
  Sa fiti voi sanatosi cu profesionistii vostri, acum am calti si papagal in casa, data viitoare imi iau si torta fara sa mai ezit ca fraierul.
 • 0 (6 voturi)    
  Câteva adăugiri la cazul prezentat. (Luni, 22 noiembrie 2021, 12:48)

  Ady113 [utilizator]

  Daca extindem cazul furtunului la domeniul auto...de când am eu carnet am avut doar mașini la care am putut face întreținerea in reprezentanta. Mai am cunoscuți cu mașini scumpe, care le repara pe te miri unde iar uneori cam oftez când îi văd cu BMW sau Audi, dar na. Fiecare face cum îl taie capul. Bineînțeles justificarea este că un mecanic particular este mai interesat sa facă treabă bună și să și păstreze clienții, decat un salariat de reprezentanta. N am avut niciodată timp sa verific teoria. Evident am pățit multe povești (horror) și cu reprezentantele auto, dar na...trăim în România.
  Cat despre partea financiara a articolului și sfatul "dezinteresat" al instituțiilor financiare de a apela la serviciile lor, care că orice serviciu costa... In zilele noastre cea mai buna metoda de a economisi ceva e cam in modul următor. Metoda nu se aplica celor cu salarii mici, din păcate trebuie cam 4 salarii medii pe economie, dar na daca eu am reușit , pe putea și altii
  In primul an strangi ceva bani (20000 euro), și cumperi ceva teren 500 mp in proximitatea unui oraș langa care locuiești. In anul doi și trei mai strangi vreo 30000 cu care pornesti un branșamente la apa, curent , arhitect, și incepi casa la roșu. In anii 4 și 5 strangi vreo 40000 euro, (se presupune că în 5 ani mai prinzi și tu o mărire de salariu , că doar nu ești bătut în cap) și termini casa.
  In al șaselea an chipurile mai bagi ceva bani in amenajarea curții , iar deja din anul 7 te poți gândi cum achiți facturile la utilități. In timpul asta am reușit de mi am schimbat și mașina, deci se poate. Cu greu , cu sacrificii, fara mers in concedii. Și fără instituții bancare.
  Bineînțeles mai sunt unii care n au răbdare, ei se împrumută, dar zău, eu știu unde e bătut fiecare cui în casa mea și parcă e mai bine așa. Sau nu. Sunt chestii pe care le as fi putut face mai bine. Atât m a dus capul. Dar am casa mea fara datorii. Mai trebuie sa achit factura la gaze...
 • +5 (9 voturi)    
  Fonduri de investitii vs index funds (Luni, 22 noiembrie 2021, 13:21)

  datornicu [utilizator]

  Un exemplu tipic.
  Dna Ionescu nu se pricepe si cheama un specialist in final care lucreaza ieftin si bine.
  Ei bine sfatul acesta nu se aplica in cazul fondurilor de investitii.
  Toate fondurile mutuale ale bancilor au adus randamente sub cele ale unui index pe termen >5 ani.
  Se aplica si in SUA , se aplica sin Romania.
  De ce ? Pentru ca platesti 1-2% pentru "Administrare" iar cei 2% poate vor fi recuperati de priceperea administratorului de fond (de cele mai multe ori nu) intr-un an , maxim 2. Dar pe termen lung un fond de index amarat va castiga.
  Este pur si simplu istorie.
  Exceptiile sunt extrem de putine (singurul fond care a batut piata constant in ultimii ani Renaissance Technologies nu mai accepta investitori noi).
  Deci atentie la comision de administrare + comision de subscriere + comision de retragere + in ce investesc fondurile (de multe ori un fond mutual poate contine un alt fond mutual de la aceeasi banca si atunci distractia e ca in Inception).
 • +2 (4 voturi)    
  Intrebare simpla (Luni, 22 noiembrie 2021, 15:28)

  Feroviarul [utilizator]

  Dincolo de buna-credinta a fiecareia dintre parti (client vs prestator servicii), ce credeti ca urmareste prestatorul mai presus de toate: profitul companiei la care lucreaza si-l bonuseaza sau bunastarea clientului ? Sau clientul urmareste sa iasa cat mai ieftin vs achitarea unui serviciu de calitate...E o combinatie fina intre cele doua elemente...
 • +16 (16 voturi)    
  Minciuna (Luni, 22 noiembrie 2021, 17:44)

  Jakabffy [utilizator]

  Asi - dori sa intreb pe dl Popa un nr. de la un instalator care " un specialist, care în 30 de minute le-a montat un furtun nou, i-a asigurat doi ani garanție, iar suma totală de pe chitanță a fost de 45 de lei." Daca imi trimite numarul atunci poate ca o sa mai citesc articolele rupte de realitate a dansului. Pana atunci consider si acest articol -asemeni pensiilor private si alte abureli - o mare minciuna.
 • +8 (10 voturi)    
  Ce aberati domnu BCR ? (Luni, 22 noiembrie 2021, 17:53)

  andreiu [utilizator]

  Ati zis de furtun si am inteles despre ce e vorba. Dar dupa aia ati inceput sa vorbiti de furtun prea larg, sarma... nu stiu daca mai sunteti tot la tevi sau ati trecut la alt domeniu.

  Un racord flexibil (singurul furtun mai de sub chiuveta sub presiune) il cumperi dupa dimensiunea conexiunii si lungimea lui. Are garnitura, nu folosesti câlț. Se strange f usor cu o cheie fixa/reglabila/papagal/suedez si tine dupa claitatea racordulu cumparat.

  Apelezi la cineva de incredere: valabil in toate doameniile: medicina, mecanica, instalatii, etc.

  Aveti comisioane prea mari la fondurile de investitii. Unele sunt pe minus din cauza comisioanelor.
 • +2 (2 voturi)    
  poate in Elvetia, dar in Romania nu (Marţi, 23 noiembrie 2021, 10:09)

  jescu [utilizator]

  Nici in america nu isi permite lumea specialisti. Acolo majoritatea isi zugraveasca singuri casele, si invata meserie din tata in fiu. Acolo lumea cauta masini vechi fara multa electronica, ca sa le repare singuri in garaje.


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by