Înainte de pandemie, domnul Ionescu era un om fericit. Avea o mică agenție de turism, își formase câțiva clienți fideli cărora încerca să le ofere sejururi personalizate. Toată lumea era mulțumită, iar domnul Ionescu era cel mai încântat. În 2019, a angajat un prieten din copilărie să se ocupe de agenția lui, iar el și-a propus să vadă lumea și să se bucure din plin de viață. Banii pe care agenția îi aducea se transformau rapid în excursii prin cele mai îndepărtate locuri ale lumii. Și-a dorit să vadă aurora boreală, apoi să ia parte la o vânătoare de balene și să facă o croazieră în Alaska care să includă și o excursie la Cercul Polar. ”Dacă mor mâine și nu apuc să văd toate astea?”, zicea domnul Ionescu oricui îl întreba dacă nu mai are ce face cu banii. Dar pandemia l-a adus cu picioarele pe pământ.

Regula celor 3 salariiFoto: BCR

Firma a intrat în insolvență, unul din părinți i-a decedat de COVID-19, iar foarte puținele sale economii nu doar că s-au terminat, dar cu mare greutate a reușit să se angajeze pe un salariu de nimic. Colac peste pupăză, a mai intervenit și o urgență medicală pentru care erau totalmente nepregătiți: doamna Ionescu s-a îmbolnăvit și avea nevoie de un tratament destul de scump. Anul trecut, dl. Ionescu a luat un credit de la bancă pentru a putea supraviețui. ”Am vrut să economisesc. Dar, de fiecare dată când reușeam să pun niște bani deoparte, eram distras de o nouă excursie…Iar eu, ca prostul, scoteam banii puși deoparte și plecam cine știe unde”, își amintește el acum.

”E bine întotdeauna să fii pregătit, să ai o plasă de siguranță, că nu se știe ce îți rezervă viața”, spune acum cu un ton amar, dl. Ionescu. Trebuie să te asiguri că, indiferent de motiv, ai niște bani pe care te poți baza.

Iar această plasă ar trebui să fie constituită, în mod ideal, din 3 până la 6 salarii puse deoparte. Bani la care să ai acces imediat.

În cazul în care câștigi 3.000 de lei lunar, plasa ta de siguranță să fie de minimum 9.000 de lei. Bine, ideal ar fi să ai puși deoparte 18.000 de lei, dar cel puțin 9.000 de lei să ai strânși în conturi.

Dacă un fond de urgență ți se pare imposibil, nu ești singur. În România, doi români din trei au economii, dar economisirea este mai degrabă o alegere ocazională decât un comportament constant: mai mult de jumătate (56%) dintre cei care economisesc o fac ocazional.

Cum pandemia, scumpirile la energie și la produsele alimentare tensionează bugetele tuturor familiilor, pentru a atenua aceste șocuri e nevoie să ai puși deoparte niște bani.

Dacă în prezent nu ai niciun fond de urgență, nu trebuie să te îngrijorezi foarte tare. Niciodată nu este prea târziu pentru a începe să economisești. Poate sfaturile următoare te vor ajuta:

1. Începe prin a pune deoparte sume mici. Poți să-I pui într-un plic pe care să scrii ”Fond de urgențe”, iar plicul pune-l într-un loc sigur. Vei vedea cum în timp, banii se adună. Adaugă bani în plicul acela de câte ori poți. Dacă ai făcut asta, ești deja o persoană care economisește.

2. Nu te priva de necesități pentru a pune bani deoparte. Nu sări peste o masa, doar pentru a mai adăuga ceva bani la economii. Nu trebuie să te pedepsești pentru a completa fondul de urgență.

3. Cere sfaturi prietenilor tăi despre care știi că au niște bani puși deoparte. De preferat ar fi să întrebi un specialist, dar sunt buni și cei care deja au economisit. Banii nu ar trebui să fie un subiect tabu. Dacă ai un prieten care are deja un fond de urgență, întreabă-l cum a procedat.

4. Încearcă să nu te atingi de acei bani, dar nu te panica dacă ești obligat să intri în ei în caz că ai mare nevoie. În definitiv, de aceea se și cheamă "fond de urgențe". Ia cât e nevoie și apoi economisește din nou cât de curând poți.

Aproape toți trecem în acest moment trecem printr-o perioadă dificilă. Pandemia, dificultățile și anxietățile care o însoțesc au afectat aproape pe toată lumea, iar "greutatea" economică și psihologică ne poate părea foarte greu de suportat. A avea un fond de urgență, chiar dacă mic și pe care tocmai ai început să-l formezi te poate ajuta să treci mai ușor prin aceste vremuri complicate.

Citește și:

Articol susținut de BCR