Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a anunțat joi că nu își va da acordul pentru instituirea stării de alertă în Sectorul 1, așa cum a cerut Clotilde Armand încă de săptămâna trecută. Prefectul susține că "amenințarea nu este suficient de gravă" pentru a fi luate măsuri de urgență. Reamintim că primarul Sectorului 1 se află în conflict cu operatorul de salubritate Romprest. Clotilde Armand nu dorește să plătească sumele cerute de Romprest, reclamând să tarifele sunt supraevaluate, motiv pentru care mai multe zile la rând nu a fost ridicat gunoiul din Sectorul 1.

​​Clotilde ArmandFoto: Facebook - Clotilde Armand

Prefectul Capitalei: Ameninţarea nu este suficient de gravă pentru măsuri de urgenţă

Prefectul susține că din notele de constatare ale Gărzii de Mediu reiese că nu se justifică declararea stării de alertă.

  • "Din notele de constatare primite de la aceste autorităţi nu rezultă că există un pericol iminent, drept pentru care nu este îndeplinită a doua condiţie prevăzute de lege pentru a exprima acordul cu privire la starea de alertă.
  • Ameninţarea nu este suficient de gravă pentru măsuri de urgenţă, excepţionale pentru înlăturarea situaţiei. Voi continua să caut soluţii împreună cu Primăria sectorului 1 şi cu prestatorul. În acest moment, nu pot da acordul pentru solicitarea Sectorului 1.
  • Există disfuncţionalităţi în serviciul public de salubrizare, este un lucru evident pentru toată lumea şi de aceea eu voi continua să caut soluţii împreună cu Primăria Sectorului 1 şi cu prestatorul în aşa fel încât disconfortul pentru cetăţeni să fie cât mai mic", a afirmat Alin Stoica, citat de News.ro.

El a spus că "într-o oră, două" va veni cu o soluţie care să nu implice acordul Romprest: "Sectorul 1 doreşte să plătească către sortatori direct, însă trebuie să ne uităm la toate obligaţiile legale de a se face acest lucru fără acordul Romprest. Ne uităm la o soluţie care să implice şi consiliul local Sector 1”.

Întrebat cum a reacţionat Clotilde Armand atunci când i-a comunicat decizia că nu se impune declararea stării de alertă în Sectorul 1, Alin Stoica a răspuns: "Eu am fost în legătură tot timpul cu toate părţile, inclusiv cu doamna primar. Având în vedere că acestea sunt prevederile legale, nu am cum să trec peste ele. Conform declaraţiilor prestatorului, această prestează mereu şi e vorba de incapacitatea sortatorului”.

Clotilde Armand a cerut Prefecturii încă de vineri, 4 iunie, să fie declarată stare de alertă în sector din cauza situației sanitare. Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a asanunțat atunci că va lua decizia după ce va primi o analiză din partea DSP și a Gărzii de Mediu.

Prefectul a încercat să medieze conflictul între Clotilde Armand și firma de salubrizare Romprest, însă fără rezultate.

Cele două părți nu au reușit să ajungă la un acord. La discuțiile de marți seară cu Clotilde Armand și cu reprezentanții Romprest, prefectul Capitalei a propus ca, pentru a asigura continuitatea serviciului de salubrizare, Primăria Sectorului 1 să poată să plătească direct sortatorii, astfel încât să nu mai existe blocaj în lanțul de colectare și transport. Romprest a fost de acord cu propunerea, doar cu condiția ca Primăria Sectorului 1 să le achite facturile aflate în dispută, iar Clotilde Armand nu a acceptat.

Clotilde Armand a anunţat, miercuri, că a cerut Autorității Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) ridicarea licenţei companiei Romprest. Ea a continuat să acuze "șantajul total inacceptabil" din partea firmei de salubrizare, spunând că "în orice capitală europeană acesta ar fi fost oprit" și a insistat ca în Sectorul 1 să fie declarată stare de alertă sanitară pentru 30 de zile, care i-ar permite să aducă o nouă firmă de salubrizare în sector: "În 30 de zile se poate termina acest șantaj intolerabil". Clotilde Armand a mai spus că sunt mai multe variante pentru rezilierea contractului, iar cel mai ușor ar fi ca licența să fie ridicată.

În acest conflict a intervenit și premierul Florin Cîțu, care a spus miercuri că "cetățenii Bucureștiului nu trebuie să sufere de pe urma unei dispute". Premierul a anunțat că a avut, miercuri, o discuție cu prefectul Bucureștiului și că este important ca angajamentele să fie respectate atât de către operatorul de salubritate, cât și de către primărie.

"Până la o decizie în instanță, și prestatorul de servicii, și primăria, toată lumea, trebuie să respecte angajamentele și după aceea vedem deciziile în instanță. Am avut o discuție și cu prefectul astăzi. Lucrurile sunt puțin complicate, nu știu dacă intervenția mea este salutară, dar este important să se respecte contractele, și la prestator, și la primărie. Sunt contracte semnate, sunt contracte în vigoare. Până la decizia instanței, și de-o parte, și de alta, trebuie respectate contractele", a declarat premierul, la finalul ședinței Guvernului de miercuri.

El a spus că ceea ce vedem la Sectorul 1 "nu este în regulă" și că speră ca reprezentanții Gărzii de Mediu să își facă datoria și în cazul în care găsește vinovați, să-i amendeze.

Scandalul dintre Romprest și Primăria Sectorului 1 al Capitalei este doar cel mai recent act al unui război care durează de aproape 15 ani, de când Romprest asigură salubrizarea acolo. Acum, conflictul a izbucnit la finalul lunii mai, când Romprest a oprit colectarea gunoiului în sectorul 1, pe motiv că primăria nu i-ar fi plătit facturile.

CITEȘTE ȘI: