Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, acuză "un nou șantaj de tip mafiot" din partea companiei de salubrizare Romprest, care a anunțat din nou că nu mai ridică gunoiul din sector și îi îndeamnă pe bucureșteni să sesizeze Poliția Locală dacă nu li se ridică gunoiul.

Gunoi Sectorul 1Foto: Hotnews

Clotilde Armand spune că dacă în cel mult 24 de ore de la anunțul companiei gunoiul nu este ridicat, va rezilia contractul și va aduce un alt operator de salubritate.

Redăm integral mesajul postat pe Facebook de către Clotilde Armand:

  • "Operatorul de salubritate anunță, din nou, că nu mai ridică gunoiul din Sectorul 1.
  • Este un nou șantaj de tip mafiot din partea acestei companii, un șantaj adresat tuturor locuitorilor din Sector care plătesc bani mulți să fie curat.
  • Dragi locuitori ai Sectorului 1,
  • Compania adusă de un fost primar liberal pentru o perioadă de peste 20 de ani și apărată de avocații liberali în Consiliul Local al Sector 1 (în ciuda Deciziei Curții de Conturi a României de recuperare a prejudiciului de peste 100 de milioane de lei, în ciuda raportului ANRSC care ne zice foarte clar să recuperăm banii plătiți ilegal de primarul pesedist) nu și-a plătit datoriile către furnizori. Cu toate că a primit bani de la Primărie pentru asta. Și furnizorii refuză acum să mai primească gunoiul adus de compania aceasta.
  • Acum, lucrurile sunt foarte clare. O spun încă o dată: Dacă în maxim 24 de ore de la anunțul companiei șantajiste orice fel de gunoi (stradal sau menajer) din Sectorul 1 nu este ridicat voi rezilia contractul și în următoarea secundă un alt operator de salubritate intră în Sectorul 1. Totuși, nu suntem proștii mafiei gunoaielor și eu nu mă clintesc în fața amenințărilor de tip mafiot. Pot să urle ei cât doresc în presa lor aservită și cumpărată.
  • Eu stau aici în primărie să-i înfrunt pe cei care au impresia că pot fura peste un sfert din bugetul anual al Primăriei Sectorului 1 (da, atât plătim pentru gunoi) cu ajutorul unor consilieri vânduți. Am anunțat și Garda de Mediu că operatorul de salubritate din Sectorul 1 depozitează în acest moment ilegal deșeurile.
  • Țineți minte: au maximum 24 de ore. Și eu am început deja să număr. PS: Vă rog să sesizați Poliția Locală Sector 1 dacă nu se ridică gunoiul Dvs".

Anunțul Romprest

Romprest Service SA a anunțat, marţi, că operatorii staţiilor de sortare/tratare a deşeurilor colectate şi transportate de către companie au limitat activitatea din 22 mai, iar începând cu 1 iunie au suspendat-o integral, din cauza neachitării serviciilor prestate în beneficiul Sectorului 1.

Totodată, depozitului ecologic Iridex nu i s-a prelungit contractul de către Primăria Municipiului Bucureşti, iar autoritatea contractantă, căreia îi revine această obligaţie legală, nu a dispus o soluţie alternativă, deşi a fost notificată în mod repetat în acest sens încă din 9 aprilie, susţine Romprest.

  • "Astfel, începând cu data de 01.06.2021, deşeurile care nu mai necesită tratare şi sunt colectate separat de către Romprest nu mai pot fi predate unui operator autorizat şi agreat de către autoritatea contractantă, prin urmare deşeurile respective nu mai pot fi colectate.
  • În consecinţă, programele curente de colectare a deşeurilor vor înregistra întârzieri şi modificări, dictate de adaptarea la situaţia (sperăm temporară) de imposibilitate de a preda deşeurile colectate separat, atât cele generate de populaţie şi instituţiile publice din subordinea Primăriei Sectorului 1, cât şi cele rezultate din operaţiunile de salubrizare stradală şi salubrizarea depozitelor necontrolate de deşeuri", mai spune Romprest.

Reamintim că de la finalul lunii noiembrie 2020, timp de câteva săptămâni, firma Romprest nu a mai ridicat depozitele necontrolate de deșeuri din Sectorul 1, din cauză că Primăria avea la vremea respectivă facturi neplătite de 94 milioane lei. Primarul Clotilde Armand a declarat atunci că facturile ar fi umflate și din această cauză nu le plătește. În plus, Primăria Sectorului 1 nu are banii necesari să le plătească, potrivit sursei citate, deoarece vechea administrație a lăsat în buget o gaură de 800 milioane lei.

CITEȘTE ȘI:

Conflictul dintre Primăria Sectorului 1 și Romprest, deocamdată mediat: Primăria a plătit 14 milioane, compania anunță că nu mai sistează servicul de salubrizare