Târgul de Crăciun din Craiova s-a dovedit a fi un eșec încă de la deschidere, scrie sâmbătă Gazeta de Sud, relatând că DSP-ul a închis toate căsuțele la nici o oră de la inaugurarea târgului, pe motiv că administrația locală nu ar avea aviz de funcționare.

Targul de Craciun din CraiovaFoto: Facebook/ Primaria Municipiului Craiova

La nici o oră de la deschiderea Târgului de Crăciun, producătorii și comercianții care trebuiau să-și vândă produsele în cadrul târgului din Craiova au fost închiși rând pe rând de Direcția de Sănătate Publică Dolj. Potrivit Gazeta de Sud, comercianții au povestit că nici nu au deschis bine tarabele că au fost luați „la puricat” de către poliție, inspectori de la ITM Dolj și angajați de la DSP Dolj. Aceștia din urmă le-ar fi spus să tragă oblonul, fiindcă primăria nu este în ordine cu autorizația de funcționare a târgului. Prin urmare, toate căsuțele din Piața Buzești si Piața Mihai Viteazul sunt la acest moment închise.

„Ne-au spus să strângem marfa și să închidem pentru că Primăria nu are aviz de funcționare”

„Noi suntem producători. Am venit din Olt. Am plătit, am închiriat o căsuță și azi, la deschiderea târgului am început să ne afișăm marfa pentru vânzare. Nu a trecut mult timp și au început să vină cei de la poliția economică, cei de la ITM și cei de la DSP Dolj. Aceștia din urmă ne-au spus să strângem marfa și să închidem pentru că primăria nu are aviz de funcționare. Noi suntem în regulă cu toate actele, problemele sunt de la primărie. Nu înțeleg ce vină avem noi, suntem prinși la mijloc. Am înțeles că tot târgul este închis. Noi plătim chirie și suntem puși într-o astfel de situație. Am înțeles de la cei de la primărie că au depus toate documentele, dar DSP nu le-a dat aviz”, a explicat Stela Florescu, producător, citată de Gazeta de Sud.

Reprezentanții Primăriei Craiova, însă, nu au putut oferi mai multe detalii legate de controalele DSP, cu toate că Târgul de Crăciun a fost organizat de municipalitate.

„Am auzit că ar fi fost niște controale, dar nu stiu mai multe. E posibil sa fie controale pe la comercianți, dar sunt individuale si de la mai multe instituții. Primăria nu a primit niciun fel de sesizare în acest sens. Noi ne-am ocupat de aprinderea luminițelor”, a spus Marina Andronache, șefa Serviciului Imagine din cadrul Primăriei Craiova, potrivit Gazeta de Sud.

În Craiova au fost aprinse sâmbătă seară luminile de sărbători

În municipiul Craiova, autorităţile locale au aprins, sâmbătă seara, luminile de sărbători, scrie Agerpres. Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a scris pe Facebook că, anul acesta, nu se poate vorbi de organizarea unui Târg de Crăciun, întrucât nu vor mai fi spectacole, patinoar, orăşelul copiilor etc.

„Anul acesta nu putem vorbi de Târg de Crăciun, fiindcă nu mai organizăm spectacole, nu mai avem patinoar, orășelul copiilor, carusel, ateliere interactive etc. Am încercat să păstrăm magia sărbătorilor de Crăciun, însă, măcar prin iluminatul de sărbători (...)”, a scris Olguţa Vasilescu pe pagina sa de Facebook.

Conform contractului cadru pentru iluminatul public încheiat în urmă cu câţiva ani, Primăria Craiova plăteşte serviciul de montare-demontare, care, în anii trecuţi, a costat circa 1,2 milioane lei.

UPDATE - Vasilescu acuză că prefectul de Dolj şi „insituţiile de forţă şi control” au cerut comercianţilor din Târgul de Crăciun să închidă chioşcurile

„Avem voie să aprindem iluminatul de sărbători? Răspuns: da! Avem voie să permitem funcţionarea chioşcurilor pe raza oraşului? Răspuns: da! Nicio lege, ordonanţă, hotărâre de guvern nu interzice asta! Şi atunci de unde zelul prefectului de Dolj şi al tuturor instituţiilor de forţă şi control de a le cere imperativ comercianţilor să inchidă chioşcurile din zona centrală care funcţionează perfect legal, aşa cum funcţionează alte sute de chioşcuri în toate cartierele oraşului? Şi de ce a fost necesar ca o maşină a CBRN să stea non stop în zonă, cu megafoanele pornite la maxim, ca să sperie copiii veniţi să vadă luminiţele de sărbători? După ce PNL a închis pieţele şi producătorii ingheaţă şi ei şi marfurile lor la 8 grade afară, acum a venit rândul chioşcurilor”, a scris Lia Olguţa Vasilescu, sâmbătă seară, pe Facebook.

Libertatea amintește că, în urmă cu două săptămâni, când organizatorii Târgului de Crăciun de la Sibiu spuneau că vor anula evenimentul din cauza pandemiei de coronavirus, primarul Craiovei anunța că nu renunță însă.

„Au început pregătirile pentru Târgul de Crăciun. Pentru a evita aglomerația, anul acesta avem două locuri în care vor fi montate căsuțele, Piața Buzești si Piața Mihai Viteazul, iar în Parcul Romanescu va fi iluminat de sărbători în fața Casei Bibescu. Spre deosebire de anii trecuți, căsuțele pentru comercianți sunt vopsite în culorile Crăciunului și vor fi ornate cu ramuri de brad și instalații de lumini, iar în zona Centrului Istoric vor fi puse în valoare mai ales clădirile. Având în vedere ca Târgul de Crăciun din Craiova este inclus, anul acesta, în topul Forbes, ne dorim să aveți sărbători de poveste”, spunea atunci Lia Olguța Vasilescu.

Și preşedintele Klaus Iohannis a declarat într-o conferinţă de presă pe 17 noiembrie că în acest an nu pot fi organizate târguri de Crăciun, considerând că organizarea acestora în condiţii de pandemie este „imposibilă şi inoportună”.

Ulterior, primarul Craiovei a scris pe Facebook: „Şi la Viena se face târg de Crăciun. Cu aceleaşi restricţii precum cele impuse şi de noi la Craiova, cu diferenţa ca nu vom avea mese. Anul acesta nu vom avea, din păcate, caruselul, patinoarul sau orăşelul copiilor, ci doar căsuţe cu dulciuri, sucuri, vin fiert, globuri, obiecte de artizanat. Nu veţi găsi mâncare preparată la faţa locului, gen grătar sau mici, pentru ca am dorit să evităm ca oamenii să staţioneze prea mult în faţa chioşcurilor de Crăciun”.