Anularea programului Via Sport de catre Firea a ajuns in The Guardian: Face capitala Romaniei pasi inapoi?
The Guardian ii citeaza pe organizatorii evenimentului Via Sport, insa nu si pe primarul Gabriela Firea, semnaland faptul ca solicitarile venite din partea lor pentru un interviu nu au primit raspuns.
"Motivul pentru care face asta in strada vara si in weekend este de a incuraja oamenii sa isi lase masinile, sa isi ia bicicletele, sa se plimbe cu copiii, sa se joace diverse jocuri, sa se distreze", a declarat Alex Zamfir, unul dintre co-fondatorii Via Sport.
"Este o dimineata de sambata la finalul lunii iulie, si in loc sa ne uitam la sute de copii si adulti jucandu-se, stam pe o banca si privim catre masinile care trec, poate circa 20 pe minut" relateaza jurnalistii.
The Guardian semnaleaza si faptul ca in ultimi ani a exista o explozie de festivaluui si de evenimente care au avut loc in Bucuresti. "Este un oras vibrant si un oras care functioneaza. Este activ, nu mai doarme. Cultura face parte din asta", a declarat Raluca Ciuta, manager pentru campania prin care Bucurestiul incearca sa devina capitala europeana a culturii in 2021 si direcor de programe culturale la ARCUB.
Publicatia aminteste si de evenimentul Street Delivery si de faptul ca exista o ingrijorare cu privire la faptul ca alte evenimente stradale ar putea fi inchise.
Se mentioneaza si zvonul potrivit caruia Via Sport a fost anulat pentru sediul PSD, partidul Gabrielei Firea, se afla pe Kiseleff.
Consilierul local USB Clotilde Armand a comentat pe Facebook pe marginea acestui articol, afirmand ca "nu e genul de PR de care are nevoie Bucureștiul".
Ce a declarat Firea intr-un interviu pentru HotNews.ro despre decizia de a pune capat acestui eveniment:
Fragmentul din interviu:
Reporter: La finalul saptamanii trecute ati inchis evenimentul Via Sport sub pretextul ca trebuie sa trasati marcaje rutiere, marcaje care se puteau trasa oricum intr-o noapte, in cursul saptamanii, pe portiunea pe care se desfasura evenimentul. De ce ati luat aceasta decizie si mai ales de ce ati facut-o in acest considerat de multi cititori ca fiind lipsit fair-play?
Gabriela Firea: Organizatorul acestui eveniment a fost invitat la Primaria Generala a Capitalei si a avut mai multe discutii cu aceasta comisie de evaluare si cu un consilier al primarului general care se ocupa de aceste evenimente. Li s-a oferit mai multe posibilitati de a alege o alta locatie, tot intr-o zona buna, tot cu acces usor din partea posibililor participanti. Initial au spus ca da si au acceptat sa preia o alta locatie, au plecat la sediu si s-au intors dupa cateva zile cu un avocat si cu o atitudine mai revansarda, pe care chiar nu am inteles-o, mai ales avand in vedere faptul ca am citit protocolul pe care Primaria il are cu organizatorul si foarte multe puncte din acest document erau incalcate de catre organizator.
CI: Ce puncte au fost incalcate?
GF: As mentiona faptul ca in acel document se scrie ca vor veni in jur de 5.000 de participanti in weekend. Exista martori si inregistrari in care nu au fost decat cateva zeci de persoane maxim, nici vorba de mii. De asemenea, in acord se scrie ca organizatorul va asigura 500 de persoane care sa supravegheze acest eveniment. Nu s-a pus problema unui astfel de numar. Au fost foarte putine persoane din partea organizatorilor. Nu trebuia sa se consume bauturi alcoolice. S-a vandut bere in zona. Minorii trebuiau sa fie insotiti de parinti sau sa aiba acordul scris al acestora. Nu s-a respectat acest lucru. Repet, nu m-am prevalat de toate acestea. Am considerat ca trebuie sa tratam cu prietenie si cu deschidere orice organizator de evenimente si i-am rugat sa intre in textul protocolului si al contractului initial si sa mearga in alta locatie. Nu am inteles de ce a fost o rezistenta atat de mare pentru ca sport se poate face destul de bine si pe bd. Kiseleff, dar si in alta locatie, iar sponsorii puteau fi instiintati de faptul ca se va gasi o alta zona in care sa se practice handbal, basket, ping-pong. De asemenea, le-am mai comunicat ca dorim sa intram si pe acea portiune pentru marcajele pe care le-ati amintit si au parut inflexibili si in privinta schimbarii orarului fiindca circulatia se inchidea de vineri dupa-amiaza pana duminica aproape spre seara.
CI: Se inchidea pana duminica la pranz..
GF: Nu a fost intelegere nici pentru aceasta abordare.
CI: Si unde vroiati sa se mute?
GF: In locatiile oferite. Inca mai asteptam, fiindca asa cum am spus la inceput usa noastra este deschisa chiar daca ei au incalcat atat contractul initial, semnat acum 7 ani, cat si protocolul semnat de fostul primar interimar, valabil pentru anul acesta. Daca vor respecta termenii contractului si protocolul si vor accespta si alta locatie, suntem deschisi sa se reia acest eveniment si chiar sa ramanem parteneri fiindca trebuie subliniat si acest lucru, iar bucurestenii sa stie, nu era un eveniment la care primaria nu avea nicio implicatie. Noi eram parteneri, dar nu stiu cum s-a intamplat ca responsabilitatile cele mai mari cadeau in sarcina noastra, iar organizatorul parea ca nu prea are nicio responsabilitate, ceea ce nu este in regula si nu este in spiritul fair-play-ului de care aminteati si d-voastra.
CI: Totusi, de ce nu ati spus direct ca inchideti evenimentul pentru ca blocheaza traficul?
GF: Am spus ambele motive de la inceput. Am spus atat faptul ca am avut multe reclamatii din partea bucurestenilor, ca zona de Nord a Capitalei si in special cei care circulau din Nord spre centru au reclamat faptul ca desi este week-end si vara, stau foarte mult in trafic, deci primul motiv era blocarea traficului spre Piata Victoriei si motivul anuntat in ultima instanta, actiunea Administratiei Strazilor de improspatare a marcajelor. Le-am spus, nu a fost lipsa de comunicare sau comunicare deficitara. Au avut toate informatiile.
Decizia de a inchide Via Sport a fost luata la finalul lunii iulie, dupa 6 ani si 3 weekend-uri, dupa ce Firea declarase in urma cu cateva saptamani ca acest eveniment blocheaza traficul in fiecare weekend, iar coada de masini pe artera, una dintre principalele porti de intrare in Bucuresti se intinde spre Baneasa.

ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul
Cum se circulă pe liniile principale de cale ferată și cât au scăzut vitezele față de anii 80' și 90'
VIDEO Watchkeeper X - Drona militară din Armata Britanică ce ar putea ajunge să fie produsă în România pentru Armata Română
Moldovean, culegător de crabi în Marea Barents: Anul trecut, din cauza pandemiei în loc de 4-5 săptămâni am stat 7 luni pe mare / În martie 2020 au fost -40 de grade. Normalul e de -20 sau -30 de grade
Ma rog daca faci socoteala cati au murit din cauza proastei circulatii si lipsei de semnalizare corecta, cred ca mai toti primarii generali au cam tot atatia oameni pe constiinta ( nu ca ar avea ei asa ceva - o vorba). Faptul ca multi votanti de "dreapta" au dormit in papuci nu-i face mai rai pe PSDei. Asa ca nu mai scuipati.
Cat desfasurarea de activitati sportive pe mio artera circulata si cam singura pe directie n-ar face decat sa creasca poluarea 100 de metri mai incolo. Si de ce sa le plang de mila smecherilor de la sosea?
Basescu, Videanu, Halaicu, Oprescu etc. sa dea socoteala pentru reducerea spatiilor verzi si sa si PLATEASCA (cash) ce s-a distrus, din averile personale si vor exista bani pentru recuperarea spatiilor verzi utiate altfel prin acte si reamenajari. Sa se faca centura in regim de autostrada, si va disparea 30-50 % din traficul de tranzit. Solutii exista bun simt nu prea. Asta cu hai sa blocam sa ne jucam in strada e tichia chelului.
Numele corect al arterei respective este Soseaua Kiseleff. Arata ca un bulevard, dar ... este Sosea, la fel cum sunt Soseaua Stefan cel Mare, Soseaua Mihai Bravu, Soaseua Pantelimon si altele.
Sper ca nu va suparati.
Problema e ca Bucurestiul incepe sa ramana in urma fata de alte orase din Romania: Cluj, Iasi, Timisoara.
Pana una alta ascult muzica de la un festival care se lauda ca aduna 300.000 de oameni intr-un oras de 400.000
De aceea se numește festival si nu concert:)) Nu avem metrou (mare branza), măcar au facut transportul in comun non-stop pe parcursul festivalului.
Lol, iVelo, care are 3 stații la 1.8 mil locuitori :))
Un oraș de 1.8 mil locuitori cu 1 mld (MILIARD) euro buget pe an ar putea face a grămada de lucruri, nu cheltuit aiurea pe subvenții si studii de fezabilitate.
Vedeți-va de Ferentariul vostru pana sa scoți Manastrul din ochiul nostru. Pana una alta Clujul, dupa Alba are cea mai mica infracționalitate la 100.000 de locuitori.
As putea-o tine toată ziua :))
Problema nu e ca Clujul se crede buricul pamântului, ci ca Bucureștiul se crede buricul țării. O fi fost, dar decade, si decade rapid.
Pana cand nu veți înceta sa suventionati caldura, transportul si altele din banii tarii, inclusiv a clujenilor, o sa fiti dispretuiti in continuare.
Populația Clujului nu e de 300000, e de 400k + vreo 150k studenți. Si creste cu 20-25k in fiecare an in ultimii ani.
Iar afirmatiile pe care le faci dovedesc frustare si lipsa de informare: CJ n-are nici pe.departe populatia aia (n-au cum sa fie 150 k studenti din afara ca sint 80 k toti, inclusiv localnici), iar Buc este net contributor la buget. Contribuie de vreo 7 si ceva mai mult decat CJ si are cel mai mic % de retur, vreo 11% (CJ, si el contributor net, are 44%). Deci Buc tine tara si nu invers si totusi cei din Buc nu dispretuiesc pe nimeni pt ei sint de fapt din toata tara. D-aia CJ n-o sa prinda Buc pt ca multi au nationalismul asta ieftin de provincie prin care se pozitioneaza deasupra nelocalnicilor. In Buc oricine e binevenit si d-aia se dezvolta de la an la an; sint tot mai multe cladiri vechi renovate, tot mai multe cladiri noi de birouri, pasarele, poduri, pasaje, statii noi de metrou, magazine, cluburi, evenimente si arta neconventionala. E cel mai vibrant oras din Romania!
Sa fim seriosi! Sa blochezi fix centrul orasului pentru 10000m2 de spatiu de "pokemneala" si "hipstereala" e putin aiurea.
Dar organizatorul a refuzat, ca vrea sa duca totul intr-un razboi politic si nu-l intereseaza deloc de sportul pentru populatie. Mda.