Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat intr-un interviu pentru Hotnews.ro ca organizatorii Via Sport de pe bd. Kiseleff nu au respectat protocolul incheiat cu municipalitatea pentru eveniment, ca acestia s-ar fi angajat ca vor participa 5.000 de persoane la activitatile sportive in fiecare week-end, dar au venit doar cateva zeci. Firea a mai spus la HotNews.ro ca in zona se vindeau bauturi alcoolice, desi acest lucru nu era permis, iar paza nu era asigurata corespunzator. Gabriela Firea a mai declarat pentru HotNews.ro ca in scurt timp Primaria Bucuresti va incepe licitatia pentru cumpararea a 300 de autobuze noi.

Gabriela FireaFoto: Hotnews

Firea spune ca a spus de la inceput ca doreste relocarea evenimentului Via Sport pentru ca deranjeaza traficul rutier, iar trasarea marcajelor rutiere a fost al doilea motiv.

Intrebata ce pasi a facut pentru modernizarea RATB, una dintre prioritatile declarate ale mandatului, Gabriela Firea a declarat ca nu va mai cumpara autobuze second-hand, asa cum a afirmat recenta, fiindca niciun producator nu detine un stoc suficient de mare, dar va achizitiona 300 de autobuze noi. "Chiar astazi (n.r. luni) s-a finalizat caietul de sarcini si cred ca intr-o perioada destul de scurta de timp vom avea rezultatul acestei licitatii internationale. Zilele urmatoare demaram licitatia pentru primele 300 de autobuze, apoi ne mai dorim inca 200", a mai explicat Firea.

In legatura cu transportul public gratuit, Gabriela Firea a declarat ca isi doreste acest lucru, insa nu se va face imediat, ci dupa modernizarea RATB si este posibil sa inceapa cu un proiect pilot: gratuitate inainte si dupa orele de varf. Intrebata cati bani trebuie sa dea Primaria Capitalei pentru a suplini incasarile din bilete, primarul general nu a stiut nici despre suma este vorba, nici de unde ar putea scoate banii. Inceea ce priveste controlorii si angajatii de la casele de bilete, Gabriela Firea spune ca nu vor ramane someri, ci vor fi incadrati ca paznici in mijloacele de transport pentru a nu fi distruse autobuzele, iar calatorii agresati de persoane necivilizate.

Catiusa Ivanov: La finalul saptamanii trecute ati inchis evenimentul Via Sport sub pretextul ca trebuie sa trasati marcaje rutiere, marcaje care se puteau trasa oricum intr-o noapte, in cursul saptamanii, pe portiunea pe care se desfasura evenimentul. De ce ati luat aceasta decizie si mai ales de ce ati facut-o in acest considerat de multi cititori ca fiind lipsit fair-play?

Gabriela Firea: Organizatorul acestui eveniment a fost invitat la Primaria Generala a Capitalei si a avut mai multe discutii cu aceasta comisie de evaluare si cu un consilier al primarului general care se ocupa de aceste evenimente. Li s-a oferit mai multe posibilitati de a alege o alta locatie, tot intr-o zona buna, tot cu acces usor din partea posibililor participanti. Initial au spus ca da si au acceptat sa preia o alta locatie, au plecat la sediu si s-au intors dupa cateva zile cu un avocat si cu o atitudine mai revansarda, pe care chiar nu am inteles-o, mai ales avand in vedere faptul ca am citit protocolul pe care Primaria il are cu organizatorul si foarte multe puncte din acest document erau incalcate de catre organizator.

CI: Ce puncte au fost incalcate?

GF: As mentiona faptul ca in acel document se scrie ca vor veni in jur de 5.000 de participanti in weekend. Exista martori si inregistrari in care nu au fost decat cateva zeci de persoane maxim, nici vorba de mii. De asemenea, in acord se scrie ca organizatorul va asigura 500 de persoane care sa supravegheze acest eveniment. Nu s-a pus problema unui astfel de numar. Au fost foarte putine persoane din partea organizatorilor. Nu trebuia sa se consume bauturi alcoolice. S-a vandut bere in zona. Minorii trebuiau sa fie insotiti de parinti sau sa aiba acordul scris al acestora. Nu s-a respectat acest lucru. Repet, nu m-am prevalat de toate acestea. Am considerat ca trebuie sa tratam cu prietenie si cu deschidere orice organizator de evenimente si i-am rugat sa intre in textul protocolului si al contractului initial si sa mearga in alta locatie. Nu am inteles de ce a fost o rezistenta atat de mare pentru ca sport se poate face destul de bine si pe bd. Kiseleff, dar si in alta locatie, iar sponsorii puteau fi instiintati de faptul ca se va gasi o alta zona in care sa se practice handbal, basket, ping-pong. De asemenea, le-am mai comunicat ca dorim sa intram si pe acea portiune pentru marcajele pe care le-ati amintit si au parut inflexibili si in privinta schimbarii orarului fiindca circulatia se inchidea de vineri dupa-amiaza pana duminica aproape spre seara.

CI: Se inchidea pana duminica la pranz..

GF: Nu a fost intelegere nici pentru aceasta abordare.

CI: Si unde vroiati sa se mute?

GF: In locatiile oferite. Inca mai asteptam, fiindca asa cum am spus la inceput usa noastra este deschisa chiar daca ei au incalcat atat contractul initial, semnat acum 7 ani, cat si protocolul semnat de fostul primar interimar, valabil pentru anul acesta. Daca vor respecta termenii contractului si protocolul si vor accespta si alta locatie, suntem deschisi sa se reia acest eveniment si chiar sa ramanem parteneri fiindca trebuie subliniat si acest lucru, iar bucurestenii sa stie, nu era un eveniment la care primaria nu avea nicio implicatie. Noi eram parteneri, dar nu stiu cum s-a intamplat ca responsabilitatile cele mai mari cadeau in sarcina noastra, iar organizatorul parea ca nu prea are nicio responsabilitate, ceea ce nu este in regula si nu este in spiritul fair-play-ului de care aminteati si d-voastra.

CI: Totusi, de ce nu ati spus direct ca inchideti evenimentul pentru ca blocheaza traficul?

GF: Am spus ambele motive de la inceput. Am spus atat faptul ca am avut multe reclamatii din partea bucurestenilor, ca zona de Nord a Capitalei si in special cei care circulau din Nord spre centru au reclamat faptul ca desi este week-end si vara, stau foarte mult in trafic, deci primul motiv era blocarea traficului spre Piata Victoriei si motivul anuntat in ultima instanta, actiunea Administratiei Strazilor de improspatare a marcajelor. Le-am spus, nu a fost lipsa de comunicare sau comunicare deficitara. Au avut toate informatiile.

CI: Ce alte evenimente dupa parerea d-voastra mai blocheaza traficul si ar trebui interzise?

GF: Nu interzicem niciun eveniment. Acest termen trebuie sa iasa din vocabularul nostru al tuturor pentru ca am platit scump din punct de vedere al imaginii din cauza acestui termen care a fost folosit de catre alte persoane. Nu eu am folosit acest termen si anume "a interzice" anumite evenimente. In acest moment, am reanalizat organizarea catorva evenimente din Piata Constitutiei si decizia a fost ca ele sa se organizeze in continuare in acea locatie pentru ca au avizul din partea fostului Consiliu General si pentru ca sunt evenimente intr-adevar de marca. Ma refer la concertul Rihanna, Iron Maiden si Imapp , un eveniment care presupune sa se imbrace cladirea Parlamentului in diferite imagini, culori, lasere si fiind si un eveniment european, Bucurestiul candidand in aceasta competitie, am considerat necesar sa se foloseasca aceeasi locatie. Dar, ca regula, de acum inainte vom avea rugamintea catre organizatorii de concerte sa inteleaga faptul ca exista si alte locatii in care se pot desfasura aceste concerte - Arena Nationala, Romexpo, iar daca sunt de mai mici dimensini - Arenele Romane sau chiar si alte locatii. Am fost putin trista sa constat ca bucurestenii, unii dintre ei, nu prea tin la ceea ce le apartine si nu prea tin la averea orasului. Pe scurt, pentru unul dintre marile evenimente din aceasta vara, Palatul Parlamentului prin Secretariatul general a inchiriar organizatorului curtea sa contra sumei de 25.000 euro, iar Primaria Capitalei are in acest moment ca si tarif pentru intreaga Piata Constitutiei, un spatiu mult mai mare si cu anumite consecinte pentru locuitorii din zona, ma refer la poluarea fonica, plus blocajele din trafic, doar 1.600 de euro, un traif care nu mai este nicaieri in Europa, nicaieri in lume. Cu alte cuvinte, acceptam acest compromis si pana la urma o ipocrizie: Palatul Parlamentului cere 25.000 euro pentru un concert, iar bucurestenii beneficiaza de doar 1.600 de euro, bani din care nu se poate plati nici macar Politia locala care vine sa supravegheze evenimentul sau amplasarea de toalete ecologice. Mai mult decat atat, la cateva dintre evenimente am spus ca daca tot se plateste doar 1.600 de euro, mai bine nu se plateste nimic si intram parteneri pentru ca acesta este un fel de a spune ca platesti. Este o suma derizorie.

Prima solutie este din punctul meu de vedere ca in Piata Constitutiei sa se organizeze evenimente de nivel european, unice, si nu sa se abuzeze de Piata Constitutiei pentru orice tip de eveniment. Dupa consultarea cu toate grupurile politice din Consiliul General vom anunta, si daca este oportun, vom creste tariful pentru Piata Constitutiei, iar din acei bani macar bucurestenii sa simta ca sa intampla ceva, ca se realizeaza ceva in orasul lor. Dar nu vreau sa anunt inainte de a ma consulta cu grupurile politice pentru a nu aparea stirea "Firea scumpeste Piata Constitutiei".

CI: Ati inceput mandatul spunad ca o sa faceti transportul public gratuit, apoi ati batut in retregere spunand ca intai o sa faceti intai niste investitii, ca o sa cumparati niste autobuze second hand, ca o sa puneti aer conditionat. Concret, ce ati facut pana acum, fiindca trece vara si tot nu avem aer conditionat in toate mijloacele de transport in comun?

GF: Eram la un interviu la postul de televiziune B1 si am vorbit despre una dintre prioritatile mele si anume modernizarea transportului public ca o alternativa la transportul cu autoturismele mici, personale. Atunci am spus ca eu insumi voi da un exemplu sa circul cu autobuzul, dar pentru asta trebuie sa oferi bucuresteanului, sau celor care se afla in Capitala, conditii decente daca nu foarte bune pentru transportul public. Si am vorbit in acel interviu despre faptul ca imi doresc sa achizitionam autobuze, sa facem investitii in sensul cumpararii de piese si sa reparam aerul conditionat. Va spun sincer la orice postare pe Facebook, in legatura cu orice subiect, sunt cel putin 10-20 de mesaje, nu injurii, ci mesaje in care suntem rugati sa rezolvam ceea ce nu s-a putut atatia ani, problema RATB-ului. La intrebarea moderatorului daca nu ar fi posibil ca la un moment dat sa se ajunga ca in alte capitale, la gratuitate, am spus da, dar nu era vorba despre secunda numarul doi si am subliniat atunci si am revenit tocmai pentru a explica in alte interviuri ca etapele ar fi urmatoarele: in primul rand achizitionarea de autobuze, modernizarea si repararea celor care sunt acum in autobaze si abia apoi o analiza incepand cu un proiect pilot de gratuitate inainte si dupa orele de varf, asa cum s-a intamplat si la Paris. De asemenea, imi doresc foarte mult sa ajungem in situatia, cat mai curand posibil, sa avem o banda proprie pentru transportul in comun pe care sa circule autobuzele, taxiurile, ambulantele, politia si alte masini de urgenta.

Care este stadiul acum? Am vorbit in mai multe aparitii publice ca avand in vedere intarzierea cu care ar veni autobuzele noi in tara, dat fiind faptul ca nicio mare companie nu are in stoc 200-300 de autobze si practic dupa castigarea licitatie s-alivra pachete de cate 50 de autobuze, 50 de autobuze, deci practic in doi ani ar putea sa vina 300 de autobuze, m-am gandit atunci, crezand ca este o idee buna si mai cred in ea, dar, din pacate, nu este fezabila si va voi explica de ce, sa achizitionam urgent, pentru aceasta toamna 200 de autobuze second-hand si incepand cu ianuarie 2017 300-400 de autobuze noi, cat se putea livra. Am trimis prin RATB solicitari tuturor companiilor producatoare de autobuze, aveti aici lista, Mercedes Benz, Man Romania, VDL Bus Center Brasov, Iveco etc. Va pot lasa la dispozitie acest document in care am anuntat intentia noastra de a achizitiona autobuze second-hand, nu mai vechi de 5 ani, cele care sunt acum in trafic sunt de 9-10 ani, deci ar fi fost mult mai noi fata de ceea ce exista acum in flota RATB, pentru ca a existat si aceasta informatie, de ce sa luam noi toate masinile stricate din Europa, dar nu este adevarat, erau masini mult mai noi si performante si fiabile fata de ce exista acum in parcul auto. Am primit raspuns doar de la Mercedes in care ni se spune ca nu exista in acest moment un stoc care ar putea fi vandut in cadrul unei licitatii si sa preluam noi ori prin leasing ori sa cumparam direct. Cu alte cuvinte, acest capitol s-a incheiat pentru ca nu avem de unde sa cumparam autobuzele second-hand pe care ni le-am fi dorit ca din toamna, cand se intorc bucurestenii din vacanta si cand revin si studentii, sa fi avut macar 200 de autobuze noi in trafic, pentru ca s-ar fi simtit, va garantez ca s-ar fi simtit.

CI: Cand intentionati sa cumparati autobuzele noi?

GF: Chiar astazi s-a finalizat caietul de sarcini si cred ca intr-o perioada destul de scurta de timp vom avea rezultatul acestei licitatii internationale.

CI: Cate autobuze veti cumpara?

GF: Am spus ca pentru inceput trei sute si ne mai dorim inca 200.

CI: Cat costa?

GF: Pretul in acest moment pe piata libera este in jur de 200.000 euro - un autobuz nou-nout, cu aer conditionat, cu toate dotarile necesare, la standardele actuale, nu generatie mai veche. Practic vom avea 300 de autobuze intr-un timp cat se poate de scurt pentru ca licitatia demareaza chiar in aceste zile. Si ne-am dori ca in perioada urmatroare, dupa ce finalizam aceasta prima etapa a licitatiei, sa incepem una pentru inca 200 de autobuze. Ma veti intreba de ce? Din cele 1.000 de autobuze RATB, doar 600 sunt in trafic, 300 sunt abandonate in autobaza pentru ca nu au piese ori sunt defecte, si chiar daca s-ar cumpara cateva piese, defectiunile sunt prea mari si ar insemna un efort financiar foarte mare. Si am facut calculul impreuna cu directia tehnica din cadrul RATB, doar 500 din cele 1.000 de autobuze ar putea sa fie totusi reparate si sa aiba si aer conditionat si sa arate civilizat. Si atunci ne-ar trebui inca 500 pentru a acoperi tot necesarul Capitalei si zonei metropolitane. De aceea ne dorim sa mai achizitionam.

CI: La ultima sedinta de Consiliu ati promis ca veti da bani pentru achizitionarea unor aparate de aer conditionat pentru autobuze, dar nu ati facut asta. De ce?

GF: Nu este vorba ca nu am dat. Este o greseala de comunicare intre aparatul de lucru al Primarului general al Capitalei si reprezentantii RATB, greseala pe care va rog sa ma credeti ca nu se va mai repeta pentru ca din acest moment sunt atat de precauta incat citesc personal, chiar daca plec tarziu de la Primarie, citesc personal fiecare proiect. Noi am vorbit foarte clar in sedinta pe care am avut-o cu reprezentantii RATB ca eliberam o suma necesara investitiilor in piese de schimb si aer conditionat, lucru pe care l-am si afirmat in debutul sedintei de Consiliu general. Ca la punctul 8 in proiect au aparut alte elemente cum ar fi o masina bindata care sa colecteze banii stransi pe vanzarea biletelor, o platforma pentru tramvaie, nu spun ca acele achizitii nu erau importante si necesare, dar eu am reprosat conducerii RATB modul in care dialogam si modul in care lucram. Nu se va mai intampla acest lucru.

CI: Cand veti da bani pentru achizitionarea aparatelor de aer conditionat?

GF: Avem sedinta de Consiliu General in zilele urmatoare si va fi cu siguranta cu capitol dedicat.

CI: Ce suma veti da?

GF: Acum o discutam, ca sa stim exact despre ce este vorba, nu as vrea sa gresesc si va garantez ca voi citi personal toate proiectele pentru ca una am discutat noi si in proiect a aparut cu totul altceva. Stiti cum se spune, mai gresesc si casele mai mari, dar aici va garantez ca imi recunosc aceasta vina de a ma increde in oameni. Nu ma voi mai increde de acum in oameni, ci doar in documente si voi citi cu ochii mei fiecare proiect de hotarare sa vad ce cuprinde si la punctul opt, adica mai in josul paginii, acolo unde cred cei care intocmesc astfel de documente ca nu se mai uita nimeni - primarul sau consilierii primarului general.

CI: Ca sa incheiem cu RATB-ul, ati facut un calcul ce insemana transport gratuit? Cu cat s-ar incalca bugetul municipalitatii?

GF: In toate disctutiile pe care le-am avut in legatura cu acest subiect, cei care sunt pentru gratitatea transportului, printre care ma numar si eu, spun ca oricum subventia este foarte mare cate vreme un bilet de autobuz costa in acest moment, daca este sa luam toate calculele economice, 5 lei, aproape 6 lei. In schimb el este cumparat de catre un calator cu 1,3 lei, deci subventia data de primarie este oricum foarte mare.

CI: Subventia este 50%...

GF: Da, dar este o subventie foarte mare. Oricum Primaria Generala a Capitalei investeste in transportul public. Ceilalti, care nu doresc neaparat sa mergem pe aceasta strategie, spun ca este o suma infima care se colecteaza, dar s-ar produce anumite dezechilibre de personal pentru ca exista aproximativ 1.000 de persoane care ar fi afectate daca transportul public devine gratuit. De ce? Pentru ca sunt in jur de 300 de persoane care asigura siguranta calatorilor in trafic si 600 -700 de persoane care vand biletele. Eu le-am transmis ca nu se pune problema sa cream someri, dimpotriva, imi doresc sa cream locuri de munca. Este vorba despre faptul ca aceste persoane, daca se va ajunge la gratuitate, vor fi cu sigurata incadrate in alte activitati pentru ca vreau sa va imaginati un autobuz nou-nout, iesit din tipla si calatori, care cei mai multi fireste sunt de buna credinta, sunt civilizati, sunt decenti, dar mai sunt si unele persoane certate cu bunul-simt si cu legea si atunci avem nevoie de macar doua-trei persoane in fiecare autobuz care sa garanteze respectul si fata de ceilalti calatori si fata de bunul municipalitatii. Asa ca subliniez si vreau sa inteleaga toata lumea ca nu vor fi someri daca se va lua decizia de gratuitate in perioada urmatoare.

CI: Stiti cati bani ar trebui sa dea in plus municipalittea ca transportul public sa fie gratuit? Va spun eu. In jur de 300 milioane lei in fiecare an pentru ca bugetul RATB este undeva la 800 milioane lei, iar subventia la 500. Aveti idee de unde luati acesti bani? Acum bugetul primariei este sub presiune, daca tai de undeva, crapa in alta parte. V-ati gandit de la ce puteti lua banii?

GF: In primul rand am gasit umatoarea situatie. De luni de zile si la RATB si la RADET nu s-a platit subventia. Aceste regii au ramas fara banii de investitii, practic, Primaria Generala a Capitalei nu si-a facut datoria fata de bucuresteni, nu neaparat fata de conducerea acestor regii.

CI: De ce nu s-a platit subventia?

GF: Am avut bani, am gasit banii in cont, nu au dorit sau nu au considerat ca este o prioritate sa ai respect pentru calatori, insemnad ca aceste autobuze sa aiba piese de schimb, aer conditionat, sa ai un minim nivel de civilizatie, iar la RADET sa nu mai fie atat de multe pierderi pe retele, sa nu mai fie acest conflict perpetuu si ascendent cu ELCENUL din cauza faptului ca Primaria nu a reusit macar sa realizeze un plan de esalonare a acestor datorii. Eu imi doresc sa lucram in interiorul bgetului pe principii sanatoase, pe principii corecte si faptul ca sugrumi doua regii nu inseamna ca esti eficient economic si tii banii in cont. Inseamna ca te indrepti impotriva vietii bucuresteanului. In primele sedinte pe care le-am avut cu directorii din Primaria Generala a Capitalei i-am rugat sa se gandeasca la faptul ca orice masura pe care o iau ei, orice decizie, orice semnatura pe care o aplica pe un document se rasfrange automat asupra bucuresteanului si faptul ca cineva dintr-un birou cu aer conditionat, asa cum se spune, atunci cand sunt 36 de grade afara decide sa nu aloce sumele necesare unei regii, sa se gandeasca la faptul ca el de fapt pedepseste bucurestenii. Cred ca de acum inainte vor intelege si angajatii din Primaria generala a Capitalei ca ei sunt la dispozitia bucurestenilor. Daca nu vor intelege, chiar daca sunt functionari pulici, eu cred ca se pot gasi metode prin care pot fi determinati sa inteleaga ca sunt la dispozitia bucurestenilor si trebuie sa facem impreuna tot ceea ce tine de noi pentru comfortul celor care locuiesc in Capitala.