China este principalul vinovat al crizei de otel de pe plan mondial. Cererea de otel din partea Chinei este din ce in ce mai mare, in momentul de fata ajungind la 30% din productia mondiala de otel. Din acest motiv, preturile au scapat de sub orice control.

Cu toate ca guvernele europene au atras atentia colosului asiatic sa respecte regulile de piata, China, nefiind membra a Organizatiei Mondiale a Comertului, nu vrea sa se supuna regulilor impuse de aceasta.

Patru intreprinderi iesene sint lovite de aceasta criza: Technosteel, Tepro, Fortus si Omega-Tehnoton.

La Tepro inca se lucreaza

Actiunea Chinei a condus la bulversarea burselor de marfuri si nu in ultimul rind la inchiderea agentilor economici care utilizeaza ca materie prima otelul. In numai citeva zile, pretul la otel a crescut cu 250%, ceea ce a determinat inchiderea capacitatilor de productie la principalii producatori de tevi din Italia, dar si a altor producatori de bunuri metalurgice, precum concernul Renault.

La Iasi, principalii vizati sint Fortus, Tepro, Tehnosteel, toti utilizind ca materie prima otelul. „Chiar daca ceea ce se intimpla pe plan mondial afecteaza mai multe unitati, Tepro, cel putin pina acum, nu a fost afectata, in sensul ca inca nu a fost nevoita sa-si intrerupa activitatea.

Insa in perioada urmatoare, din cauza majorarii pretului la banda laminata la cald, materia prima cu care noi lucram, vom fi nevoiti sa majoram pretul la teava. Speram totusi sa nu ajungem sa inchidem capacitatile de productie“, ne-a precizat Constantin Rotaru, presedintele Sindicatului Liber „Virgil Sahleanu“, din cadrul Tepro.

Cresterile de pret vor afecta si Fortus

Fortus, privatizat in urma cu mai putin de un an, este unul dintre cei mai importanti producatori de bunuri metalurgice, otelul fiind principala materie prima. „Cresterea pretului pe aceasta piata ne va afecta si pe noi, avind in vedere ca tariful la unele materii prime, cum ar fi fier-aliajul, s-a triplat.

In mod corespunzator, pretul la produsele noastre se va majora“, ne-a declarat Florin Nechita, reprezentantul firmei Metalexportimport Bucuresti, compania care a cumparat Fortus. Cea mai mare parte a productiei combinatului iesean se adreseaza pietei externe, Fortus avind contracte de furnizare de produse spre Rusia, Anglia sau Italia.

„Speram sa ajungem la o productie lunara de 100 miliarde de lei, moment in care firma va redeveni profitabila. Aceasta scumpire de pe piata otelului nu cred ca ne va afecta si planurile de dezvoltare pe care le avem pentru unitatea din Iasi“, a adaugat Florin Nechita.

Tehnosteel, 15 zile de concediu

Directorul Tehnosteel Iasi, Vasile Plugaru, este mult mai sceptic decit colegul sau de la Fortus. El este de parere ca, in prezent, pe piata mondiala este o nebunie, inregistrindu-se si cite doua cresteri pe zi ale pretului. Aceasta este si cauza faptului ca Tehnosteel si-a inchis portile, trimitindu-si oamenii in concediu pentru 15 zile.

„Nu am fost singurii care am procedat astfel, Dacia Pitesti este un alt exemplu, salariatii fiind in concediu o saptamina. Toata lumea asteapta ca piata sa se calmeze“, a afirmat Vasile Plugaru, directorul Technosteel Iasi, care a mai precizat ca situatia este similara cu ce s-a petrecut in 1973, cind a fost marea criza a petrolului.

Produsele electrocasnice se vor scumpi

Producatorii de aparate electrocasnice – Omega-Tehnoton – au fost atrasi si ei in criza, fiind acum nevoiti sa majoreze preturile la produsele finite. „Scumpirea materiei prime, dar si a unor repere ne determina sa majoram si noi pretul produsului finit. Insa, cel putin deocamdata este vorba doar de propuneri, nimic sigur. Este vorba de o crestere cu 15%, incepind cu 1 mai.

Dar, nu s-a stabilit nimic concret, deoarece nu este vorba doar de tabla, ci si de anumite repere, iar calculele trebuie facute cu mare exactitate“, ne-a declarat Mihaela Berneaga, director Birou relatii cu mass-media din cadrul grupului de firme Omega-Tehnoton.