Ancheta internationala privind modul in care conducatorii fundatiei de caritate “Kriegskinder Nothilfe" au folosit banii donati de cetateni germani se apropie de un verdict. Printre cei asupra carora planeaza suspiciuni ca ar fi folosit donatiile financiare pentru propria prosperitate se afla Michael Neussinger si Gheorghe Pituc.

In urma unor semnale din interiorul fundatiei “Kriegskinder Nothilfe" si datorita perseverentei a doi jurnalisti (Alex Blinten si Uwe Ritzer), Comisariatul pentru Criminalitate Economica si alte organisme de control din Germania au inceput cercetarea modului in care au fost folositi banii din donatii.

Impreuna cu puternice publicatii din Germania, GAZETA strange dovezi menite sa duca la o solutionare mai rapida a cazului.

Ancheta internationala privind modul in care conducatorii fundatiei de caritate “Kriegskinder Nothilfe" au folosit banii donati de cetateni germani se apropie de un verdict.

Printre cei asupra carora planeaza suspiciuni ca ar fi folosit donatiile financiare pentru propria prosperitate se afla Michael Neussinger (responsabil “Kriegskinder Nothilfe" Romania), Gheorghe Pituc (cumnatul lui Neussinger si administrator al satului de copii “Curcubeul" din Ocna sugatag, centru care apartine de “Kriegskinder Nothilfe" Romania) si, posibil, alti cetateni romani.

In acest complex caz se cerceteaza inselaciunea, folosirea incorecta a banilor din donatii etc. Principalul suspect ramane Theophil Steuer, preotul evanghelist care conduce fundatia de caritate.

Unde-s banii?

“Kriegskinder Nothilfe" este o fundatie de caritate cu sediul in Roth (Germania) care desfasoara activitati in Afganistan, Bosnia-Hertegovina si Romania (in judetele Maramures si Satu Mare). Reprezentantul (conducatorul) acesteia este preotul evanghelist Theophil Steuer.

Uwe Ritzer de la Suddeutsche Zeitung (cu vanzari zilnice de 3 milioane de exemplare) a descoperit transferuri de bani de la fundatia lui Steuer catre firma sotiei acestuia, preotul a refuzat sa de-a vreo explicatie marginindu-se sa declare ca: “90% din bani ajung la destinatii".

Nici macar Institutul Central pentru probleme sociale din Berlin (care se ocupa cu verificarea organizatiilor de caritate) nu a primit niciodata informatii de la fundatia lui Steuer. Intr-unul din documentele descoperite de Ritzer (datand din 31 decembrie 2002) este certificat un transfer de 10.000 euro in contul fundatiei.

In actele contabile a fost notata mentiunea “trebuie returnat la Synergicon (firma condusa de sotia lui Steuer, n. red.)". In 6 octombrie, procuratura a cercetat si ridicat documente din 11 case ale lui Steuer si ale altor membri din staff-ul fundatiei.

Casa pentru viata

Deocamdata s-a dovedit ca Michael Neussinger i-a dat lui Gheorghe Pituc o suma de peste 9.000 de euro, donati de cetateni germani pentru operatia unei fetite din Romania care suferea de hydroencefalie. Gheorghe Pituc a folosit acesti bani pentru achizitionarea unei case in satul Moftinu Mare (jud. Satu Mare).

Estimarile specialistilor imobiliari duc spre concluzia ca acea casa valoreaza aproximativ 6.000 euro. La doua luni dupa ce Pituc a cumparat casa (in care s-a mutat familia fetitei, iar imobilul a fost trecut “pe fundatie" - conform lui Pituc - sau “pe numele lui Pituc si a cumnatei acestuia" - conform jurnalistilor germani), fetita a murit.

Desi Pituc a declarat ca achizitionarea casei s-a facut cu acceptul donatoarei, coordonatorii proiectului “Salvati-o pe Elisabeth" sustin ca acesta minte si ca toti asteptau sa primeasca vestea ca fetita a fost operata si salvata.

Casa pentru Pituc

In urma scandalului si a suspiciunilor ce planeaza asupra onestitatii lui Gheorghe Pituc, Fundatia lui Hubert Schwarz, care a donat aproximativ 500.000 euro, a interzis oficial folosirea denumirii “Hubert Schwarz - Kinderdorf" (sat de copii Hubert Schwarz) pentru casele de copii din Ocna sugatag. Gheorghe Pituc este inregistrat la politie ca fiind domiciliat pe strada Popa Lupu, blocul 2.

Intr-un apartament ultramodern (dotat cu termopane, marmura, balustrade inox etc.), a fost pana anul trecut sediul fundatiei. Insa am descoperit ca Pituc detine si o vila despre care cei de la “Evidenta" nu stiu nimic. Vila (situata in Sighet, pe strada Crisan numarul 11 A) are doua nivele si este imprejmuita de garduri de caramida.

In interior este dotata cu piscina (in Sighet nu sunt mai mult de cinci case asemanatoare), antena satelit, termopane si pare superluxoasa. Un evaluator imobiliar din zona a declarat ca valoarea imobilului este de 150.000-200.000 de euro. Admiram, in continuare, filosofica contemplare a situatiei de catre politia maramureseana.