Orice domeniu de activitate are nevoie de facilitatea transmisiei electronice a informatiilor, indiferent de natura acestora. Prin aplicarea semnaturii electronice pe documentele care impun autentificarea prin semnatura si sigiliu, se realizeaza trecerea la noua era informationala.

In anul 2001 apare Legea 455, publicata in Monitorul Oficial partea I, nr. 429 din 31 Iulie 2001, prin care este reglementat regimul juridic al semnaturii electronice. Prin acest demers, Romania se aliniaza reglementarilor in domeniu.

Semnatura electronica reprezinta informatii in format electronic, care sunt atasate sau logic asociate unor documete in forma, de asemenea electronica. Acest tip de semnatura serveste ca metoda de identificare a semnatarului si este inmagazinata pe suport magnetic securizat.

Nu este folosita la nivel extins in Romania, ceea ce ar trebui sa ne puna pe ganduri daca cumva metodologia nu este prea complicata pentru utilizatorul roman.

„Importanta semnaturii electronice rezida din faptul ca faciliteaza procese, oricare ar fi domeniul in care acestea se desfasoara.

In domeniul transporturilor maritime, semnatura electronica consfinteste ceea ce se cheama EDI (Electronic Data Interchange), proces electronic de transmitere de date, util pe scara larga, ce presupune transferul, in timp real, al informatiilor legate de aspectele schimburilor comerciale desfasurate pe mare - date despre nava, marfa,

terminale, documente comerciale“, ne-a declarat deputatul Laurentiu Mironescu (foto). Semnatarul este definit ca fiind acea persoana care detine un dispozitiv de creare a semnaturii electronice si care actioneaza fie in nume propriu (persoana fizica), fie in numele unui tert (persoana juridica, de exemplu).

Securizarea semnaturii electronice se realizeaza prin dispozitive de securizare de creare a semnaturii electronice care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii: datele de creare a semnaturii, utilizate pentru generarea acesteia, sa poata aparea o singura data si sa poata fi asigurata confidentialitatea acestora;

datele de creare a semnaturii sa nu poata fi deduse; semnatura sa fie protejata impotriva falsificarii; datele de creare a semnaturii sa poata fi protejate de catre semnatar impotriva folosirii neautorizate.

„Semnatura electronica extinsa este aceea care indeplineste cumulativ conditiile, dupa cum urmeaza: este legata in mod unic de semnatar; asigura identificarea semnatarului; este creata prin mijloace controlate exclusiv de semnatar; este legata de datele in forma electronica, la care se raporteaza in asa fel incat orice

modificare ulterioara a acestora este identificabila“, a mai adaugat Mironescu. Efectul produs prin aplicarea semnaturii electronice este asimilat semnaturii olografe si stampilei, aplicate unui document in forma fizica.