Vizita de joi a senatorului Ion Iliescu in Targu Mures a fost plina de surprize, vioiul fost presedinte hazardandu-se in declaratii dintre cele mai ciudate.

Daca mai adaugam si intalnirea cu primarul Dorin Florea, care l-a asteptat pe fostul presedinte in fata Hotelului Continental ca un hamal de lux, atunci se poate spune ca, dupa ce a cazut in urma cu cativa ani pe scarile Palatului Culturii, Ion Iliescu este un om norocos.

Saptamana trecuta fostul sef al statului a reusit sa starneasca furia ziaristilor, catalogandu-i drept "magari" pentru ca au avut "tupeul" sa il intrebe despre dosarul revolutiei, iar joi a tinut sa accentueze dispretul pe care-l are fata de presa declarand ca ii pare rau ca a jignit magarii, "care sunt animale mai civilizate si mai putin agresive". Iliescu a facut aceste aprecieri in hazul general, al pesedistilor, dar - din pacate - si al ziaristilor, care au gasit de cuviinta sa se amuze de jignirile aduse de un inalt demnitar.

Bai de multime, un dus rece

Ion Iliescu a ajuns la Hotelul Continental din Targu Mures putin inainte de pranz, cu o suita impresionanta de girofaruri si trupe de ordine. Galagia excesiva a fost primita de locuitori pe masura, acestia injurand cu foc prin centru. Fenomenul de antipatie s-a amplificat cand s-a aflat ca este vorba despre vizita lui Ion Iliescu.

Fostul sef s-a bucurat de acelasi tratament si cand, in intentia de a face o baie de multime, s-a deplasat pe jos de la hotel pana la sediul PSD. De altfel, la hotel nu a stat mai mult de 5 minute.

Maestru de ceremonii a fost Viorel Bubau, care nu a pierdut ocazia de a iesi in evidenta in fata fostului sef al statului, cu aceeasi obedienta manifestata si fata de Adrian Nastase, la ultima vizita a acestuia in Santana de Mures.

Data fiind reputatia primarului, se pare ca cei de la restaurant si-au luat masuri de siguranta, incasand anticipat contravaloarea serviciilor. Iar daca nu au facut-o, greseala. Ion Iliescu a mancat clatite cu piept de pui, un muschi de curcan "bonne femme" (femeie buna) si traditionalul vargabeles.

Drumul de la hotel la sediul PSD a fost pavat cu bune intentii la siguranta senatorului, din loc in loc fiind plantati jandarmi, ofiteri SPP si politisti cu sau fara acoperire. Soferii au ramas rezemati de jeepuri contempland cladirea teatrului si fetele care admirau, la randul lor, limuzinele ex-prezidentiale.

Dupa ce presa centrala a lansat ipoteza ca Ion Iliescu ar putea fi pus sub acuzare pentru evenimentele de la Revolutie, acesta a vorbit cu multa seninatate despre evenimentele din martie '90 de la Targu Mures.

Acuzat de o parte dintre participantii directi, romani si maghiari, de faptul ca neimplicarea presedintelui a dus la escaladarea conflictului, Iliescu a res-pins toate acuzatiile.

El a spus ca l-a trimis la Targu Mures pe Gelu Voican Voiculescu si a recunoscut ca a discutat cu Virgil Magureanu, dar a spus ca nici acesta nu a avut nici o implicare. Senatorul PSD s-a declarat foarte contrariat de faptul ca unii "iresponsabili" acrediteaza ideea ca martorii unor astfel de evenimente ar trebui sa fie inculpati.

Ion Iliescu a mai vorbit despre ilegalitatile facute de actuala putere, dar si despre cauza esecului PSD in alegeri.

De altfel, fostul presedinte a recunoscut ca nici in 2000 nu PSD a castigat alegerile, dar dat fiind faptul ca a castigat alegerile prezidentiale a fost posibil sa formeze guvernul.

Lacrimi si emotie la Reghin

Dupa baia de multime si injuraturi bilingve de la Targu Mures, Ion Iliescu a poposit pentru cateva ore in Orasul de pe Deal, pentru a le vorbi reghinenilor despre reforma, tinerete revolutionara si menirea lor ca opozanti. Vizita senatorului Ion Iliescu in Reghin a starnit lacrimi de emotie in randul liderilor locali ai PSD.

Ca un social-democrat ce este, Iliescu s-a declarat adversarul politicilor economice si sociale ale guvernului Tariceanu.

"Este un lucru grav, cu consecinte asupra populatiei, cum ar fi acumularea bogatiei unei minoritati si saracirea majoritatii, iar noua formula de impozitare este falsa si guvernul cauta noi cai de a suplimenta venitul prin taxe si accize.

Acum e o politica economica si fiscala straina de dorintele cetatenilor", a declarat Ion Iliescu.

Continuand criticile la adresa actualei puteri, fostul presedinte s-a aratat indignat de atitudinea ministrului Justitiei, Monica Macovei, apreciind ca este o "ministresa care a avut conflicte permanente cu procuratura si PNA".

Dupa intalnirea cu social-democratii reghineni, senatorul Iliescu impreuna cu participantii, au mers sa cineze. Pentru ca nu a organizat conferinta de presa, Ion Iliescu a fost prins de reprezentantii mediei locale la intrarea in restaurant, motiv pentru care nu a mai avut timp sa manance.

Dupa aproximativ o jumatate de ora fostul presedinte a plecat spre Bistrita Nasaud cu stomacul gol, fara a putea gusta din bunatatile oferite de PSD Reghin.