In Romania post-revolutionara a inceput sa isi faca simtita prezenta o meserie pe care pana nu demult nu o vedeam pusa in practica decat in filmele americane. Detectivii particulari individuali, sau societatile care presteaza astfel de servicii, au castigat din ce in ce mai mult teren, fiindca tot mai numeroase persoane sau societati apeleaza la serviciile prestate de ei.

Activitatea acestor detectivi functioneaza dupa un cadru legal bine stabilit, autorizatiile de functionare pentru acest tip de indeletnicire fiind eliberata de catre reprezentantii Politiei. La nivelul judetului Constanta sunt inregistrate 6 societati de detectivi particulari. Teoretic, pentru a deveni detectiv particular nu trebuie sa indeplinesti decat o serie de conditii minime.

Viitorul detectiv trebuie sa aiba cel putin studii medii, sa fie absolvent al unei scoli postliceale de detectivi sau sa fi indeplinit functia de politist ori lucrator in cadrul unor institutii publice cu atributii in domeniul apararii, ordinii publice sau sigurantei nationale ori sa fie absolvent al unei institutii de invatamant superior.

De asemenea, trebuie sa fie apt din punct de vedere medical, sa aiba un cazier curat, sa nu fie angajat in cadrul unor autoritati publice si, nu in ultimul rand, trebuie sa promoveze examenul de atestare a calitatii de detectiv. Acest examen se organizeaza trimestrial si are la baza bibliografia stabilita de catre Inspectoratul General al Politiei Romane.

Cu atestatul respectiv, proaspatul detectiv particular se poate angaja in cadrul unei firme de profil sau isi poate deschide propriul cabinet particular. La nivelul judetului Constanta sunt autorizate sa functioneze 6 astfel de societati. Societatile de profil constantene ofera servicii cat se poate de diverse.

Oferta detectivilor particulari din Constanta are drept tinta doua tipuri de consumatori, persoane juridice sau fizice.

Astfel, persoanele juridice pot apela la astfel de firme pentru analize si studii privind cresterea vanzarilor de marfuri si servicii, identificarea de noi parteneri, protejarea drepturilor de proprietate, consultanta, verificari, masuri de securizare pentru protectia de date sau a domeniilor de activitate a agentilor economici, realizarea de verificari pentru potentiali candidati la angajare

precum si loialitatea celor angajati, informatii si evaluari privind solvabilitatea, seriozitatea unei persoane fizice sau juridice in mediul de afaceri.

Pe langa drepturi, si o serie de obligatii

Pe de alta parte, persoanele fizice pot opta pentru investigarea conduitei, moralitatii publice si probitatii profesionale a unei persoane, identificarea de adrese, informatii pre sau post maritale, cercetari ipotecare, cadastrale, imobiliare, testamentare, automobilistice, reconstituiri arbore genealogic, obtinerea sau indicarea de mijloace de proba in derularea unor litigii sau procese de

natura civila sau penala, protectia tinerilor expusi la factori de risc cum ar fi consumul sau traficul de droguri, anturaje de factura infractionala, investigarea unor situatii de disparitii de persoane sau bunuri. Activitatea detectivilor particulari este reglementata de Legea 329 din 8 iulie 2003.

Conform statutului, un detectiv poate sa efectueze investigatii in legatura cu persoanele, bunurile, faptele, datele si imprejurarile care fac obiectul acestei activitati, cu respectarea stricta a drepturilor si libertatilor cetatenilor, precum si a dispozitiilor legale.

De asemenea, conform legislatiei in vigoare, in efectuarea investigatiei, detectivul particular poate solicita persoanelor fizice sau autoritatilor publice informatii care, potrivit legii, nu sunt clasificate si nu aduc atingere dreptului la viata intima, familiala si privata ori altor drepturi si libertati fundamentale ale persoanei vizate.

Pe langa drepturi, aceasta categorie de persoane are si o serie de indatoriri si obligatii.

Dintre acestea putem enumera: sa detina un registru si sa il inregistreze la Inspectoratul de Politie Judetean, in care se va tine evidenta cazurilor investigate; sa comunice datele si informatiile solicitate de organele de cercetare penala, de procuror sau de instanta de judecata; in cazurile in care constata ca informatiile obtinute vizeaza siguranta nationala, sa sesizeze de indata

autoritatile cu atributii in domeniu. Plata pentru serviciile aduse de detectivii particulari se stabileste in functie de complexitatea cazului, durata de timp, cat si de logistica implicata in solutionarea lui.