Inainte de a iesi din Targu Mures, catre Voiniceni, case mari si impunatoare, nou construite atrag atentia. Daca privesti insa mai atent, in spatele gazonului prevazut cu piscina, loc demn de o Europa civilizata, mizeria din spate te socheaza. In 22 de case, cocioabe mai bine zis, traiesc peste 200 de oameni, majoritatea dintre ei copii.

In urma cu doi ani, aici a murit o femeie, devorata de sobolanii care parca de atunci s-au inmultit. "Au venit televiziunile si au filmat, dar nimeni nu a deratizat, nimeni nu ne-a ajutat cu nimic", ne-a spus Maria Curticapean, fiica femeii ajunsa hrana pentru sobolani. Mizerie, putoare, saracie. Aici parca ai patruns intr-o lume paralela.

Oamenii spun ca de fapt apartin de Primaria Santana de Mures si ca aceasta primarie ar avea un rol important in adancirea saraciei lor. "De trei ani nu mai primim nici ajutorul social, desi uneori barbatii nostri sunt chemati la lucru.

Avem medic de familie, dar doamna doctor Moldovan nu vine niciodata, nici atunci cand naste o femeie", ne-a spus Gaspar Catalina, o tiganca, fosta angajata a Primariei. Singura sursa de venit a familiilor sunt alocatiile copiilor. In rest se hranesc cu ceea ce gasesc prin containere si se imbraca cu haine "cumparate" tot de acolo.

Acte, buletine de identitate sau certificate de nastere au doar vreo 50 dintre ei. Din cauza aceasta, handicapatii nu pot sa beneficieze de pensiile de boala care probabil li s-ar cuveni. Este si cazul lui Gabor Elisabeta, o femeie tanara care de abia se tine pe picioarele subrede.

Un adevarat lant al slabiciunilor alimentat pe de o parte de neputinta oficialitatilor, dar si de traditionala nepasare a tiganilor. Adresa la care acesti oameni pot fi gasiti de cei care eventual vor sa se convinga cu ochii lor re realitatea de la portile europei, este Strada Voinicenilor, numarul 475.

Tiganii de la aceasta adresa nu au auzit niciodata de fundatii si organizatii neguvernamentale care ar ajuta oamenii saraci. De ce oare? Marire si decadere, fata in fata. Calcand prin "batatura" viermuitoare pe marginea careia isi duc traiul acesti oameni, ne-am amintit ca in curand, conform spuselor potentatilor care ne conduc, vom fi depasit toate problemele sociale. Asa ca Europa, ai grija, venim !