Se cauta „inlocuitori“ de sezon

Functiile de secretariat sint cutate pe perioada verii

Tot mai multe firme clujene incearca o varianta „relativ noua“ de angajati. Sezonierii. In acest an, si Europa ii „vineaza“.

De ce ar face companiile un asemenea salt „in gol“, deschizindu-le usile larg unor tineri cel mai adesea neexperimentati si care trebuiesc instruiti? Modelul pare a fi importat din Europa, unde emigrantii muncesc si cistiga cel mai bine peste vara sau in vacantele de iarn ale localnicilor. „Pun parchet si zugrvesc.

Am o echipa de 10 oameni, toti romani, si pentru noi lunile iulie-august sint cele mai aglomerate si mai profitabile. Italienii pleaca in vacante si vor ca atunci cind se intorc sa intre intr-o casa curata, innoita, iar ei sa nu se mai oboseasc cu deranjul generat de zugravit, parchetat, decorat.

De obicei, ramine un supraveghetor, ca totul sa decurga in mod normal, iar eu caut clujeni tineri care sa vrea sa munceasca peste vara in constructii“, spune Marius Vicovan, unul dintre clujenii plecati la munca pe coasta de vest a Italiei. „Acum este un sezon de recrutare intens.

Angajatii multor firme vor concedii mai prelungite, dar de cele mai multe ori oamenii buni nu pot fi inlocuiti tocmai pentru ca forta adulta de munca este foarte putina. Cel putin una din 15 firme clujene cred ca practica sistemul de a recruta tineri de 16 pina la 24 de ani, care au vacanta de la licee sau facultati.

Astfel, de multe ori platesc un salariu mai mic, deci economisesc bani, dar pe de alta parte se pot descurca eliminind riscul de a ramine fara forta de munca adulta pe motive de surmenaj si demisii“, spune Ioana Felecan, manager de resurse umane. Usa companiei de recrutare a devenit un perpetuum mobile. Tinerii vin sa sustina diferite teste, pentru joburi care mai de care mai variate.

De la supravegherea unor fluxuri tehnologice care nu cer specializari pina la functii de secretariat, pot gasi orice.

Si Europa ne vrea

In acest moment, cei care si-au depus candidatura la un post in institutiile UE sustin examenele de preselectie pentru competitiile aferente slujbelor in comunicare si relatii publice. Insa cei care vor sa obtina un post permanent pina pe data de 7 iunie isi pot inca depune candidatura.

Sint asteptati bibliotecarii si documentaristii „cu acte in regula“, iar aplicatiile pot fi gasite si depuse pe site-ul www.euroconcurs.ro. In vara anului trecut s-au inscris pe liste 9.000 de candidati pentru posturile care solicitau pregatire superioara, dar fara experienta in domeniu. Erau vizate joburi cu specializari in drept, economie, audit si administratie publica europeana.

Peste 5.000 de persoane au vizat posturi pentru care nivelul maxim de studii a fost cel mediu, adica liceul.

Toate detaliile pot fi gasite pe aceeasi pagina de web mentionata mai sus.