Modernizarea sistemului centralizat de termoficare s-a blocat, motiv pentru care factura la energie termica va diminua considerabil veniturile pensionarilor.

Majorarea punctului de pensie de la 396,2 lei la 416 lei, incepand cu 1 septembrie, urmata de majorarea cu 43% a pensiilor, de la 1 ianuarie 2008, scoate de pe lista ajutoarelor de incalzire circa 1,5 milioane de pensionari, alte aproximativ 2,3 milioane fiind in situatia de a-si vedea diminuate sumele primite ca ajutoare.

Autoritatilor le-a scapat din vedere acest lucru, atunci cand au decis sa majoreze pensiile cu 43 de procente, asa cum au scapat din vedere si faptul ca efectele unei asemenea decizii sunt resimtite in primul rand de cei cu pensiile mici, care formeaza, de altfel, grosul pensionarilor din Ro-mania.

Reducerea ajutoarelor de incalzire nu este singura influenta nefasta asupra bugetului pensionarilor, la ea adaugandu-se deja majorarea preturilor la produsele alimentare de baza, o inevitabila crestere a tarifelor la energia electrica si termica, toate acestea atingand punctul culminant in lunile de iarna.

Cu alte cuvinte, marinimia Guvernului se va transforma in cazul pensionarilor dupa principiul "ce-am luat pe mere am dat pe pere".

Initiatorii "Programului Termoficare, 2006-2009, Calitate si Eficienta", considera ca plafonul maxim de 500 lei pana la care se acorda ajutoarele de incalzire ar trebui urcat la 700 de lei, astfel incat pensionarii sa nu resimta efectele nedorite ale majorarii pensiilor.

Numai ca, de data asta, Guvernul este constient ca nu mai are de unde sa scoata bani (ar fi vorba de circa 10.000 miliarde lei vechi), in conditiile in care nu este sigur nici pe sursele de venit ce stau la baza majorarii pensiilor.

Fara a incerca sa dramatizam excesiv situatia, este cert ca tarifele la energia termica vor diminua drastic cresterea pensiilor, mai ales daca luam in considerare starea actuala a sistemului de termoficare.

Pe ce ne bazam?

Saptamana trecuta, oficiali ai Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei Electrice (ANRE) au recunoscut ca au primit deja solicitari din partea producatorilor de energie electrica de a aproba majorarea pretului la energia destinata consumatorilor casnici.

Este vorba de pretul de referinta, care nu a disparut odata cu liberalizarea totala a pietei de energie, dar va trebui sa dispara incepand cu anul viitor, in locul lui fiind introduse alte masuri de sprijin social. Cererea a venit, intre altele, tocmai de la o unitate energetica care are randamente destul de bune in sistem si preturi competitive pe piata.

Mai mult decat atat, presedintele ANRE, Gergely Olosz, a recunoscut ca majorarea tarifelor la energie ar putea surveni de la 1 septembrie sau 1 octombrie 2007.

Pe de alta parte, Darius Mesca, secretar de stat in Ministerul Economiei si Finantelor, a declarat ca se va solicita Comisiei Europene o noua amanare a termenului privind alinierea preturilor la gazele naturale din productia interna la pretul gazelor din import, pana in 2010, si nu pana la sfarsitul anului acesta, cum este prevazut.

De ce spunem toate acestea? Pentru ca, inevitabil, ele au legatura si cu pretul gigacaloriei, care ameninta sa creasca vertiginos in iarna 2007-2008. Care vor fi primele victime?

Evident, pensionarii si cei cu venituri reduse. Dincolo insa de presiunile ce apar pe venituri, merita facuta o analiza asupra sistemului de termoficare centralizat, restructurarea si eficientizarea acestuia fiind blocate total in momentul de fata.

Fortam mana Uniunii Europene

Comisia Europeana a acordat tarii noastre o perioada de trei ani, pana in 2009, pentru retehnologizarea si eficientizarea sistemului centralizat de termoficare.

In baza acestor intelegeri, a fost aprobat "Programul Termoficare, 2006-2007, Calitate si Eficienta", care prevedea nu doar etapele procesului, ci si sursele de finantare, respectiv partile implicate. Cert este ca, incepand cu anul 2009, orice subventie la energia termica destinata incalzirii locuintelor trebuie sa dispara. Programul a fost "lansat la apa", dar s-a inecat la mal imediat.

Fostul secretar de stat in Ministerul Administratiei, Mircea Toader, recunoaste ca Programul a fost blocat si nicio unitate din sistem nu a trecut la retehnologizare. La inceputul acestui an erau depuse la Unitatea de Management al Proiectului 77 de solicitari de finantare, din care 52 erau bazate pe proiecte efective, iar 17 au primit aprobarea Comisiei tehnice din cadrul Unitatii de Management.

Si cu asta basta, de aici incolo intervenind blocajul total, pentru simplul fapt ca procedurile de finantare, respectiv de acordare a garantiilor, ce-i reveneau Ministerului Economiei si Finantelor, nici macar nu au fost demarate.

Prima concluzie ce se poate trage de aici este ca in iarna 2007-2008 preturile la energia termica vor creste vertiginos, iar a doua concluzie se leaga de posibilitatea unei reactii negative a Comisiei Europene fata de acordarea in continuare a subventiilor pentru termoficare, considerate ajutor de stat.

Anul viitor, dupa un an si jumatate de la lansarea Programului, Uniunea Europeana ar putea zice pas subventiilor, pe motiv ca nu am facut nimic din ce ne-am propus. Pe fondul acestei stari de lucruri, mai avem si curajul de a solicita Uniunii Europene prelungirea termenului de aliniere a pretului la gazele naturale din import.

De unde atata marinimie din partea Comisiei Europene, cand una zicem, alta facem?

Razbunarea combustibililor

Sa revenim la sistemul centralizat de termoficare. Anul trecut, dupa introducerea preturilor locale de referinta la energia termica, tarifele au crescut, in medie, cu 30-40%. Asta in conditiile in care statul subventioneaza pretul de achizitie a combustibililor necesari cu 45%, iar administratiile locale ce au in subordine centralele de termoficare pot contribui cu o subventie de maximum 10%.

Cu toate acestea, costurile de productie ale termocentralelor depaseau mult, in unele cazuri erau chiar duble fata de pretul de referinta acceptat, ceea ce a si dus, de altfel, la majorarea facturilor. Anul acesta lucrurile vor fi exact la fel, dat fiind faptul ca retehnologizarea a lipsit cu desavarsire.

Problema este mult mai complicata insa, daca luam in calcul ca nici statul si nici autoritatile locale nu mai au de unde sa scoata bani de subventie pentru iarna ce se apropie. Astfel, in bugetul pe 2007 au fost prinse circa 300 milioane lei, dintr-un necesar de circa 800 milioane lei.

Integral in Saptamana Financiara