In familia presedintelui kazah, Nursultan Nazarbaev, a izbucnit un un nou scandal, dupa ce unul dintre ginerii a devenit, in schimbul unui milion de dolari, proprietarul unui pasaport itinerant al ONU, scrie Nezavisiamia gazeta.

De aceasta data, atentia presei a fost atintita asupra ginerelui mijlociu – seful asociatiei companiilor energetice si de furnizare a caldurii (KazEnergy), Timur Kulibaev. Potrivit informatiilor publicatiei britanice The Times, Kulibaev a devenit, pentru un milion de dolari, proprietarul unui pasaport itinerant al ONU.

Expertii au legat aceasta informatie de Rahat Aliev – fostul ginere al presedintelui. El este acuzat de autoritatile tarii sale ca s-a folosit de avantajele oferite de functie, de implicare in operatiuni de rapiri, de escrocherie, tentativa de lovitura de stat si de tradare de tara. Refugiat pete hotare, el a fost condamnat, in absenta, la multi ani de inchisoare. In plus, Aliev a dat numeroase interviuri pentru presa occidentale, de fiecare data acuzandu-l pe Nazarbaev de coruptie.

Se presupune ca informatiile despre Kulibaev sunt tot opera lui. Povestea cu pasaportul este, in opinia comentatorilor, raspuns la scandalosul film documentar despre faptele indoielnice ale fostului ginere. “Rahat Aliev – un complot distrugator” a fost prezentat la televiziune in luna aprilie pe canalul Astana, controlat de Kulibaev, scrie Nezavisiamia gazeta.