Serviciul de presa al Presedintiei de la Chisinau recomanda Ambasadei Romaniei "sa detina informatii mai exacte" despre Republica Moldova, avertizand ca "apar situatii" cand comunicatele se dovedesc a fi o adevarata provocare, relateaza NewsIn.

Serviciul de presa al lui Vladimir Voronin a dat publicitatii, marti, o "declaratie de presa" in care reactioneaza dupa publicarea, la 3 decembrie, in cotidianul Timpul de la Chisinau a unui "Comunicat de presa al Ambasadei Romaniei in Republica Moldova cu titlul ''Televiziunea prezidentiala NIT organizeaza provocari'".

"Fara a da aprecieri continutului comunicatului de presa al Ambasadei Romaniei, Serviciul de presa al Presedintelui Republicii Moldova declara oficial ca in Republica Moldova nu exista nici un fel de televiziune prezidentiala.

Consideram ca Ambasada Romaniei ar trebui sa detina informatii mai exacte despre tara in care este acreditata. In caz contrar, apar situatii cind comunicatele de genul celui difuzat de Ambasada Romaniei, in ultima instanta, se dovedesc a fi o adevarata provocare", se arata in comunicatul serviciului de presa al presedintelui Republicii Moldova.

Declaratia Presedintiei de la Chisinau pare sa se refere la comunicatul pe care Ambasada Romaniei l-a difuzat vineri, 30 noiembrie, in care reprezentanta diplomatica romana reactiona vehement fata de "o serie de intrebari speculative, ostentative si provocatoare" adresate de NIT TV.

Postul respectiv de televiziune este considerat ca avand o orientare proprezidentiala. De mentionat, ca in comunicatul Ambasadei nu se regaseste formularea "televiziune prezidentiala".

Chiar in seara zilei in care Ambasada romana a difuzat comunicatul, presedintele Vladimir Voronin a aparut la NIT TV, unde a lansat acuzatii la adresa Romaniei, care ar ameninta "statalitatea" Republicii Moldova. Voronin a mai anuntat la NIT TV ca va contesta decizia Curtii Europene a Drepturilor Omului din 2001 prin care Republica Moldova era obligata sa legalizeze Mitropolia Basarabiei, parte a Bisericii Ortodoxe Romane, daca BOR nu renunta la deschiderea a trei eparhii pe teritoriul tarii sale.