​Ce secret ascundea scheletul unei călugărițe din secolul al XV-lea ● Da Vinci făcea calcule asupra gravitației cu mult înaintea lui Newton sau Galilei ● De ce unii oameni nu se infectează cu Covid?

schelet medievalFoto: On-Site Archaeology / SWNS / SWNS / Profimedia

Ce secret ascundea scheletul unei călugărițe din secolul al XV-lea

Descoperirea în anul 2007 a unui schelet medieval, într-un mormânt de mici dimensiuni situat în spatele altarului Bisericii All Saint din York, a ridicat o sumedenie de semne de întrebare la vremea respectivă. Nu doar poziția ciudată a acestuia, ci și locul sau semnele de pe oseminte au fost considerate complet neobișnuite.

Era evident că el aparține unei femei, iar analizele efectuate ulterior au arătat că era vorba despre o anume Lady Isabel German, o femeie de rang nobil care a trăit în izolare timp de 28 de ani, într-o cameră din interiorul bisericii amintite, undeva prin secolul al XVI-lea. Acum, ceea ce a frapat a fost poziția fetală a scheletului, fapt care se opunea practicilor creștine medievale.

Apoi, urmele de pe oase care, la analizele de laborator, au arătat nu doar că persoana în cauză suferea de artrită, ci și de o formă avansată de sifilis. De aici, o sumedie de alte semne de întrebare care, foarte probabil, vor rămâne fără răspuns.

Cum a reușit o persoană care a trăit în izolare, fără contact cu oamenii, să ia o boală cu transmitere sexuală? Posibil ca boala să fi existat în stare latentă și să se manifeste relativ târziu. Însă la fel de posibile sunt toate variantele care implică apariția unei asemenea boli, inclusiv cea care spune că putea fi privită ca un fapt pozitiv, o încercare divină de a testa credința persoanei afectate.

Cert este că Lady German avea semne vizibile pe tot corpul și, foarte posibil, sănătatea ei mentală să fi fost de asemenea afectată. Că era o persoană de rang înalt e clar din locul ales pentru înhumare. Însă de ce era în poziție fetală, asta nu și-a găsit încă o explicație plauzibilă.

Da Vinci făcea calcule asupra gravitației cu mult înaintea lui Newton sau Galilei

Într-un articol publicat în revista de specialitate Leonardo, trei cercetători de Institutul tehnologic din California atrag atenția asupra unor documente uitate din Codex Arundel, o colecție de texte scrise de Leonardo da Vinci în perioada 1480-1518. Mai exact, este vorba despre o serie de experimente care arată că Da Vinci își îndreptase atenția asupra gravitației, cu mult înainte de Galilei sau Isaac Newton.

Polimatul italian efectuase o serie de experimente cu obiecte în mișcare (fie nisip, fie apă), notând modul în care acestea accelerează în cădere, precum și relația dintre viteza cu care se mișcă recipientul în care se află apa, spre exemplu, și viteza cu care aceasta este atrasă la sol. Practic, Da Vinci încercase să explice matematic gravitația, sau „ecuația mișcării”, așa cum o denumise chiar el.

Ce este interesant este că Da Vinci a reușit inclusiv să calculeze constanta gravitațională G cu o acuratețe de 97%, ceea ce este cu atât mai impresionant cu cât făcuse asta fără să aibă la dispoziție instrumente care să îl ajute să calculeze timpul în care obiectele se aflau în cădere.

De ce unii oameni nu se infectează cu Covid?

Au trecut deja trei ani de la apariția pandemiei COVID și încă avem o sumedenie de întrebări care își așteaptă răspunsul. Spre exemplu, știm că sute de milioane de oameni au trecut prin experiența infectării, ba unii chiar de două sau de mai multe ori. Știm că există efectele așa numitului Covid lung, dar și pe ele încă încercăm să le identificăm și să le înțelegem cu totul.

Există însă persoane care au fost în contact cu cei infectați, care au fost expuse virusului, dar care nu au contactat boala. Iar răspunsul în acest moment, oricât ar părea de dezolant, este că nimeni nu știe de ce se întâmplă asta.

În acest moment, oamenii de știință încearcă să identifice acele gene sau mutații care duc la rezistența naturală a unui organism în fața virusului. Asta este extrem de dificil, având în vedere viteza cu care apar mutațiile virusului. Chiar și astfel, identificarea unor mutații genetice care duc la imunitatea naturală în fața Covid, nu înseamnă că am descoperit un tratament.

Este la fel ca și în cazul efectelor pe termen lung ale Covid-ului, sau așa numitul Covid lung. Știm că ele apar la anumite persoane, dar nu avem idee de ce nu apar la toate persoanele care au fost infectate.

Pentru mai multe informații din lumea științei ne găsiți și pe noua noastră pagină de Facebook HotNews.ro Science. Suntem la doar un click distanță.

Sursa foto: profimediaimages.ro