Dizidentul chinez Ai Weiwei a acceptat un post de profesor la Universitatea de Arta din Berlin, la mai putin de o luna dupa ce a fost eliberat din detentie, desi ramane sub atenta supraveghere a autoritatilor si ii este interzisa parasirea tarii. Ai Weiwei - unul dintre cei mai proeminenti artisti din China, co-designer al Stadionului Olimpic "Bird's Nest" (Cuib de Pasare) din Beijing si un critic deschis al Guvernului - a carui retinere a starnit un val de reactii internationale in aprilie, a fost eliberat pe cautiune pe data de 22 iunie, dupa ce fusese inchis timp de 81 de zile.

Ai WeiweiFoto: Reuters

Ai Weiwei a anuntat ca va da curs invitatiei de a se alatura echipei de profesori de la Universitatea de Arta din Berlin si ca va continua sa se concentreze asupra libertatii de exprimare in arta sa.

"Dupa 81 de zile de detentie, am fost fericit sa accept aceasta invitatie. Este o pozitie importanta, in special intrucat ma aflu intr-o situatie dificila. Momentan nu am insa voie sa parasesc Beijingul. Pasaportul meu a fost luat. Trebuie sa-mi cer permisiunea de la politie inainte de a merge la cumparaturi, la restaurant sau la o intalnire cu prietenii. De obicei imi dau voie, dar, desigur, sunt insotit mereu de ofiteri imbracati in civili", le-a declarat artistul jurnalistilor de la The Guardian, prin telefon.

De ce a fost retinut

Ai Weiwei a fost retinut de catre autoritatile chineze pe data de 3 aprilie, in timp ce se pregatea sa se imbarce la bordul unei aeronave cu destinatia Hong Kong.

La vremea respectiva, autoritatile nu au precizat motivele concrete ale detentiei si nu au furnizat informatii cu privire la locul in care se afla artistul. Potrivit guvernului chinez, Weiwei a fost arestat pentru infractiuni economice, desi familia sa este de parere ca adevaratul motiv este activismul social si politic practicat de catre acesta.

Reactii internationale

Detentia lui Weiwei a starnit un val de reactii internationale: SUA, Marea Britanie si Uniunea Europeana au criticat represiunile impotriva dizidentilor si activistilor. Ministrul de Externe al Germaniei, Guido Westerwelle, l-a contactat pe ambasadorul chinez, referitor la aceasta chestiune.

De ce a fost eliberat

Conform raportului Xinhua redactat in limba engleza, Departamentul de Politie din Beijing l-a eliberat pe Ai Weiwei "pe cautiune, datorita atitudinii sale bune in ceea ce priveste marturisirea infractiunilor pe care le-a savarsit, precum si din cauza ca acesta sufera de o boala cronica" (artistul sufera de diabet si de hipertensiune arteriala).

De asemenea, raportul citeaza surse din politie care afirma ca Weiwei este dispus sa plateasca impozitele pe care le "evitase". Potrivit autoritatilor chineze, Beijing Fake Cultural Development Ltd., compania detinuta de Weiwei, s-a sustras de la plata "unei sume mari de impozite, distrugand in mod intentionat numeroase documente contabile". Raportul nu a oferit detalii in ceea ce-i priveste pe prietenii si colegii lui Ai Weiwei, disparuti la scurt timp dupa arestarea artistului.

Ce presupune "cautiunea" sau "qubao houshen" la chinezi

"Cautiune" este traducerea aproximativa a chinezescului "qubao houshen", care are unele conotatii specifice in contextul procedurii penale din China. "Qubao houshen", masura descrisa ca o forma de sanctiune neprivativa de libertate, presupune ca procurorii sa renunte la acuzatiile impotriva suspectului in anumite conditii. Acesta face obiectul unei monitorizari pe perioada de asteptare a procesului si ramanane susceptibil de reintroducerea sanctiunilor.

In general, eliberarea pe cautiune este practicata deseori in cazurile in care suspectul nu prezinta un risc major de a parasi tara sau nu reprezinta un pericol pentru societate. In China insa, "qubao houshen" se acorda rareori, suspectii fiind tinuti in custodie pana la proces.

Cine este Ai WeiWei

Ai Weiwei este co-designerul emblematicului Stadion Olimpic "Bird's Nest" (Cuib de Pasare) din Beijing. Sculpturile monolit i-au adus recunoasterea internationala la inceputul anilor '80.

Cea mai recenta lucrare a artistului - "Seminte de floarea soarelui" (un peisaj aparent infinit, alcatuit din 100 de milioane de seminte realizate din portelan, sculptate si pictate individual) - a fost prezentata in urma cu cateva luni in sala "Turbine" a muzeului de arta moderna si contemporana Tate Modern din Londra.