Ai Weiwei, unul dintre cei mai proeminenti artisti din China, co-designer al Stadionului Olimpic "Bird's Nest" (Cuib de Pasare) din Beijing si un critic deschis al Guvernului, a fost retinut de catre autoritatile chineze duminica trecuta, in timp ce se pregatea sa se imbarce la bordul unei aeronave cu destinatia Hong Kong. Pana la acest moment, Weiwei ramane de necontactat, iar autoritatile nu au precizat motivele concrete ale detentiei si nu au furnizat informatii cu privire la locul in care se afla artistul. Retinerea lui Weiwei a starnit un val de reactii la nivel international. Oficialii Ministerului chinez de Externe au declarat ca artistul este suspectat de "infractiuni economice".

Ai WeiweiFoto: Reuters

"Din cate stiu, Ai Weiwei este suspectat de infractiuni economice. In prezent, Biroul de Securitate Publica efectueaza o ancheta, care nu are nimic de-a face cu drepturile omului sau cu libertatea de exprimare", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, Lei Hong, citat de catre NY Times.

Lucrarea Sunflower Seeds a artistului chinez Weiwei

Lucrarea Sunflower Seeds a artistului chinez Weiwei

Foto: Hotnews

Rudele lui Weiwei, care nu au reusit sa ia legatura cu artistul de cand acesta a fost retinut, sunt de parere ca raportul oficial potrivit caruia Weiwei este suspectat de infractiuni economice este "absurd".

"Infractiuni economice! E ridicol! Trebuie sa ne spuna de ce si unde il retin pe fiul meu. Unde este Constitutia? Unde este legea?" a declarat Ying Gao, mama artistului.

"Este absurd! Asa ar actiona o gasca criminala, nu o tara cu legi," a declarat sora mai mare a artistului, Gao Ge pentru Reuters. Ea a mai adaugat ca fratele sau si-a avertizat familia ca, odata si-odata, va fi intemnitat pentru activitatile sale: "Ne-a spus foarte clar ca nu trebuie sa ne amestecam, trebuie sa-l lasam sa spuna tot ce are de spus, indiferent de repercusiuni".

Agentia de stiri Xinhua a sters stirea care anunta retinerea lui Ai Weiwei la o ora dupa publicare. Pana la acest moment politia nu a furnizat informatii referitoare la retinerea artistului. De asemenea, Wen Tao, asistent si prieten apropiat al lui Weiwei a disparut pe data de 3 aprilie.

Legea chineza prevede ca politia trebuie sa informeze familia persoanei arestate, in termen de 24 de ore de la retinerea acesteia, in cazul in care acest lucru nu ar periclita ancheta.

Sunflower seeds, Ai Weiwei

Sunflower seeds, Ai Weiwei

Foto: Hotnews

Organizatiile care militeaza pentru drepturile omului cred ca retinerea lui Ai Weiwei face parte dintr-o represiune mai larga, in care zeci de activisti si disidenti au fost arestati sau dati disparuti.

Intr-un interviu acordat publicatiei The Guardian, anul trecut, Ai Weiwei a spus ca se asteapta ca statul sa ia masuri impotriva lui, adaugand: "eu trebuie sa vorbesc pentru oamenii din jurul meu, care au renuntat la speranta. Vreau sa dau un exemplu: puteti sa faceti si voi acelasi lucru, e ok!"

Detentia artistului a starnit un val de reactii internationale: SUA, Marea Britanie si Uniunea Europeana au criticat represiunile impotriva dizidentilor si activistilor. Ministrul de externe al Germaniei, Guido Westerwelle, l-a contactat pe ambasadorul chinez, referitor la aceasta chestiune.

Statele Unite exercita presiune diplomatica in vederea eliberarii lui Ai Weiwei. Ambasadorul Statelor Unite, Jon Huntsman, a facut referire la cazul artistului intr-un discurs sustinut in Shanghai, descriindu-l pe Weiwei ca pe "unul dintre activistii care provoaca Guvernul chinez sa-i serveasca pe cetateni in orice moment". Un purtator de cuvant al Departamentului de Stat a declarat pentru Observer ca problema a fost ridicata in China de catre secretarul adjunct de stat, Kurt Campbell, in timpul vizitei sale la Beijing. "Vom continua sa urmarim indeaproape situatia lui Ai Weiwei si cerem Guvernului chinez sa respecte drepturile omului pentru toti cetatenii", a declarat purtatorul de cuvant.

Sunflower Seeds, Ai Weiwei, Tate Mondern, Londra.

Sunflower Seeds, Ai Weiwei, Tate Mondern, Londra.

Foto: Hotnews

Organizatia Natiunilor Unite a emis o declaratie, vineri, prin care subliniaza ilegalitatea "disparitiei", in conformitate cu dreptul international: "Nu exista nicio scuza pentru aceatsa disparitie, mai ales ca este vorba despre o persoana care isi exprima opozitia fata de guvernul tarii sale in mod pasnic", se arata in declaratie.

Desi Ai Weiwei s-a confruntat de nenumarate ori cu hartuirea exercitata de catre autoritati, parea sa fie relativ protejat de faima internationala si de statutul tatalui sau, poet renumit. Detentia lui vine pe fondul a ceea ce aparatorii drepturilor omului au descris ca fiind cea mai dura represiunea impotriva activistilor si disidentilor chinezi din ultimii zece ani. Cel putin 23 de oameni sunt cercetati penal, sub acuzatii de incitare la subversiune.

Mai multi artisti chinezi si sustinatori britanici au organizat au protestat impotriva arestarii lui Ai Weiwei, duminica, la Londra, unde artistul si-a prezentat cea mai recenta lucrare la muzeul de arta moderna si contemporana Tate Modern. Sala "Turbine" a muzeului gazduieste si acum lucrarea "Seminte de floarea soarelui", un peisaj aparent infinit, alcatuit din 100 de milioane de seminte realizate din portelan, sculptate si pictate individual. In semn de protest, vastul peisaj a fost impanzit cu fotografii ale artistului si cu mesajul "Eliberati-l pe Ai Weiwei".