​Un vehicul militar rar a fost găsit în parcarea dintr-o curte din centrul capitalei ruse Moscova, descoperirea sa stârnind un val de ironii pe rețelele de socializare, relatează site-ul rusesc Moslenta.

Un Ford GPA in muzeuFoto: Michael Foedrowitz / akg-images / Profimedia

Descoperirea a fost anunțată inițial pe canalul de Telegram „Moscova”, administratorii săi notând că un Ford GPA, un vehicul militar amfibiu, a fost găsit abandonat în parcarea din spatele fostei moșii de pe strada Bolshaya Polyanka.

Vehiculul, proiectat ca o barcă cu fund plat, a fost furnizat de către Statele Unite Uniunii Sovietice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial ca parte a programului „Lend-Lease” de asistență economică și militară pentru Moscova în războiul dus împotriva Germaniei Naziste.

Prin acest program SUA au furnizat ajutor și Marii Britanii, Franței, Chinei și a altor țări aliate împotriva forțelor Axei ce includea Germania, Italia, Japonia și statele lor satelit.

Statele Unite au produs aproape 13.000 de vehicule Ford GPA între 1942 și 1943, dintre care 3.520 au fost trimise Uniunii Sovietice.

Ce se știe despre vehiculul militar descoperit la Moscova

Potrivit unei surse citate de canalul „Moscova”, la mijlocul anilor 2000 mai mulți istorici amatori au deschis în capitala rusă un muzeu „Lend-Lease” în care au fost expuse echipamente militare, vehicule și alte obiecte. Vehicul militar descoperit acum abandonat a făcut și el parte din expozițe.

Muzeul s-a închis în 2014 iar colecția s-a dezintegrat, vehiculul amfibiu ajungând în stradă.

Descoperirea sa a declanșat un val de ironii pe rețelele de socializare, numeroși internauți glumind că acesta poate fi trimis acum în „operațiunea militară specială” declanșată de președintele Vladimir Putin în data de 24 februarie a anului trecut.

În luna mai a anului trecut președintele american Joe Biden a reactivat legea privind asistența „Lend-Lease” pentru a putea accelera trimiterea de ajutoare militare Ucrainei.

Urmărește ultimele evoluții din a 362-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.