O nouă înregistrare video distribuită de forțele armate ale Ucrainei a surprins un tanchist rus în timp ce încerca să se încălzească după ce vehiculul său de luptă a fost distrus pe front.

Soldatul rus face flotariFoto: Captura video - Paul Jawin

Filmarea arată cum militarul rus face flotări sprijinit de ceea ce a mai rămas din tanc și apoi diferite exerciții de încălzire, imitând inclusiv lovituri de box. Înregistrarea video a fost publicată de Brigada 108 de Vânători de Munte a Ucrainei.

Noile imagini par să confirme speculațiile apărute în ultimele săptămâni potrivit cărora soldații trimiși de președintele rus Vladimir Putin în Ucraina în urmă cu aproape un an au mari probleme din cauza frigului de pe front.

Numeroase înregistrări video filmate din dronă și distribuite pe rețelele de socializare cu precădere de la începutul acestui an au surprins comportamente și acțiuni bizare ale soldaților ruși.

Acestea ar putea fi explicate prin letargia fizică provocată de temperaturile scăzute, dar și problemele psihice dezvoltate din cauza lunilor de lupte.

Probleme din cauza frigului pentru armata lui Vladimir Putin

În una dintre aceste înregistrări apărute pe social media mai devreme în cursul lunii februarie poate fi văzut un moment aproape suprarealist, filmarea arătând cum un grup de soldați ruși ce s-au adăpostit într-un crater așteaptă să cadă o grenadă lansată de ucraineni asupra lor, fără a încerca să fugă să-și salveze viața.

Înregistrarea arată clar că soldații ruși au văzut atât drona ucraineană ce survolează deasupra lor, cât și momentul în care aceasta lansează ceea ce pare a fi o grenadă de mână căreia operatorii ucraineni i-au atașat „aripioare”. Niciunul dintre militarii ruși nu a depus însă vreun efort pentru a sări din craterul în care s-au adăpostit împreună.

În luna decembrie președintele rus Vladimir Putin a admis în premieră că au existat probleme cu echipamentele soldaților încorporați începând cu data de 21 septembrie, când a ordonat mobilizarea parțială, după ce numeroase înregistrări video distribuite chiar de către recruții ruși pe rețelele de socializare au arătat acest lucru.

Câteva zile mai târziu Putin a ordonat guvernului rus să creeze un așa-zis grup de lucru care să coordoneze problemele legate de mobilizare și pregătirea rezerviștilor mobilizați în contextul numeroaselor plângeri formulate de recruții și soldații ruși.

Teoretic, acest organism condus de Putin însuși și din care fac parte cei mai înalți oficiali de la Moscova din domeniul securității ar trebui să fie cel care se ocupă și de asigurarea aprovizionării soldaților de pe front cu echipamentele necesare.

Urmărește ultimele evoluții din a 358-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.