Generalul Mark Hertling, fost comandant al trupelor americane în Europa, vorbește pe pagina sa de Twitter de o zi de „mândrie”, anunțând că Rusia a impus „în sfârșit” sancțiuni împotriva sa ca parte a unui nou val de penalități impuse de Moscova împotriva a 200 de cetățeni americani.

Generalul Mark HertlingFoto: PJF Military Collection / Alamy / Alamy / Profimedia

„Zi de mândrie...Am ajuns în sfârșit pe lista de sancțiuni a Rusiei. Din păcate nu văd numele tău pe listă @StationCDRKelly. Nu sunt sigur ce au împotriva ta. Sunt dezamăgit și știu că și tu ești”, a notat Hertling pe Twitter cu referire la senatorul democrat Mark Kelly care la alegerile pentru Congres din 2020 a devenit primul astronaut NASA ales vreodată în camera superioară a legislativului de la Washington.

Kelly a schimbat mai multe replici dure cu Dmitri Rogozin, fostul șef al Roscosmos, după declanșarea „operațiunii militare speciale” de către Vladimir Putin pe 24 februarie în contextul în care oficialul de la Moscova a făcut o serie de afirmații belicoase vizavi de colaborarea dintre cosmonauții ruși și astronauții de la bordul Stației Spațiale Internaționale.

Hertling a făcut referire și la o parte din cei 200 de oficiali și cetățeni americani împotriva cărora ministerul rus de Externe a anunțat că impune sancțiuni săptămâna trecută: Ian Bremmer, politolog și autor american, George Akerlof, laureat al Premiului Nobel pentru Economie în 2001, Timothy D. Snyder, cunoscutul istoric și profesor american de la Universitatea Yale, jurnalista și autoarea specializată pe istoria comunismului Anne Applebaum și senatorul democrat Bernie Sanders.

Rusia trece la sancțiuni împotriva rudelor oficialilor americani

Pe lângă Mark Hertling, Rusia a inclus pe lista sa de sancțiuni mai mulți actuali sau foști comandanți sau oficiali americani din domeniul securității și apărării precum George C. Barnes, director adjunct al Agenției de Securitate Națională a SUA, sau John Philip Abizaid, general de armată în retragere despre care ministerul rus de Externe afirmă că este consilierul lui Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean al Apărării.

David Patraeus, fostul director al CIA și Jerome Powell, actualul președinte al Rezervei Federale a SUA, au fost la rândul lor sancționați.

Raytheon Technologies, una dintre cei mai mari producători de echipament militar din SUA și din lume, si RAND Corporation, unul dintre cele mai cunoscute think tank-uri americane din domeniul Securității, au fost la rândul lor vizate de sancțiuni, mai mulți angajați ai acestora fiind trecuți pe „lista neagră” a Rusiei.

Printre aceștia se numără și Dara Massicot, cercetătoarea de la RAND Corporation cunoscută pentru analizele sale cu privire la războiul din Ucraina.

Rusia a impus sancțiuni și împotriva unor congresmeni americani care nu au fost vizați până acum de Moscova, printre aceștia numărându-se antemenționatul Bernie Sanders, cunoscuta senatoare progresistă Elizabeth Warren, senatorul John Kennedy din Louisiana, Joshua Hawley, senatorul republican din Missouri și a altor legiuitori americani. Pe lista de sancțiuni au fost incluși și unii guvernatori americani, precum Gavin Newsom, guvernatorul statului California.

Ministerul rus de Externe a anunțat și sancțiuni împotriva rudelor unor oficiali de la Washington, precum Reginald Hill, fiul vitreg al secretarului american al apărării Lloyd Austin, Helen Garrison Howell Wray, soția directorului Biroului Federal de Investigații (FBI), Paul Pelosi, soțul președintelui Camerei Reprezentanților Nancy Pelosi, Jeanette Dousdebes Rubio, soția senatorului Marco Rubio sau George Akerlof, soțul secretarului american al Trezoreriei Janet Yellen.

Familia lui Joe Biden și actori de la Hollywood, pe „lista neagră” a Rusiei

Familia președintelui american Joe Biden a fost la rândul ei vizată de penalități rusești, Moscova trecându-i pe lista sa de sancțiuni pe Valerie Biden Owens, sora președintelui american, James Biden fratele lui Joe Biden și Francis Willian Biden, un alt frate al liderului de la Casa Albă.

Rusia anunțase încă de la jumătatea lunii martie că impune sancțiuni împotriva președintelui SUA ca răspuns la sancțiunile impuse de Washington împotriva Moscovei și a unor oficiali ruși responsabili de planificarea și susținerea războiului din Ucraina.

Pe lista de sancțiuni a Rusiei a fost inclus acum și Alexander Soros, fiul magnatului financiar George Soros.

Luni, Rusia a anunțat sancțiuni și împotriva a 100 de cetățeni canadieni, printre aceștia numărându-se actorul Jim Carrey și scriitoarea Margaret Atwood, autoarea romanului „The Handmaid’s Tale” („Povestea slujitoarei”).

La începutul lunii septembrie Rusia anunțase sancțiuni „permanente” și împotriva actorilor Ben Stiller și Sean Penn. Aceștia nu vor mai putea intra acum în Rusia.

Urmărește ultimele evoluții din a 265-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.