​Un oficial ucrainean de rang înalt a spus că cele mai grele lupte vor avea loc în provincia strategică Herson, parțial ocupată de Rusia, și a adăugat că armata Moscovei își fortifică pozițiile pentru a face față avansării forțelor ucrainene.

Patriarhul Kirill al RusieiFoto: Valery Melnikov / Sputnik / Profimedia Images

Cele mai importante informații de miercuri, ziua 245 a războiului din Ucraina, LIVE TEXT:

07:26Noul material LIVE, cu evenimentele de joi privind invazia rusă, este aici

Sinteza zilei de miercuri:

Bătălia pentru Herson

  • Contraofensiva ucraineană împotriva forțelor rusești în sudul regiunii Herson se dovedește mai dificilă decât în nord-est din cauza vremii umede și a terenului, a declarat ministrul ucrainean al apărării.
  • Forțele Kievului pun presiune asupra trupelor rusești în regiunea Herson, importantă din punct de vedere strategic, ocupată de Moscova de la începutul invaziei sale, amenințându-l pe președintele Vladimir Putin cu un alt mare eșec pe câmpul de luptă, potrivit Reuters.
  • Ministrul ucrainean al apărării, Oleksi Reznikov, a declarat miercuri că nu crede că președintele rus Vladimir Putin ar folosi arme nucleare. Putin a avertizat în repetate rânduri că Rusia are dreptul de a se apăra folosind orice armă din arsenalul său, care include cel mai mare stoc nuclear din lume.
  • Aproximativ 70.000 de civili au fost relocați de pe malul drept al râului Dnipro pe malul stâng în regiunea Herson, a declarat pentru presa rusă guvernatorul regiunii, numit de Rusia.

La Bahmut au loc unele dintre cele mia grele bătălii

  • În ultima zi, forțele rusești au lansat cinci rachete, 30 de atacuri aeriene și peste 100 de atacuri cu sisteme de rachete cu lansare multiplă asupra a peste 40 de așezări din întreaga Ucraină, potrivit Statului Major al forțelor armate ucrainene.
  • Forțele rusești și-au continuat ofensiva susținută asupra orașelor Bakhmut și Avdiivka, situate strategic în Donbas, inima industrială a Ucrainei, ucigând ieri un civil la Bahhmut. Cu toate acestea, autoritățile ucrainene consideră că forțele rusești se pregătesc pentru "cea mai grea dintre bătălii" în regiunea strategică sudică Herson.

Ford, Mercedes și Nissan au plecat din Rusia

  • Mercedes încetase producția și exportul în Rusia în martie, iar acum spune că pleacă cu totul și vinde acțiunile filialelor către un investitor local. Harald Wilhelm, chief financial officer la Mercedes, a spus că nu se așteaptă ca retragerea să aibă un efect vizibil asupra profitului companiei.
  • Și Ford a anunțat miercuri că a finalizat ieșirea din Rusia, vânzând cota sa de 49% din societatea mixtă Sollers-Ford, deși cu o opțiune de răscumpărare pe cinci ani „dacă se schimbă situația globală”.
  • Nissan plecase în aceastp lună, urmând exempleleToyota și Renault, chiar și suferind o pierdere de 700 de milioane de dolari cedând afacerea unei entități de stat pentru o sumă simbolică, „sub £1”.

Noi victime civile ies la suprafață / Rușii continuă bombardamentul nediscriminatori

  • Aproximativ 1.000 de cadavre - inclusiv civili și copii - au fost exhumate în teritoriile recent eliberate din regiunea Harkov, potrivit presei. Printre acestea se numără cele 447 de cadavre găsite la locul de înmormântare în masă din Izium.
  • Kremlinul a declarat că activele din cele patru regiuni ucrainene pe care Rusia a afirmat că le-a anexat luna trecută ar putea fi transferate în viitor către companii rusești. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că este evident că "activele abandonate" nu pot fi lăsate inactive, iar guvernul se va ocupa de această problemă.
  • Un atac cu rachete rusești a ucis două persoane în Dnipro, al patrulea oraș ca mărime din Ucraina. Unul dintre cei care au murit era o femeie însărcinată. Biroul procurorului general al Ucrainei a lansat o anchetă preliminară în legătură cu acest atac.

Discursul aberant nu cunoaște stop: De la denazificare la destanizare

  • Vladimir Putin a intrat în invazia Ucrainei cu termenul de "denazificare" - acum consiliul său de securitate pivotează spre termenul de "desatanizare". Aleksey Pavlov, secretarul adjunct al consiliului de securitate al Federației Ruse, susține acum că în Ucraina au existat "sute de secte" în care cetățenii au abandonat valorile ortodoxe. Cei care trăiesc în Ucraina pot atesta că această afirmație este vădit falsă.
  • Forțele armate ale Ucrainei estimează că aproximativ 480 de soldați ruși au fost uciși numai ieri, ridicând totalul la 68.900 de persoane pierdute până acum în invazia Ucrainei.

Șoigu a rămas tot la „bomba murdară”

  • Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a avut o convorbire telefonică cu omologii săi indian și chinez și a prezentat îngrijorările Rusiei cu privire la posibila utilizare a unei "bombe murdare" de către Ucraina, a declarat ministerul lui Șoigu. Aceasta a urmat unei serii de convorbiri pe care Shoigu a avut-o începând de duminică pe aceeași temă cu miniștrii apărării din NATO.

Lupte extrem de violente au loc în apropiere de Bahmut

00:55Rusia întărește Hersonul cu recruți drept „carne de tun”

Serviciile de informații militare ucrainene spun că Rusia continuă să își îndepărteze „administrația de ocupație” din regiunea Herson din sudul țării, dar întărește orașul cu recruți recent mobilizați și sugerează că aceștia sunt folosiți drept „carne de tun”, potrivit CNN.

00:15Directorul CIA a călătorit în Ucraina la începutul acestei luni

Directorul CIA, Bill Burns, a călătorit în Ucraina la începutul acestei luni pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu alți oficiali, în timp ce războiul pare pregătit să intre în al doilea an, potrivit a două surse familiare cu această călătorie, citate de CNN.

23:40Zelenski: Lupte extrem de violente au loc în apropiere de Bahmut

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat miercuri că „lupte extrem de violente” au loc „în apropiere de Bakhmut”, un oraș din regiunea Donețk, în estul Ucrainei, care a fost o țintă prioritară a armatei ruse timp de luni de zile, potrivit AFP.

23:25Mercedes-Benz este cel mai recent nume de mare companie occidentală care părăsește Rusia

Producătorul german a întârziat luni de zile, dar a urmat exemplul altor mari fabricanți de automobile. Rusia era o piață lucrativă pentru modele de top ca off-roadul G Wagen și S Klasse, care aveau mare trecere la elitele locale.

23:01Moscova a folosit o fotografie din Slovenia datată 2010 pentru a susţine pe Twitter afirmaţiile despre o „bombă murdară” care ar fi pregătită de Ucraina, arată guvernul sloven.

Sunt opiniile lui Putin fasciste?

22:15 UE așteaptă cu nerăbdare să colaboreze cu Marea Britanie în ceea ce privește criza ucraineană și schimbările climatice, afirmă von der Leyen

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat miercuri că a vorbit cu noul prim-ministru britanic Rishi Sunak și că așteaptă cu nerăbdare să colaboreze pe teme precum războiul Rusiei în Ucraina și schimbările climatice, potrivit Reuters.

21:30Cine a fost filosoful din care citează Putin! Sunt opiniile liderului de la Kremlin fasciste?

Liderul rus îl evocă adesea pe Ivan Ilin, un filozof care i-a lăudat pe Mussolini și Hitler, dar analiștii sunt împărțiți în ceea ce privește propria ideologie a lui Putin, scrie Al Jazeera.

21:07Ford pleacă şi el din Rusia, urmând exemplul altor constructori auto occidentali

20:50 La Kiev, președintele ECOWAS spune că vrea să apropie Ucraina și Rusia

Africa „poartă pacea și vrea să aducă împreună aceste două țări frățești”, Ucraina și Rusia, a declarat miercuri președintele în exercițiu al Comunității Economice a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS), Umaro Sissoco Embalo din Guineea-Bissau, în timpul unei vizite în Ucraina, potrivit AFP.

20:05Forțele ucrainene doboară un elicopter rusesc în regiunea Herson.

Elicopterul de atac rusesc Ka-52 a fost doborât în districtul Berislavski din regiunea Herson în jurul orei 17.00 pe 26 octombrie, potrivit Comandamentului aerian "Sud", citat de Kyiv Independent.

Noi amenințări ale Kremlinului față de România

19:40 Ucraina: Foste femei prizoniere de război povestesc despre detenția lor inumană

Mai multe foste prizoniere de război ucrainene aflate în mâinile rușilor au povestit miercuri despre condițiile „inumane” și „oribile” de detenție, la câteva zile după ce au fost eliberate în cadrul unui schimb cu Rusia, potrivit AFP.

18:57VIDEO ​​„Rusia nu va folosi arme nucleare, este exclus”, afirmă ambasadorul rus în Marea Britanie

18:35Ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov a explicat într-o conferință de presă excepțională pe care a susținut-o miercuri de ce ofensiva din regiunea Herson aflată în sudul țării nu decurge conform planurilor, spre deosebire de succesul major înregistrat în Harkovul aflat în nord-estul Ucrainei.

18:12 „Peste 70.000” de civili şi-ar fi părăsit locuinţele „într-o săptămână” în regiunea Herson din sudul Ucrainei, după ce autorităţile de ocupaţie au demarat evacuarea lor la 19 octombrie, potrivit AFP, care îl citează pe liderul pro-rus al regiunii instalat de Moscova.

„Sunt sigur că peste 70.000 de persoane au plecat într-o săptămână după ce a fost organizată traversarea” de pe malul drept al fluviului Nipru pe cel stâng, mai departe de linia frontului, a declarat Vladimir Saldo, şeful administraţiei de ocupaţie rusă.

Autorităţile de ocupaţie din regiunea Herson au anunţat săptămâna trecută începerea evacuării civililor din zonă, în faţa avansării trupelor ucrainene.

17:31Ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov a vorbit miercuri despre posibilitatea ca Vladimir Putin să folosească arme nucleare împotriva Ucrainei în contextul „avertismentelor” repetate ale Rusiei privind faptul că Kievul ar avea o bombă murdară.

Reznikov afirmă că, personal, nu crede că Putin va folosi o armă nucleară.

17:30Noi amenințări ale Kremlinului: Rusia va ține cont de desfășurarea de forțe americane în România atunci când își va asigura propria securitate

Demonstrație nucleară de forță a Rusiei, sub supravegherea "tovarășului" Putin

17:03Preşedintele rus Vladimir Putin a asistat miercuri, prin videoconferinţă, la un antrenament al forţelor de descurajare strategică, adică trupele însărcinate să răspundă la ameninţări, inclusiv în cazul unui război nuclear, a anunţat Kremlinul, citat de AFP şi EFE.

16:43VIDEO Un lunetist ucrainean din grupul special „Alpha” a reușit să elimine 4 soldați ruși unul după altul.

16:24 Ucraina este „un model pentru Taiwan”, a declarat miercuri ministrul de externe taiwanez Joseph Wu, care a anunţat un viitor ajutor de 56 milioane de dolari pentru Kiev pentru refacerea de infrastructuri devastate de loviturile forţelor ruse.

16:01 Ultimele lovituri ale Rusiei asupra infrastructurii civile au crescut cheltuielile Ucrainei și ar putea face ca aceasta să aibă nevoie de aproape 4 miliarde de dolari pe lună doar pentru a menține alimentarea cu energie electrică și apă, a transmis miercuri șeful Fondului Monetar Internațional.

FMI prevăzuse nevoile de finanțare externă ale Ucrainei la aproximativ 3-4 miliarde de dolari pe lună anul viitor, dar vede această sumă crescând la 5 miliarde de dolari în cel mai rău scenariu, după ce forțele rusești au lansat o serie de rachete și atacuri cu drone asupra infrastructurii energetice a Ucrainei. (Reuters)

15:37 NATO este gata să apere România și celelalte state aliate, a declarat miercuri secretarul general al alianței nord-atlantice, Jens Stoltenberg, într-o conferință de presă comună cu premierul Nicolae Ciucă.

„Am văzut că Rusia a acuzat Ucraina că ar pregăti lansarea de `bombe murdare`. E absurd, respingem aceste acuzații false. Rusia să nu utilizeze aceste pretexte false”, a spus Stoltenberg.

15:37 Membrii corpului de comando al Armatei Naționale Afgane, care au fost instruiți de Marea Britanie și Statele Unite, primesc oferte de a se alătura forțelor armate rusești pentru războiul din Ucraina.

15:33 UE îndeamnă țările membre să coordoneze achizițiile de armament.

15:14 Rusia a început exercițiile de descurajare strategică cu o lansare de rachetă balistică de pe submarin:

Universitățile rusevor avea o „disciplină ideologică” oficială

15:00 Vladimir Putin a susținut și el miercuri că Rusia e la curent cu planurile ucrainene de a folosi o „bombă murdară", reluând o acuzație nefondată făcută în mod repetat de Moscova în ultimele zile.

Vorbind la o întâlnire cu șefii serviciilor de informații din mai multe țări foste sovietice, Putin a declarat că riscul de conflict în lume și în regiune este ridicat și că securitatea ar trebui să fie sporită în jurul infrastructurilor-cheie.

14:51 Un oficial separatist susținut de Rusia în regiunea ucraineană Lugansk a declarat miercuri că au loc lupte grele în districtele Kreminna și Svatove.

Cele două districte din Lugansk se află pe linia frontului de când forțele ucrainene au alungat trupele rusești din regiunea vecină Harkov, în septembrie. (Reuters)

14:48 Ucraina are sub control (de artilerie) toate podurile de peste Nipru din regiunea Herson, a declarat la Fox News ministrul apărării de la Kiev, Oleksii Reznikok.

„Ei [soldații ruși] nu vor avea șansa de a fugi așa cum au făcut-o în regiunea Harkov", a spus el, adăugând că este puțin probabil ca armata rusă să se angajeze în lupte de stradă în Herson.

14:33Universitățile ruse ar urma să introducă o „disciplină ideologică” oficială, un analog al „comunismului științific” studiat în instituțiile de învățământ superior în perioada Uniunii Sovietice.

Civilii din Herson, presați de ruși să se „evacueze”

13:47 Kremlinul a transmis miercuri că activele din cele patru regiuni ucrainene pe care Rusia a anunțat că le-a anexat luna trecută ar putea fi transferate în viitor către companii rusești.

Dmitri Peskov a declarat că este evident că „activele abandonate" nu pot fi lăsate inactive, iar guvernul se va ocupa de această problemă.

13:22 Președintele rus Vladimir Putin nu l-a felicitat pe noul prim-ministru britanic Rishi Sunak cu ocazia preluării mandatului deoarece Marea Britanie este o țară „neprietenoasă", a precizat miercuri Kremlinul.

„Marea Britanie se numără printre țările care se încadrează în categoria țărilor neprietenoase, așa că nu au existat felicitări", a declarat jurnaliștilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. (AFP)

13:16 Autoritățile ruse din Hersonul ocupat fac viața tot mai dificilă pentru locuitori, presându-i să plece, potrivit lui Iurii Sobolevskyi, membru al consiliului regional pro-ucrainean.

„Ocupanții sporesc presiunea asupra populației locale din regiunea Herson. Măsurile de filtrare și percheziționarea mașinilor și clădirilor s-au intensificat, iar transportul public este limitat", a scris Sobolevskyi pe Telegram.

„Și, bineînțeles, continuă campania de `evacuare`, astfel încât oamenii noștri să fie de acord cu deportarea în Federația Rusă", a adăugat el. (CNN)

Biserica Ortodoxă Letonă vrea să fie independentă de Rusia

13:01 Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a avut miercuri o convorbire telefonică cu omologul său indian și a evocat preocupările Rusiei cu privire la posibila utilizare a unei „bombe murdare" de către Ucraina, a anunțat ministerul lui Șoigu.

Aceasta a urmat unei serii de convorbiri pe care Șoigu a avut-o începând de duminică pe aceeași temă cu miniștrii apărării din NATO. Ucraina și aliații săi occidentali au respins acuzația Rusiei potrivit căreia Kievul se pregătește să folosească o „bombă radioactivă murdară" și și-au exprimat îngrijorarea că Moscova folosește acest lucru ca pretext pentru o nouă escaladare a războiului. (Reuters)

12:46 Biserica Ortodoxă Letonă i-a transmis Patriarhului Kiril al Moscovei și al Întregii Rusii o cerere de a-i acorda statutul de biserică independentă.

12:11 Kazatomprom, cea mai mare companie minieră de uraniu din lume, încearcă să sporească capacitatea rutei sale de transport maritim alternative care ocolește Rusia pentru a reduce riscurile legate de eventualele sancțiuni, a transmis miercuri compania kazahă.

Kazahstanul, țară fără ieșire la mare a expediat în mod tradițional majoritatea exporturilor sale cheie, cum ar fi petrolul, prin Rusia. Kazatomprom a săus că a trimisproduse prin portul rusesc Sankt Petersburg pe parcursul celui de-al treilea trimestru fără probleme,

„Cu toate acestea, ruta de transport internațional transcaspică (TITR), pe care compania a folosit-o cu succes ca rută alternativă din 2018, ajută la atenuarea riscului ca ruta principală să nu fie disponibilă, indiferent de motiv", a precizat aceasta într-un comunicat.

Ruta merge din Kazahstan prin Marea Caspică spre Azerbaidjan și apoi Georgia, de unde produsele pot fi expediate prin porturile de la Marea Neagră. (Reuters)

11:45Margarita Simonian, șefa canalului Russia Today, afirmă că este „obligată” să îl ierte pe Anton Krasovsky, directorul de emisie care a sugerat înecarea sau arderea copiilor ucraineni.

Pierderi mari pentru trupele de invazie în ultima zi

11:29Între timp, România s-a hotărât să cumpere și ea drone kamikaze.

11:16 În ultima zi, forțele ruse au lansat cinci rachete, 30 de lovituri aeriene și peste 100 de atacuri cu sisteme de rachete cu lansare multiplă asupra a peste 40 de așezări din întreaga Ucraină, potrivit Statului Major al forțelor armate ucrainene.

„Încălcând normele dreptului internațional umanitar, legile și practicile de război, (inamicul) continuă să lovească infrastructura esențială și locuințele populației civile", a scris statul major ucrainean în actualizarea sa de dimineață. (The Guardian)

10:58VIDEO Filosoful ​Aleksandr Dughin, considerat unul dintre ideologii principali ai președintelui rus Vladimir Putin, a declarat în primul său discurs susținut după înmormântarea fiicei sale, Daria Dughina, că Rusia se confruntă în Ucraina cu diavolul în timp ce ea luptă de partea Arhanghelului Mihail.

10:36 Ucrainenii au anunțat noua evaluare privind pierderile rusești din ultima zi: 480 de soldați, 17 tancuri, 30 de blindate de luptă, 12 piese de artilerie, 2 lansatoare multiple de rachte, 2 sisteme antiaeriene, 7 drone, 22 de vehicule și autocisterne:

Două sisteme NASAMS americane sunt deja instalate în Ucraina

10:15 Mercedes-Benz a anunțat miercuri că se va retrage de pe piața rusă și va vinde acțiunile subsidiarelor sale industriale și de servicii financiare unui investitor local, devenind astfel cel mai recent producător auto care se retrage din această țară.

Un purtător de cuvânt al Mercedes a declarat că participația companiei la producătorul rus de camioane Kamaz nu va fi afectată de tranzacția preconizată și ar trebui să fie transferată către Daimler Truck în acest an, așa cum era planificat. (Reuters)

10:11Funcţionari care lucrează pentru administraţia oraşului Moscova şi pentru autorităţile federale din capitala rusă fug de mobilizarea parţială, scrie dpa.

09:41 Raytheon Technologies, conglomeratul american din domeniul aerospațial și al apărării, a trimis în Ucraina două sisteme de apărare antiaeriană NASAMS, a declarat directorul executiv al companiei.

„Tocmai am livrat două sisteme NASAMS. (...) Am livrat două dintre ele guvernului în urmă cu câteva săptămâni. Ele sunt instalate astăzi în Ucraina", a declarat directorul general Greg Hayes la CNBC.

„NASAMS este un sistem de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune (...) și ar putea doborî orice de pe cer, de la drone la rachete balistice și avioane de luptă", a spus Hayes.

Noua linie de propagandă a Moscovei: „desatanizarea Ucrainei”

09:29 Numărul echipamentelor militare grele pierdute de ruși pentru care există confirmări vizuale a trecut de 7.500. Potrivit site-ului de specialitate Oryx, dintre cele 7.559 de exhipamente pierdute de armata lui Vladimir Putin, 4.635 au fost distruse, 167 au fost avariate, 308 au fost abandonate și 2.449 au fost capturate.

Merită menționat că ucrainenii au pierdut în total mai puține echipamente (2.087) decât au capturat de la ruși.

09:17 Un atac rusesc cu rachete a ucis două persoane în Dnipro, al patrulea oraș ca mărime din Ucraina. Una dintre persoanele ucise era o femeie însărcinată. Trei persoane au fost rănite.

08:58N-a mers cu „denazificarea”, încearcă acum cu „desatanizarea” Ucrainei / Ce spun Pavlov și Kadîrov și care este explicația noii linii de propagandă a Moscovei.

Sabotajele la calea ferată din Rusia și Belarus, o problemă pentru armata lui Putin

08:15 Evaluarea ministerului britanic al apărării din această dimineață este dedicată sabotajelor de cale ferată în Rusia și Belarus:

  • Luni, guvernatorul regiunii ruse Belgorod a anunțat că un dispozitiv exploziv a avariat calea ferată din apropierea satului Novozybkovo, la aproximativ 15 km de granița dintre Rusia și Belarus. Linia este principala legătură feroviară între Rusia și sudul Belarusului.
  • Grupul anti-război rus „Opriți Vagoanele" (STW) a revendicat responsabilitatea pentru incident. Acesta este cel puțin al șaselea incident de sabotaj împotriva infrastructurii feroviare rusești revendicat de STW din iunie și până acum.
  • Acesta face parte dintr-o tendință mai largă de atacuri ale disidenților împotriva căilor ferate atât în Rusia, cât și în Belarus. Anterior, autoritățile ruse au luat măsuri drastice împotriva prezenței online a STW.
  • Armata rusă se bazează în primul rând pe transportul feroviar pentru desfășurarea forțelor în Ucraina, dar cu o rețea care se întinde pe o distanță de peste 33.000 km și care tranzitează în mare parte zone izolate, sistemul este extrem de dificil de protejat împotriva amenințărilor fizice.
  • Conducerea rusă va fi din ce în ce mai îngrijorată de faptul că până și un mic grup de cetățeni se opune suficient de mult conflictului pentru a recurge la sabotaj fizic.

În Herson sunt așteptate lupte grele

08:06 Ambasadorii Rusiei și Belarusului nu vor avea voie să participe la ceremonia de decernare a Premiului Nobel din acest an, care va avea loc la Stockholm pe 10 decembrie, a anunțat Fundația Nobel.

„Din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, Fundația Nobel a ales să nu-i invite pe ambasadorii Rusiei și Belarusului la ceremonia de decernare a Premiului Nobel de la Stockholm", se arată în comunicat. (Kyiv Independent)

07:37 În regiunea strategică Herson vor avea loc cele mai grele lupte, spune un consilier al lui Zelenski.

06:24 Joe Biden a declarat că Rusia ar face o „greşeală gravă, gravă" dacă ar desfăşura o armă nucleară tactică în Ucraina, acesta fiind cel mai recent avertisment adresat preşedintelui Vladimir Putin împotriva escaladării conflictului.

Înalţi oficiali ai administraţiei lucrează la descifrarea afirmaţiilor Moscovei potrivit cărora Kievul se pregăteşte să folosească o „bombă murdară”.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Ministrul ucrainean de externe a spus că inspectorii de la organismul de supraveghere nucleară al ONU vor inspecta în curând două instalații ucrainene, la cererea Kievului, adăugând că se teme că acuzațiile Moscovei privind „bomba murdară" reprezintă pregătirea unei operațiuni „sub steag fals".
  • Vladimir Putin a declarat că țara trebuie să accelereze procesul de luare a deciziilor în campania militară din Ucraina.
  • Volodimir Zelenski a reiterat promisiunea de a recuceri orașul Herson, a cărui pierdere ar fi un mare eșec pentru Putin.
  • Moscova a pretins în Consiliul de Securitate al ONU că Ucraina se pregătește să folosească o bombă murdară - un dispozitiv exploziv prevăzut cu material radioactiv - , exprimându-și îngrijorarea în timpul unei reuniuni cu ușile închise a celor 15 membri ai organismului.
  • Rusia a notificat Statele Unite cu privire la planurile sale de a efectua exerciții anuale ale forțelor sale nucleare, o măsură care, potrivit Washingtonului, reduce riscul de erori într-o perioadă de retorică nucleară rusească „nesăbuită".
  • Noul prim-ministru britanic, Rishi Sunak, a fost de acord, într-o convorbire telefonică cu președintele american Joe Biden, cu privire la importanța sprijinirii Ucrainei. De asemenea, Sunak a vorbit cu Zelenski și cei doi au considerat că este necesar să continue să exercite presiuni asupra regimului de la Moscova.
  • Un grup de democrați liberali din SUA a retras o scrisoare adresată Casei Albe în care îndemna la o soluționare negociată a războiului din Ucraina, în urma unor reacții negative din interiorul propriului partid.
  • O instanță rusă a respins apelul înaintat de vedeta americană de baschet WNBA Brittney Griner împotriva unei sentințe de nouă ani de închisoare pentru posesie și contrabandă de dispozitive tip „vape” care conțineau ulei de canabis. Avocatul lui Griner a declarat că speră că aceasta ar putea fi eliberată în cadrul unui schimb de prizonieri cu Statele Unite.
  • Comisia Europeană a îndemnat țările și companiile din UE să doneze mai mulți bani și echipamente pentru a sprijini sectorul energetic din Ucraina, din care peste o treime a fost distrus de raidurile rusești cu rachete și drone.
  • Nevoile de finanțare externă ale Ucrainei vor fi de aproximativ 3 miliarde de dolari pe lună în 2023, în cel mai optimist scenariu, dar ar putea crește până la 5 miliarde de dolari, a declarat directorul general al FMI, Kristalina Georgieva.

--------------