Directorul CIA, Bill Burns, a călătorit în Ucraina la începutul acestei luni pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu alți oficiali, în timp ce războiul pare pregătit să intre în al doilea an, potrivit a două surse familiare cu această călătorie, citate de CNN.

Directorul CIA, Bill BurnsFoto: Sipa USA / ddp USA / Profimedia

„În timp ce se afla acolo, el a întărit angajamentul SUA de a oferi sprijin Ucrainei în lupta sa împotriva agresiunii rusești, inclusiv continuarea schimbului de informații”, a declarat un oficial american pentru CNN.

Sursele au refuzat să ofere mai multe detalii despre călătorie.

Călătoria lui Burns are loc în condițiile în care SUA sunt din ce în ce mai îngrijorate de faptul că Rusia ar putea recurge la arma nucleară în acest război de ocupare.

Burns și alți oficiali americani au declarat public că nu văd nicio dovadă că Moscova se pregătește în mod activ să facă un astfel de pas, dar oficiali familiarizați cu informațiile avertizează că riscul este poate cel mai mare de când Rusia a invadat țara în februarie.

Bill Burns declarase într-un interviu anterior că președintele rus Vladimir Putin poate deveni „destul de periculos și nesăbuit” dacă se simte încolțit.

El a remarcat în special faptul că, în pofida promisiunii făcute de China în februarie pentru „o prietenie fără limite”, Beijingul a refuzat să ofere Moscovei sprijinul militar cerut de Putin și, totodată, şi-a „controlat entuziasmul faţă de modul în care Rusia duce acest război”.

Provocările în creștere cu care se confruntă Rusia l-au lăsat pe Putin cu mai puține opțiuni la dispoziție, ceea ce îl face potențial mai periculos, sugerează șeful CIA.

„Un Putin încolțit, un Putin care simte că este cu spatele la zid, poate fi destul de periculos și nesăbuit”, a avertizat Bill Burns.

Urmărește ultimele evoluții din a 245-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.