Biserica Ortodoxă Letonă i-a transmis Patriarhului Kiril al Moscovei și al Întregii Rusii o cerere de a-i acorda statutul de biserică independentă, anunță Interfax.

Patriarhul Kirill al RusieiFoto: Valery Melnikov / Sputnik / Profimedia Images

Decizia a fost luată în cadrul unui sinod al bisericii ortodoxe ce își are sediul la Riga. Interfax, una dintre agențiile de presă ale statului rus, notează că biserica rusă condusă de patriarhul Kirill poate să dea curs cererii, caz în care letonii pot cere Patriarhiei Constantinopolului să tranșeze disputa și să le acorde autocefalie.

„Acest lucru va însemna bineînțeles o ruptură a relațiilor și un fel de conflict cu Moscova. Prin urmare, pare puțin probabil, deoarece acestea nu sunt doar relații canonice, ci și relații între oameni”, a declarat Nikita Andreev, asistent de cercetare la Facultatea de Teologia din cadrul Universității Letoniei, pentru Interfax.

Cererea trimisă de Biserica Ortodoxă Letonă patriarhului Kirill vine după ce pe 8 septembrie parlamentul de la Riga a aprobat prin vot separarea completă a sa de Patriarhia de la Moscova.

Letonia vrea ca Biserica Ortodoxă să se rupă de Rusia

Inițiativa legislativă a fost înaintată parlamentului de către președintele leton Egils Levits pe 5 septembrie, legislativul adoptând documentul în procedura de urgență.

„Prin acest amendament legislativ, statul leton va recunoaşte că Biserica ortodoxă a Letoniei este complet independentă (autocefală). Ea nu depinde de nicio autoritate în afara Letoniei. Când legea va intra în vigoare, va fi eliminată orice influenţă sau putere a patriarhului Moscovei (Kirill) asupra Bisericii noastre ortodoxe”, a afirmat Levits la momentul respectiv.

În prezent, Biserica Ortodoxă Letonă este loială formal Patriarhiei Moscovei care a declanșat o ruptură fără precedent în rândul creștinătății ortodoxe din cauza numeroaselor declarații de justificare și susținere a războiului făcute de patriarhul Kirill.

În jur de 9% dintre letoni se declară de confesiune ortodoxă, cultul predominant în țară fiind cel luteran (36%), urmat de cel catolic (17%).

Biserica Ortodoxă Ucraineană afiliată Rusiei și-a declarat independența față de Patriarhia Moscovei în data de 27 mai.

Urmărește ultimele evoluții din a 245-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.