Violurile şi agresiunile sexuale atribuite forţelor ruse în Ucraina constituie în mod clar ”o strategie militară” şi ”o tactică deliberată pentru a dezumaniza victimele”, a declarat reprezentanta specială a ONU pentru combaterea violenţelor sexuale comise în timpul conflictelor, Pramila Patten, denunţând ”cazuri oribile şi violenţe foarte brutale”, informează France Presse.

Soldați ruși din DonețkFoto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia

”Toate indiciile sunt prezente”, a răspuns Patten, întrebată de AFP la Paris despre viol ca armă de război în Ucraina, notează Agerpres.

  • ”Când femeile şi fetele sunt reţinute zile întregi şi violate, când începi să violezi băieţei şi bărbaţi, când vezi o serie de cazuri de mutilare genitală, când auzi mărturii ale femeilor care vorbesc despre soldaţi ruşi echipaţi cu viagra, este clar că este o strategie militară.
  • Iar atunci când victimele vorbesc despre ceea ce s-a spus în timpul violurilor, este în mod clar o tactică deliberată de dezumanizare a victimelor”, spune avocata mauritano-britanică.

Numită în 2017 reprezentantă specială a secretarului general al ONU pentru combaterea violenţelor sexuale comise în timpul conflictelor, Patten s-a aflat joi la Paris pentru a semna un acord de parteneriat cu ONG-ul Biblioteci fără Frontiere, pentru susţinerea victimelor violenţelor sexuale în perioade de conflict.

ONU a verificat ”peste o sută de cazuri” de violuri şi agresiuni sexuale în Ucraina de la începutul războiului, însă ”nu este o chestiune de cifre”, a insistat Pramila Patten.

”Este foarte complicat să ai statistici fiabile în timpul unui conflict activ, iar cifrele nu vor reflecta niciodată realitatea, pentru că violenţele sexuale sunt o crimă silenţioasă, cel mai puţin semnalate şi cel mai puțin condamnate”, a subliniat ea, evocând frica de represalii şi stigmatizarea.

”Cazurile semnalate reprezintă doar vârful aisbergului”, a atenționat Patten.