Civilii din regiunea sudică Herson, anexată ilegal de președintele rus Vladimir Putin, au început să fugă în Rusia pe fondul avansurilor ucrainene și se așteaptă ca persoanele evacuate să înceapă să sosească acolo vineri. Un oficial instalat de Rusia a sugerat că locuitorii ar trebui să plece în siguranță, un semn al slăbirii controlului Moscovei asupra teritoriului pe care pretinde că l-a anexat.

Militarii batalionului de voluntari Sudoplatov, format din localnici, la o unitate militară de pe teritoriul regiunii ZaporojieFoto: RIA Novosti / Sputnik / Profimedia

Cele mai importante informații de vineri, ziua 233 a războiului din Ucraina, LIVE-TEXT:

Putin: Coridoarele sigure pentru transportul de cereale din Ucraina ar trebui închise

00:50Ucraina afirmă că a distrus o cantitate semnificativă de armament rusesc în recentele atacuri

Armata ucraineană afirmă că a distrus o cantitate semnificativă de armament rusesc într-un atac împotriva unui nod feroviar din regiunea Lugansk, în estul țării, potrivit CNN.

00:07Pasagerii unui zbor Rusia-Turcia ar fi fost dați jos din avion, după ce copilotului i s-ar fi interzis să decoleze pentru că a fost mobilizat în războiul din Ucraina

23:33În ultima săptămână, regimul Alexander Lukașenko ar fi transportat în Rusia cel puțin 67 de tancuri T-72A și cel puțin 28 de camioane Ural, scrie Ukrainska Pravda, citând proiectul indepenendent de monitorizare militară Belaruski Hajun.

22:23Următorul pachet de asistență de securitate al administrației Biden pentru Ucraina este de așteptat să includă muniții și vehicule, dar nu noi capacități semnificative sau apărare antiaeriană, au declarat vineri pentru Reuters doi oficiali americani informați cu privire la pachetul de 725 de milioane de dolari.

21:45Ministrul ucrainean de Finanțe, ales să prezideze consiliile Băncii Mondiale și FMI în 2023

Acţionarii Fondului Monetar Internaţional şi ai Băncii Mondiale l-au ales vineri pe ministrul ucrainean de Finanţe Serhi Marcenko să prezideze consiliile guvernatorilor ambelor instituţii în 2023, relatează Reuters.

21:26Putin acuză „atacuri teroriste”: Coridoarele sigure pentru transportul de cereale din Ucraina ar trebui închise

Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că Moscova va închide coridoarele stabilite pentru exportul de cereale ucrainene dacă acestea sunt folosite pentru a efectua "atacuri teroriste", potrivit CNN.

20:33O stație electrică din orașul rus Belgorod, la granița cu Ucraina, ar fi luat foc vineri după un atac ucrainean, a declarat guvernatorul regional Viacheslav Gladkov, relatează AFP.

Putin. Mobilizarea rușilor se încheie în două săptămâni

19:47SpaceX nu poate finanţa ”la nesfârşit” serviciul de Internet Starlink în Ucraina, avertizează Elon Musk

Cel mai bogat om din lume, Elon Musk, afirmă vineri, într-un mesaj postat pe Twiter, că SpaceX nu poate finanţa ”la nesfîrşit” serviciul de Internet Starlink în Ucraina

18:33Un submarin rusesc a fost văzut navigând la suprafață în largul coastei Bretania la sfârșitul lunii septembrie și a fost escortat de marina franceză, a informat BFM TV, potrivit Reuters.

18:00 Belarus a declarat vineri că trupe ruse vor sosi în curând pentru a participa desfășurarea comună a forțelor militare cu scopul de a proteja granițele țării, relatează Reuters.

16:38Putin spune că nu mai e nevoie de noi atacuri masive: Nu ne-am stabilit ca obiectiv distrugerea Ucrainei / Mobilizarea rușilor se încheie în două săptămâni

16:26Miniștrii europeni de externe vor discuta luni despre transferul dronelor iraniene în Rusia și ar putea ajunge la un acord politic privind viitoarele sancțiuni legate de o astfel de activitate, au declarat vineri doi diplomați, relatează Reuters.

16:00700 de ruși care au fost mobilizați ”din greșeală" au fost trimiși acasă de la un centru de pregătire din regiunea Sverdlovsk, unde mai mulți recruți au murit.

15:21 VIDEO Înainte și după: Ce a rămas dintr-un sat ucrainean pitoresc după retragerea armatei ruse

Rusia a trimis mai multe trupe la centrala nucleară Zaporojie

15:15Rusia a mărit numărul de trupe la centrala nucleară Zaporojie, a anunțat vineri Statul Major General al Ucrainei, transmite The Kyiv Independent.

Ucrainenii susțin că Rusia folosește teritoriul centralei ca bază pentru trupele ei, deoarece obiectivul nu se află sub tirul forțelor ucrainene.

14:34Camionul de pe podul Kerci: Rusia anunță că a creat „primul sistem anti-lunetiști cu telecomandă” din lume

14:25De ce este Bulgaria ținta cea mai logică a atacurilor hibride rusești?

Bulgaria s-a dovedit din nou a fi o țintă ușoară pentru atacurile hibride rusești – de data aceasta prin încercarea Moscovei de a implica țara în cazul exploziei podului din Crimeea, scriu bulgarii de la Mediapool, citați de Rador.

14:14Poliția din Norvegia investighează vineri informațiile potrivit cărora o dronă a fost văzută zburând joi deasupra uzinei de procesare a gazului Kaarstoe din sud-vestul țării nordice, în timp ce un cetățean ruso-israelian a fost arestat la frontiera cu Federația Rusă, când poliția a găsit două drone în mașina sa, notează Reuters.

13:43Violurile şi agresiunile sexuale atribuite forţelor ruse în Ucraina constituie în mod clar ”o strategie militară” şi ”o tactică deliberată pentru a dezumaniza victimele”, a declarat reprezentanta specială a ONU pentru combaterea violenţelor sexuale comise în timpul conflictelor, Pramila Patten, denunţând ”cazuri oribile şi violenţe foarte brutale”, informează France Presse.

Autoritățile impuse de Moscova în Herson spun că locuitorii merg în vacanță în Rusia

13:09 Autoritățile de ocupație rusești din Herson au venit cu o nouă teorie privind „recomandarea insistentă” ca locuitorii să părăsească regiunea, afirmând că aceștia se pot bucura de un concediu de odihnă în Rusia.

12:59Alexei Martinov, șeful unui departament din cadrul guvernului de la Moscova, a murit în Ucraina la începutul săptămânii, a anunțat Natalia Loseva, redactor-șef adjunct al postului de televiziune RT, relatează Meduza. Tânărul fusese mobilizat și trimis pe front fără experiență de luptă.

12:11O femeie de 60 de ani a fost plasată în arest la domiciliu miercuri de un tribunal din Sankt Petersburg după ce a fost acuzată de profanare de morminte, relatează publicația rusească independentă Meduza. Irina Țibaneva a fost reținută la începutul săptămânii după ce a lăsat un bilet pe mormântul părinților președintelui rus Vladimir Putin pe care a scris ca cei care i-au dat viață ”să-l ia la ei”.

12:03 Dictatorul bielorus Alexandr Lukașenko a decis să decreteze o mobilizare ascunsă în Belarus, scrie Nasha Niva, unul dintre cele mai vechi ziare bieloruse, citând mai multe surse independente.

11:25Armata ucraineană susține că peste 64.000 de soldați ruși au murit de la începutul invaziei.

11:17 „Vom lupta până când vom obține victoria”. Elina Svitolina, fostă ocupantă a locului 3 în ierarhia WTA, a vorbit despre slăbiciunile armatei Rusiei și despre spiritul de luptă al poporului ucrainean, într-un mesaj postat joi pe Instagram.

Rusia vrea să repare podul Kerci până în iulie 2023

11:14Presa rusă de stat transmite că mai multe persoane au fost ucise și rănite în urma unei exploziil la un depozit de muniții din regiunea Belgorod, aflată la granița cu Ucraina.

Comitetului de Investigații al Federației Ruse a deschis o anchetă după ce trupele armate ucrainene ar fi bombardat depozitul de muniții din satul Oktyabrsky, regiunea rusească Belgorod, potrivit agențiilor ruse de stat RIA Novosti și TASS.

11:07Reparațiile la podul dintre peninsula anexată Crimeea și sudul Rusiei, care a fost avariat sâmbăta trecută în urma unei explozii, trebuie să fie finalizate până în iulie 2023, se arată într-un document publicat pe site-ul guvernului rus, transmite Reuters.

11:02Antreprenorul multimiliardar Elon Musk, fondatorul SpaceX, a solicitat Departamentului apărării al Statelor Unite să plătească pentru utilizarea sateliţilor săi Starlink care facilitează comunicaţiile din Ucraina, pe care i-a pus la dispoziţie până acum în mod gratuit, relatează CNN, potrivit EFE și Agerpres. Sateliții americani sunt esențiale pentru armata ucraineană în condițiile în care Rusia atacă rețeaua de comunicație din Ucraina.

10:54Un analist militar a rezumat efectele atacurilor cu rachete lansate la începutul săptămânii de forțele armate ruse împotriva Ucrainei, afirmând că acestea au reprezentat un „eșec monumental” care a obținut tocmai efectul invers celui sperat de Kremlin.

10:03Forțele proruse au făcut progrese tactice în ultimele trei zile spre centrul orașului Bakhmut, un oraș de importanță strategică din estul regiunii Donețk, și probabil au avansat în satele de la sud de oraș, afirmă ministerul britanic al apărării în evaluarea sa de vineri dimineață.

Rusia continuă bombardamentele în mai multe regiuni din Ucraina

09:45Trupele rusești au continuat să bombardeze regiunea Harkov, zone populate din Kupiansk, Harkov și Chuhuiv au fost atacate cu rachete de artilerie și mortiere, potrivit lui Oleh Synyehubov, guvernatorul regiunii Harkov, transmite The Guardian.

Printre cele șase persoane rănite se numără și un băiat de 16 ani. Deminarea a continuat în regiune, pe parcursul zilei de joi, serviciul de stat pentru situații de urgență au neutralizat 702 obiecte explozive.

09:15Primele decese ale trupelor rusești recent mobilizate stârnesc noi critici la adresa comandamentului militar rus, notează Institutul pentru Studiul Războiului în cea mai recentă analiză.

08:45Belarusul a acordat forțelor sale de securitate puteri largi pentru a preveni sau a răspunde provocărilor din partea țărilor vecine, a declarat ministrul de externe Vladimir Makei pentru ziarul rusesc Izvestia într-un interviu publicat vineri, notează Reuters.

08:20 Rușii au bombardat toată noaptea regiunea Dnepropetrovsk iar o persoană a fost rănită, potrivit Ukrainska Pravda.

07:49Forțele rusești au lovit vineri dimineață orașul Zaporojie cu trei rachete S-300, a anunțat guvernatorul regiunii Zaporojie, Oleksandr Starukh, transmite The Kyiv Independent. Atacul a vizat infrastructura, a provocat incendii, dar nu sunt victime.

Ucraina spune că a eliberat 600 de localități într-o lună

07:40Forțele armate ucrainene au eliberat peste 600 de așezări de sub ocupația rusă în ultima lună, inclusiv 75 în regiunea extrem de strategică Herson, a anunțat Ministerul ucrainean pentru reintegrarea teritoriilor ocupate temporar, transmite Reuters.

07:33Dmitrii Paliuga, ales local la Sankt Petersburg, a estimat că Vladimir Putin nu se mai bucură de unanimitate, departe de asta, în cadrul elitelor ruse. El a estimat totuşi că va mai trece timp până să asistăm la o adevărată schimbare, potrivit La Libre, citat de Rador.

00:45Ucraina cere Comitetului Internațional al Crucii Roșii să trimită imediat o delegație în tabăra de prizonieri de război ruși de la Olenivka, în regiunea Donețk ocupată de Rusia.

Andri Yermak, șeful biroului președintelui Volodimir Zelenski, a publicat apelul pentru o misiune pe site-ul administrației. "La sfârșitul lunii iulie, ca urmare a bombardamentelor teroriste ale ocupanților ruși, peste 50 de apărători ai Ucrainei au fost uciși" în tabără, a declarat Yermak pentru Crucea Roșie, potrivit mesajului public, citat de CNN.

00:10Progrese în ceea ce privește stabilirea unei zone de siguranță în jurul centralei Zaporojie

Șeful agenției ONU pentru controlul nuclear a declarat că se înregistrează progrese în ceea ce privește stabilirea unei zone de siguranță în jurul centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, ocupată de Rusia, potrivit AFP.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Avertisment tranșant al NATO la adresa Rusiei. Dacă Moscova va folosi arme nucleare în Ucraina, consecințele vor fi severe, a declarat șeful Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.
  • Folosirea de către Rusia a armelor nucleare ar duce la anihilarea forțelor sale, afirmă șeful politicii externe a UE. "Putin spune că nu blufează. Ei bine, el nu își poate permite să blufeze și trebuie să fie clar că nici oamenii care susțin Ucraina și Uniunea Europeană și membrii săi, precum și Statele Unite și NATO nu blufează", a declarat Borrell la Bruges, în Belgia, potrivit CNN.
  • La Bruxelles s-a întâmplat ceea ce Putin a vrut de fapt să prevină. Jens Stoltenberg a spus că, pe termen mai lung, NATO va ajuta „Ucraina să facă tranziția de la echipamente din epoca sovietică la echipamente NATO moderne". Consecințele sunt de anvergură.
  • Revista Politico a interpretat evenimentele ca un fel de lumină verde pentru aderare la NATO: Ucraina se alătură alianței fără a deveni de fapt membru, fără a fi nevoie de invocarea celebrului articol 5.
  • După ce la începutul lunii octombrie s-au retras aproximativ 20 km în nordul sectorului Herson, forțele rusești încearcă probabil să consolideze o nouă linie de front la vest de satul Mylove, potrivit serviciilor secrete britanice. Lupte grele continuă de-a lungul acestei linii, în special la capătul vestic, unde avansurile ucrainene înseamnă că flancul Rusiei nu mai este protejat de râul Inhuleț, se arată în ultimul raport al Ministerului britanic al Apărării.
  • Șeful instalat de Moscova la conducerea regiunii Herson din sudul Ucrainei, Vladimir Saldo, a îndemnat locuitorii să părăsească zona și a cerut Rusiei să ajute la evacuarea oamenilor.
  • Serviciul de stat pentru situații de urgență din Ucraina a declarat că un băiat de 12 ani a fost salvat după ce a stat ore întregi sub dărâmături după ce rachetele au lovit o clădire rezidențială de cinci etaje din Nikolaev. Din păcate, baiatul a decedat ulterior la spital.
  • Rețeaua electrică a Ucrainei a fost "stabilizată" după loviturile rusești asupra țării care au vizat în special infrastructura energetică, provocând întreruperi de energie și apă caldă, a declarat joi operatorul național de energie Ukrenergo.
  • O clădire rezidențială din orașul Belgorod, situat în sudul Rusiei, în apropiere de granița cu Ucraina, a fost lovită joi de bombardamente ale forțelor Kievului, a declarat joi guvernatorul orașului.
  • Mihailo Podoliak, un consilier prezidențial ucrainean de rang înalt, a negat că armata Kievului este responsabilă pentru atacul din Belgorod și a declarat că Rusia a încercat să bombardeze al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov, aflat la graniță, "dar ceva a mers prost".
  • Șeful agenției ONU pentru controlul nuclear a declarat că se înregistrează progrese în ceea ce privește stabilirea unei zone de siguranță în jurul centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, ocupată de Rusia, potrivit AFP.
  • Autoritățile ruse au declarat că peste 400 de luptători ai Regimentului ucrainean Azov au fost duși în diferite centre de detenție preventivă din Rusia, potrivit CNN.
  • „Sicrie de zinc ajung deja în Rusia”: Autoritățile au anunțat în premieră moartea pe front a unor recruți mobilizați după 21 septembrie
  • Senatul Rusiei a întocmit un proiect de lege care prevede posibilitatea scutirii de pedeapsă pentru anumite categorii de condamnați care „dau dovadă de curaj și eroism” în ostilități, inițiativa legislativă având însă prevederi speciale pentru disidenții încarcerați de Moscova.

--------------

Evenimentele de joi au fost LIVE aici pe HotNews.ro