​Compania rusească Lobaev Arms afirmă că a creat „primul sistem anti-lunetist cu telecomandă” din lume, potrivit site-ului de știri Lenta.

TelecomandaFoto: Brenton West / Alamy / Profimedia Images

Vladislav Lobaev, fondatorul companiei, a declarat într-un interviu acordat RIA Novosti, una dintre agențiile de presă ale statului rus, că sistemul denumit „Rubezh” include o „momeală”, o armă falsă și un complex de distrugere.

„Nici măcar nu vorbim despre o pușcă, ci despre o armă robotizată cu declanșare electrică și mecanisme de activare”, a spus acesta.

„Acesta este know-how-ul nostru, alte întreprinderi atât din industria de armament autohtonă, cât și din străinătate, inclusiv inamicul, nu au încă astfel de proiecte”, a subliniat omul de afaceri.

El a precizat că operatorul sistemului va putea gestiona rapid toate complexele incluse în acesta și că va putea atrage focul inamic cu ținta falsă, pentru a identifica lunetistul și riposta cu distrugerea sa.

Acesta a afirmat de asemenea în interviu că Lobaev Arms a creat deja un prototip al sistemului „Rubezh”.

Armele-minune anunțate de ruși de la izbucnirea războiului din Ucraina

În luna iulie TASS, o altă agenție de presă deținută de statul rus, anunța că militarii ruși ar fi folosit în premieră un nou tip de pușcă electromagnetică anti-dronă în timpul luptelor din Ucraina.

„Complexele electromagnetice rusești” Stupor „au fost folosite cu succes pentru prima dată în timpul unei operațiuni speciale în Ucraina împotriva dronelor ucrainene”, afirma o sursă din „agențiile de securitate” pentru TASS la momentul respectiv.

„Prin țintirea unui obiect și apăsarea pur și simplă a unui buton, Stupor blochează semnalul de control între operator și dronă, după care drona ucraineană este neutralizată și aterizează forțat în locul potrivit”, mai spunea aceasta.

Complexul portabil „Stupor” ar fi fost creat de Centrul Principal de Cercetare și Testare în Robotică din cadrul ministerului rus al Apărării, acesta prezentând și o fotografie cu dispozitivul care ulterior ar fi fost distribuit separatiștilor pro-ruși din Lugansk, deși eficacitatea acestuia pe câmpul de luptă nu a fost atestată de surse independente.

Știrea TASS a venit după ce în luna mai Interfax, altă agenție de presă a Moscovei, îl cita pe vicepremierul rus Iuri Borisov care anunța că un nou laser dezvoltat de cercetătorii ruși care va permite distrugerea dronelor inamice „în câteva secunde” este aproape gata de producția în serie.

El a afirmat că sistemul laser este cu un ordin de magnitudine superior ca putere celor existente și permite distrugerea termică „a diferitelor mijloace, precum dronele”.

„În special, s-a demonstrat [eficacitatea armelor laser] la o distanță de cinci kilometri, vehiculul fără pilot fiind ars în șapte secunde”, a adăugat Borisov.

Această armă nu a fost însă văzută deocamdată pe câmpul de luptă și nu există fotografii sau înregistrări video care să ateste existența laserului.

Urmărește ultimele evoluții din a 233-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.