Poliția din Norvegia investighează vineri informațiile potrivit cărora o dronă a fost văzută zburând joi deasupra uzinei de procesare a gazului Kaarstoe din sud-vestul țării nordice, în timp ce un cetățean ruso-israelian a fost arestat la frontiera cu Federația Rusă, când poliția a găsit două drone în mașina sa, notează Reuters.

Soldat al armatei norvegieneFoto: NTB Scanpix / Alamy / Alamy / Alamy / Profimedia

Garda militară norvegiană a fost detașată la Kaarstoe și la alte instalații importante de export de energie de când autoritățile au sporit securitatea la instalațiile norvegiene de petrol și gaze după scurgerile Nord Stream din 26 septembrie.

Joi seară militarii detașați la Kaarstoe au raportat că au văzut o dronă zburând în apropierea uzinei, a declarat Kjetil Lussand, oficial al poliției.

"Poliția a răspuns pentru a găsi drona și pentru a-l găsi pe operator. Nu i-a găsit. Nu avem suspecți și nu au fost efectuate arestări", a declarat Lussand.

Chiar și înainte de incidentele de la Nord Stream, Autoritatea norvegiană pentru siguranța petrolului avertizase companiile energetice să fie vigilente în privința dronelor neidentificate.

Un cetățean ruso-israelian, depistat la frontieră cu două drone

Într-un incident separat, un cetățean ruso-israelian a fost arestat joi la punctul de trecere a frontierei dintre Norvegia și Rusia, la Storskog, după ce poliția a găsit două drone și mai multe unități de stocare a datelor în mașina sa în timpul unui control de rutină.

Potrivit poliției norvegiene, bărbatul se afla în Norvegia din 25 august cu o viză de turist și se întorcea în Rusia când a fost reținut.

Vineri, un tribunal a decis că acesta poate fi reținut pentru o perioadă inițială de două săptămâni.

"Avea o cantitate mare de date, pe care le analizăm acum", a declarat avocatul poliției, Anja Mikkelsen Indbjoer.

Poliția a refuzat să spună dacă îl suspectează de spionaj

Poliția verifică dacă dronele au fost folosite în zone în care sunt interzise, a precizat ea.

Anja Mikkelsen Indbjoer a refuzat să spună dacă poliția îl suspectează pe bărbat de spionaj.

Norvegia este în prezent cel mai mare furnizor de gaze din Europa, după o reducere drastică a fluxurilor din Rusia.

Ca un semn al stării de alertă ridicată în ceea ce privește securitatea energetică, poliția a răspuns joi la o amenințare telefonică la adresa uzinei de gaz Nyhamna, care, alături de Kaarstoe și alte câteva locații norvegiene, se numără printre cele mai mari instalații de export de energie din Europa.