Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că Moscova va închide coridoarele stabilite pentru exportul de cereale ucrainene dacă acestea sunt folosite pentru a efectua "atacuri teroriste", potrivit CNN.

Președintele rus Vladimir PutinFoto: Gavriil Grigorov / AP / Profimedia

"Dacă se va dovedi că aceste coridoare umanitare sunt folosite pentru atacuri teroriste, acest lucru va pune sub semnul întrebării acordul privind cerealele", a declarat Putin reporterilor în capitala kazahă Astana.

Vineri, Putin a sugerat o legătură între coridoarele sigure și atacul recent de pe podul Kerci din Crimeea, susținând că este posibil ca explozibilii pentru atac să fi fost trimiși pe mare din Odesa.

Din iulie, navelor care transportă cereale din porturile ucrainene din Odesa li s-a permis să navigheze pe un coridor sigur prin Marea Neagră, ca parte a unui acord negociat de ONU între Kiev și Moscova, după cinci luni de blocadă rusească.

Acordul urmează să expire în noiembrie.

Remarcile lui Putin vin în contextul în care un diplomat rus, Ghenadi Gatilov, a sugerat joi că țara sa ar putea părăsi acordul.

"Dacă vom vedea că nu se întâmplă nimic pe partea rusă a acordului - exportul de cereale și îngrășăminte rusești - atunci, scuzați-ne, va trebui să privim lucrurile într-un mod diferit", a declarat acesta, potrivit Reuters.

"Nu suntem împotriva livrărilor de cereale, dar acest acord ar trebui să fie egal, ar trebui să fie corect și corect implementat de toate părțile", a adăugat el.