Cand am citit comunicatul PNA, mi s-a parut ca vine pe linia tanguielilor cu care ne-a obisnuit. Dupa ce am vazut “interpretarea” lui intr-o publicatie locala (“Atac mafiot la PNA.

Procurorii anti-coruptie au devenit carne de tun pentru mafioti”), am recitit comunicatul: niciunde nu se vorbea de “mafiotii” invocati de initialele ce ne trimiteau la o cunoscuta ziarista exoftalmica, singura care a mai ramas in Oradea sa se linguseasca pe langa procurorul Moldovan&co.

In momentul in care se zvonea ca a aparut pe piata si un asa-zis “protest” al procurorilor “antiteroristi”, semnat, cu curajul haitei, “impotriva imixtiunii Ministrului Justitiei, Monica Macovei, in activitatea procurorilor care au instrumentat dosarul Cocaina pentru VIP-uri”, simultan cu un comunicat ce dezvaluia “ingrijorarea” PSD in fata

“politizarii” justitiei, legaturile dintre “intamplari” au inceput sa devina transparente.

Sa fie oare madam Macovei un spion diabolic al Mafiei – organizatie criminala a carei existenta a fost sugerata de PNA, invocata de “temerara” ziarista M.G.

, sperietoare pentru mai-sus-amintitii semnatari anonimi si PSD? Sa-si fi infiltrat cea mai temuta structura de crima organizata omul sau, cu maxima perfidie, tocmai la varful Justitiei Romane? Aceasta este intrebarea finala la care ajungi daca urmezi logica succesiunii evenimentelor, a “preocuparilor” si escaladarea

“ingrijorarii”.

In mod normal, raspunsul ar fi cu atat mai usor de dat cu cat esti mai indepartat de fierbinteala confruntarii. Numai ca, pana si un colt de tara, ca Oradea, a intrat in febra inclestarii.

“Atacurile nefondate si presiuni de natura psihologica” asupra anchetatorilor ar fi fost facute, se zice, cu precadere, asupra Serviciilor teritoriale ale PNA din Targu-Mures si Oradea.

“Anumite grupuri de interese s-au aratat dispuse sa plateasca sume mari de bani pentru a inlatura din ancheta si chiar din sistem procurori incomozi, mai exact, procurori care au refuzat sa marseze pe sanctiuni mai usoare sau sa renunte la anchetele penale in curs.

Este cazul Serviciului Teritorial Anticoruptie Oradea, personalul acestei structuri fiind tinta a numeroase articole denigratoare, in care s-au inventat, pur si simplu, diverse culpe”.

Nu stiu de unde a aparut asocierea, dar, brusc, mi-am amintit de gogosile aceluiasi controversat Muscal, care ne alerta acum un an ca are informatii certe despre o cheta ce s-ar fi organizat de interlopii romani din Spania, ca sa puna un premiu de milioane de Euro pe pielea lui si a subordonatilor din Sectia condusa de el.

Inutil sa mai spun ca nici un fir din pretiosul lor par nu s-a clintit de atunci si pana acum. Sa nu fi meritat capetele lor investitia preconizata? Sunt sigur ca nu.

Asa e si cu capul lui Moldovan. In mod cert nu merita investitia de a fi inlaturat. Cum alegatiile PNA vizeaza si GAZETA, garantez ca nici nu s-a avansat un deviz al “investitiei”.

Din contra, vazandu-i rateurile - pe care ne-am plictisit sa le contabilizam si sa le popularizam mai ceva decat Legile lui Murphy – Moldovan este anchetatorul ideal pe care si l-ar dori oricine ajunge in vizorul PNA. Suntem tara in care prostia este la mare pret.

Pentru ca ce altceva decat o imensa idiotenie razbate din gura PNA: cei care au redactat “comunicatul” recunosc posibilitatea inlaturarii unui magistrat din sistem! Cine ar putea sa o faca, sa-i “sanctioneze” pe “procurorii incomozi” – si inca pentru “sume mari de bani” - decat superiorii lor? Exact ceea ce trebuia demonstrat.

Rezulta ca “atacurile” presei sunt fondate. Ce ii deranjeaza pe procurorii PNA daca se da curs sesizarilor formulate impotriva lor? Daca reclamatiile sunt fara temei, nu au de ce sa-si faca griji. Abia atunci ar putea trece la contraatac.

De cand se bucura ei de imunitate generala? Ce cercetari au fost efectuate in urma articolelor noastre ca sa se considere ca li “s-au inventat diverse culpe”?

Cum gura pacatosilor adevar graieste, daca “procurorii incomozi” pot fi inlaturati de sefii lor si fara verificari serioase, inseamna ca, intradevar, ceva este putred la nivelul conducerii parchetelor. Acolo, mai ca ar merita sa faci o “investitie” in igiena sociala.