„Bazele sportive din Maramures ar trebui sa arate in 2008 cochete, moderne si la standarde deosebite”. DSJ Maramures isi propune sa readuca judetului renumele de “a doua capitala sportiva a tarii”. Intre vorbe si fapte, distanta este uriasa.

Timp de o saptamna Maramuresul a fost capitala sportului romanesc. Insa nu la competitii, ci la sedinte! In perioada 21-25 februarie, Sala de conferinte a Directiei de Sport a Judetului Maramures (DSJ), a gazduit seminarul Programul National “2004, Anul European al Educatiei prin Sport”, seminar organizat de Agentia Nationala pentru Sport.

Participanti, toti directorii directiilor judetene de sport si inspectorii cu atributii in sportul pentru toti, peste 100 de reprezentanti ai forurilor sportive din toate judetele tarii, alaturi de personalitati marcante ale vietii politice din Romania, printre care si Gheorghe Florian, presedintele Agentiei Nationale pentru Sport.

Partenerii Seminarului au fost: Comisia Nationala a Romaniei pentru UNESCO, MEC, MAI, MAN, COSR, FRS pentru persoane cu handicap, Institutul National de Cercetare pentru Sport, Agentia Nationala pentru sprijinirea Initiativei Tinerilor si Comitetul National pentru combaterea discriminarii.

Aflate printre putinele Directii de sport din tara cu sediu propriu (majoritatea omologilor lor au sedii in apartamente de bloc), diriguitorii sportului maramuresean au lasat o buna impresie, atat prin prisma ospitalitatii, cat si prin cea a rezultatelor obtinute in anul trecut.

Desi mai slabe decat in anii precedenti, rezultatele au fost considerate multumitoare, in ciuda faptului ca Maramuresul a trimis la Olimpiada un singur sportiv (Stefan Gherghel) si a obtinut 44 medalii la competitiile internationale (doar 7 la discipline olimpice si acelea, in majoritate, la juniori).

Lipsa fondurile pentru sustinerea sportului din judet este evidenta, iar strategia de dezvoltare prezentata de DSJ pare, deocamdata, desprinsa din filmele de fictiune. Se preconizeaza ca pana in 2008 sa se investeasca aproape 1 milion de euro in modernizarea Salii Polivalente Lascar Pana si a Complexului de Natatie Gheorghe Demeca.

Stadionul de atletism ar trebui sa aiba in 2008 pista sintetica, vestiare si tribune, lucrari evaluate la 900.000 de euro. Complexul de trambuline Borsa ar urma sa inghita alti 600.000 de euro. In conditiile in care bugetul alocat sportului pe 2005 abia trece de 100.000 de euro, este greu de crezut ca aceste obiective se vor realiza.

Se mai doreste refacerea salii de gimnastica, a sediului administrativ al DSJ, reamenajarea Hotelului Sport, a unui camin pentru sportivi precum si investitii in reabilitarea Stadionului “Dealul Florilor”. Fara a considera necesare alte cheltuieli pentru salile proaspat construite de guvernul Nastase, ajungem la suma oarecum incredibila de aproape 3 milioane de euro.

Ne-ar bucura ca toti acesti bani sa ajunga in baza sportiva, insa ramane un mare semn de intrebare asupra surselor de finantare. DSJ a strans in Maramures crema conducatorilor sportului romanesc. Nu ne ramane decat sa urmarim impactul pe care il va avea acest lucru. Reuniuni, sedinte si vorbe au mai fost. Deocamdata, ramanem cu dorinta, potenta o vom evalua in 2008.